Początek roku zdominowały wszelkiego rodzaju podsumowania, więc i ja postanowiłem Wam zdradzić kilka faktów z za kulis WPK. Ile osób odwiedziło blog, co i ile razy robiłem w 2018, jak dużo restauracji odwiedziłem przez rok, ile zdjęć robię? Odpowiedź na te pytania przeczytacie poniżej. Miłej zabawy!
1 – pierwszy raz wkręciłem się w serial od czasu Californication
3 – od razu w trzy seriale, a właściwie dokumenty na Netflixie, kulinarne oczywiście – The Mind of a Chef, Chef’s Table i Ugly Delicious
4 – warsztaty Buła i Spóła przeprowadziliśmy w Studio Kulinarnym Browar Mieszczański z Tobiaszem Hermanem
5 – lat (prawie) ma blog
6 – razy pojawiałem się na imprezach plenerowych – z Mariolą Monczak i Krystianem Skwierzem, aby wcielić się w rolę człowieka przygotowującego jedzenie. Ser smażony, żebro, krab, schab, kebab, kto pamięta?
7 – razy w 2018 roku wystąpiłem w Radio – Wrocław, Rodzina i RAM
8 – kaw wypijam średnio dziennie. Jeśli oglądam NBA w nocy, liczba rośnie do 10.
9 – przynajmniej tyle razy wystąpił klasyczny #efektWPK, po którym jedzenie w opisanej przeze mnie restauracji kończyło się za szybko
11 – opisanych przeze mnie restauracji zakończyło swoją działalność. Fakt, że jadłem w o wielu więcej zamkniętych później restauracjach, ale ze względu na dno, jakie podawano, nawet ich nie opisywałem
15 – wpisów na blogu dotyczyło restauracji spoza Wrocławia
19 – smażonych serów zjadłem w przeciągu roku
27 – pączków spróbowałem, aby sporządzić ranking dziewięciu najlepszych
29 – książek o tematyce kulinarnej kupiłem. Nie przeczytałem jeszcze wszystkich.
36 – szkiców pozostało na blogu z adnotacją do zrobienia
79 – zaproszeń do restauracji na testowanie menu otrzymałem. Nie skorzystałem z żadnego
100 – razy tak oko, pytano mnie o to, kiedy ruszam z video na YT. Nagrałem już nawet coś, ale dalej twierdzę, że to nie ma sensu.
138 – miejsc opisałem na blogu
233 – nowe miejsca otwarto w 2018 roku
280 – nowych wpisów trafiło na blog
327 – zdjęć na Instagramie
521 – nowych piw spróbowałem w ciągu całego roku
600 – naleśników usmażyłem jednej nocy na Gastro Miasto na weekend z kebabem, który podawaliśmy z Krystianem Skwierzem właśnie z naleśnikami
758 – razy zostałem nazwany sprzedawczykiem (dane przybliżone)
1000 – litrów piwa SAD uwarzyłem razem z Browarem Cztery Ściany. Jabłkowy sour rozszedł się momentalnie
1028 – postów zamieściłem na fanpage WPK
1339 – komentarzy opublikowaliście pod wpisami na blogu
2125 – złotych wylicytował za obiad ze mną zwycięzca aukcji dla WOŚP
20 500 – osób obserwuje profil WPK na Instagramie
54 298 – odsłon jednego dnia to rekord w historii bloga, pobity za sprawą tekstu o nauczycielach
68 000 – osób polajkowało fanpage WPK na Facebooku
81 842,25 zł – zebrała wrocławska gastronomia w koordynowanej przeze mnie akcji dla WOŚP
336 500 – średnio odsłon bloga miesięcznie
4 038 600 – odsłon w 2018 roku
12 000 000 – przekroczonych odsłon bloga w historii