fbpx
-1.7 C
Wrocław
środa, 22 stycznia, 2025

Frytkarnia, czyli dobry pomysł ze złym wykonaniem

W to miejsce trafiłem zupełnie  z przypadku. Przejeżdżając autem, z drogi zobaczyłem duży napis FRYTKARNIA, co automatycznie spowodowało zakodowanie tego lokalu w głowie oraz odwiedzenie go jak najszybciej. Frytki jako osobne danie nie zdobyły serc Polaków jak to miało miejsce z burgerami, to też i miejsc specjalizujących się tylko i wyłącznie w ich serwowaniu nie ma za wiele. We Wrocławiu natknąłem się dopiero na jedną, czyli Fryciarnię Amsterdam. Teraz z kolei odkryłem drugą, przy ul. Jedności Narodowej, w totalnie niespodziewanym miejscu.

frytki 1

Wchodząc do środka miałem spore obawy, bo nie pasowała mi lokalizacja – w niezbyt ciekawej okolicy. Wewnątrz poczułem się nieco jakbym cofnął się w czasie, tak kilkanaście lat, kiedy w menu zobaczyłem typowe fast foody odradzającej się dwie dekady temu Polski – tosty, zapiekanki, frytki, a także hot-dogi i placki ziemniaczane.

frytki 3

Jeszcze bardziej zaskakują ceny. Są właściwie szokująco niskie. Mała porcja frytek – 3 zł, podstawowa zapiekanka  – 4,50 zł, hot-dog – 3 zł. Nie zastanawiając się długo, zamawiam małe frytki z sosem sambal oraz zapiekankę tradycyjną z serem i pieczarkami oraz dodatkowy sos czosnkowy. W sumie płacę 9 zł, szał.

frytki 2

Obsługująca mnie pani poinformowała, że czas oczekiwania na frytki to dwie i pół minuty, natomiast na zapiekankę pięć. W międzyczasie w moje ręce trafiła jeszcze ulotka reklamująca lokal z informacją na temat sprzedawanych w Frytkarni frytek.

frytki 10

Możemy się z niej dowiedzieć, że frytki są krojone na miejscu oraz wstępnie obsmażane. I faktycznie, obsmażone ziemniaki lądują w „poczekalni” znajdującej się nad frytkownicami, a kiedy klient składa zamówienie, obsługa wrzuca je do gorącego tłuszczu. Niestety, nie jest to łój wołowy, a jedynie standardowa frytura, więc już na starcie wiadomo, że nie będą to klasyczne, wzorowane na tych belgijskich frytki, a raczej taki typowo polski, fastfoodowy zamiennik.

Po wspomnianych nieco ponad dwóch minutach otrzymuję swój papierowy rożek wypełniony świeżymi frytkami oraz sosik w plastikowym pojemniczku.

frytki 4 frytki 5 frytki 6

Frytki wyglądają dobrze, natomiast sos to jakaś pomyłka. Dokładniej mówiąc – kupny sos podawany do zapiekanek z mikrofali w najpodlejszych barach. Ostry, owszem, ale to jego jedyna zaleta. Frytki z kolei są dość grube, aczkolwiek nie przesadnie, smakowicie chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Porcja jest naprawdę spora jak na cenę, ale frytki są nieco za drobno pokrojone, za krótkie. Mogłyby być jeszcze nieco bardziej podpieczone, ponieważ najbardziej lubię takie długo trzymane w tłuszczu, bardzo ciemne. Ogólnie jednak jest ok. Takie typowo domowe frytki.

Nie mogę tego napisać o drugiej pozycji z menu, którą kupiłem, czyli zapiekance.

frytki 7 frytki 9

Zapiekanka przygotowywane jest w opiekaczu i bezpośrednio po wyjęciu z niego jest jeszcze nieźle, choć nieco przerażają mnie czarne pieczarki. Niestety, dobre wrażenie skończyło się w momencie zalania całości wstrętnym sosem czosnkowym. Bułka ciekawa, fajnie przypieczona i delikatna w środku. Na zewnątrz, drobno posiekane pieczarki zostały pokryte niezbyt grubą warstwą mozarelli. Ciężko jednak cokolwiek napisać o smaku całości, ponieważ został przykryty sosem, który nie wiadomo dlaczego ktoś nazwał kiedyś czosnkowym. Bo czosnku to on nie widział nigdy na oczy, a sos to właściwie coś podobnego do majonezu, tyle że z fatalnym, octowym posmakiem.

Pomysł Frytkarni uważam za trafiony. Fajnie jest zjeść czasami prawdziwie domowe frytki, zwłaszcza w takiej cenie, a mała porcja wcale tak małą się nie okazała. Jeśli jednak właściciele chcą faktycznie zdobyć klientów, rozpocząłbym od nieco większej dokładności podczas przygotowywania frytek, zmianie tłuszczu, na którym są smażone oraz zmniejszeniu ilości sosów w menu. Mniej, a lepiej, i zdecydowanie proponuję rezygnację z tych kupnych a’la sosów.

Frytkarnia

ul. Jedności Narodowej 82/1 c

frytkarnia.com.pl

Total 1 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Podobne artykuły

3 KOMENTARZE

  1. Zapiekankę to ja polecam w Pizzerii u Bońka. Rewelacyjna, chrupiąca, prosto z pieca, a co najważniejsze przygotowywana na miejscu ze świeżych składników, co widać, bo kuchnia jest otwarta. Pizza też całkiem niezła.

    Pozdrawiam

  2. a ja te frytki uwielbiam:) sosy faktycznie słabe i nigdy też nie jadłam tam nic poza frytkami. Poszłam tam sprawdzić czy faktycznie to są takie frytki jak jadłam w Belgii i uważam, że pod tym względem są idealne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły