Drugi rok z rzędu magazyn Forbes we współpracy z organizatorami konferencji For Solutions przygotował ranking Najlepszych restauratorów w Polsce. W zestawieniu na 2023 rok pojawiło się sześciu przedstawicieli Wrocławia.
Ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce to wspólna inicjatywa magazynu Forbes oraz For Solutions. Wyboru najlepszych z najlepszych dokonało jury składające się z 30 osób związanych z gastronomią, głównie dziennikarzy i przedstawicieli firm wspierających konferencję For Solutions. Każdy z jurorów zaproponował swoich restauratorów, z czego wyłoniono listę stu osób. Spośród nich wyłoniono wspomnianą pięćdziesiątkę.
Najlepszym restauratorem w Polsce w 2023 roku wybrano Daniela Pawełka, prowadzącego warszawskie restauracje Butchery&wine, Le Braci, Koneser Grill i Kieliszki na Próżnej. Spośród wrocławskich restauratorów najwyższe, 25. miejsce zajęła Jolanta Jurkowlaniec z restauracji Dinette. Następni w kolejności, na 35. miejscu są Beata Śniechowska i Tomasz Czechowski z Młodej Polski. Oczko niżej uplasował się Pasibus i czwórka jego właścicieli – Piotr Staszczyński, Jan Kulisiewicz, Dawid Bojarojć i Alicja Staszczyńska. Na 37. mamy La Maddalenę oraz jej właścicieli – Macieja Nowaczyka i Beatę Ziajka. Przedostatnim wrocławskim przedstawicielem w zestawieniu jest Browar Stu Mostów, prowadzony od dekady przez Arletę i Grzegorza Ziemianów. Ich koncept ulokowano na 47. pozycji. Jeden poziom poniżej wylądowały restauracje Przystań i Marina, prowadzone przez Agnieszkę i Marcina Chmielewskich.
W rankingu Forbesa dominują przedstawiciele warszawskiej gastronomii, ale pojawiają się również nazwy restauracji z Trójmiasta, Poznania czy Krakowa.
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie