Gdzie zjeść smaczne szparagi we Wrocławiu? Że w domu, to oczywiste. Natomiast od kilku lat restauracje prześcigają się w przygotowywaniu menu szparagowego, więc zebrałem dane, zrobiłem research i stworzyłem zestawienie restauracji z menu szparagowym na sezon 2025. Smacznego!
GDZIE ZJEŚĆ SZPARAGI WE WROCŁAWIU?
- Pod Papugami, ul. Sukiennice 9 – jak zawsze w Papugach specjalny zestaw szparagowy. Tym razem do menu trafiła m.in. zupa ze szparagów, marynowany tuńczyk ze szparagami czy sałatka z kurczakiem.
- Restauracja Aroma, Ślęza, ul. Szyszkowa 6. W karcie choćby tagliolini ze szparagami, krem szparagowy, klasyka w wersji z sosem holenderskim czy polędwiczka wieprzowa na szparagach.
- CAMPO, ul. Podwale 83. Campo nigdy nie odpuszcza tematu szparagów. W ofercie sznycel wiedeński z blanszowanymi szparagami z sosem bearnaise oraz kaczka z zielonymi szparagami oraz konfitowanymi w tłuszczu młodymi ziemniaczkami.
- Bernard bistro wino, ul. Rynek. Kolejny adres z mocnym szparagowym wejściem w sezon. Dorsz ze szparagami, maślanką oraz pierożkami ze szparagami czy kaczka ze szparagami i rabarbarem czekają na Was.
- Mania, ul. Oławska 8. Menu standardowe zostało uzupełnione o tatara ze szparagami, carbonarę ze szparagami czy makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego ze szparagami.
- RAGU, Sienkiewicza 34 – Ragu to od lat jeden z tych najgorętszych szparagowych adresów we Wrocławiu. Właściwie przez cały sezon codziennie pojawiają się jakieś opcje szparagowe.
- OK Wine Bar, ul. ks. Witolda – tym razem do menu wskoczył krem szparagowy ze smardzami czy choćby dorada pieczona w folii z pomidorkami oraz szparagami
- La Maddalena, ul. ks. Witolda – w karcie traficie na ravioli z karczochami, dodatkiem do których są białe szparagi, a także szparagi z jajkiem poche, truskawkami i bergamotką. Poza tym szparagi są dodatkiem do risotto.
- Petit by Herman, ul. Sienkiewicza – jak zawsze sporo szparagowych opcji. Tost croque madame z sosem z białych szparagów, tatar ze szparagami, sałatka z burratą, szparagami i awokado. Poza tym kanapka z jajecznicą i szparagami oraz jajka po turecku.
- CULTO, ul. Kościuszki – gyukotsu ramen z żeberkiem i szparagami brzmi dobrze, podobnie zresztą jak i tatar ze szparagami w wykonaniu ekipy Culto.
- Restauracja Zielona, Psary – zupa szparagowa, cheeseburger w bułce szpinakowej, domowe tagliatelle szpinakowe czy szparagi z masłem.
- Dinette Renoma – krem z zielonych szparagów z siekanym jajkiem i Bundzem ze Ślubowa, risotto z zielonymi szparagami, białe szparagi z jajkiem w koszulce.
- Brusco, pl. Teatralny 1 – specjalne menu szparagowe obejmuje m.in tatar ze szparagami, szparagi na burracie czy risotto szparagowe.
- FAM., ul. Kolejowa – klasycznie u nich wjechała pizza Szparagowa Bianca, do tego zielone gnocchi, tagliatelle ze szparagami i pancettą.
- Oliwa i ogień, ul. Oławska – do szparagowej karty wjechała pizza Veneto z białym sosem i pancettą, papardelle z cukinią i szparagami oraz małe gnocchi z kremem ze szparagów.
- Restauracja FTT, Krzycka 29 – Michał Czekajło wymyślił intrygujące menu. Są więc maślane szparagi z młodymi ziemniaczkami, kluski śląskie ze szparagami czy pieczony łosoś z zielonymi szparagami
- Loftowa 61 – linguine z sosem szparagowym, białe szparagi z sosem hoelnderskim oraz chałka z tatarem ze szparagami.
- Bistro Narożnik, ul. Rydygiera – do karty wskoczył m.in. tatar ze szparagami
- Sebu Sushi – sezonowo doszła rolka ze szparagami
- Nadziewanki – pierogi ze szparagami
- Tarttoria Siesta Nuova, ul. Śliczna – szparagi z szynką parmeńską, risotto szparagowe, czarne spaghetti z krewetkami i szparagami
- ELEN, ks. Witolda – hummus ze szparagami
- OVO Bar&Restaurant, ul. Podwale 83 – białe szparagi z sosem vin jaune, grillowane szparagi z cytrynowo-maślanym puree oraz szparagi z wołowiną
- OGIEŃ, ul. Pomorska – spore menu szparagowe z pizzą, ravioli, carbonarą oraz sałatką
- Restauracja ŻAK, ul. Rynek – biodrówka jagnięca ze szparagami, kaszotto szparagowe czy gzik ze szparagami
- Mollinari, Wita Stwosza – ośmiornica z grillowanymi szparagami, risotto ze szparagami i krewetkami, krem ze szparagów, pizza z sosem śmietanowym, pancettą i szparagami
- The Cork, ul. Więzienna – szparagi białe i zielone z sosem holenderskim
- Meatologia – sałata z polędwicą wołową i grillowanymi szparagami, szparagi z parmezanem z sosem winno-maślanym, szparagi na hummusie
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie
Total 4 Votes
0
4