16.3 C
Wrocław
wtorek, 29 kwietnia, 2025

Pan.puh, czyli Baozi i oryginalne zupy

Niewątpliwie w ostatnim czasie wrocławska gastronomia idzie w dobrą stronę. Powoli, bo powoli, ale jednak. Ciągle powstają kolejne burgerownie, ale też zupełnie inne, bardzo ciekawe knajpki z niespotykanym dotychczas w naszym mieście menu. Właśnie takim miejscem jest malutki bar pan.puh, znajdujący się w okolicy Uniwersytetu.

Pierwsze skojarzenie związane z nazwą – pampuchy, a więc wspomnienie czasów przedszkolnych. Skojarzenie dość odległe, ale na siłę można je podpiąć pod tenże bar, a to dlatego, że specjalizuje się w podawaniu chińskich drożdżowych bułeczek Baozi.

Na fanpage pan.puh trafiłem przez przypadek, ale jego zawartość na tyle mnie zaintrygowała, że postanowiłem spróbować specjałów działającego od kilku dni baru.

pan puh 5

Lokalizacja nie należy do najszczęśliwszych. Bar jest schowany w małej i rzadko uczęszczanej uliczce. Wnętrze minimalistyczne, z trzema miejscami do siedzenia przy ladzie. Zmieniające się codziennie menu wypisane jest na tablicy.

pan puh 6

pan puh 4 pan puh 8

Plusem jest możliwość zamówienia zarówno małej, jak i dużej porcji zupy i Baozi. Ceny także nie zniechęcają, a wręcz pozytywnie zaskakują i spokojnie pasują nawet do studenckiej kieszeni.

Jeszcze przed przyjściem wiedziałem mniej więcej co zamówię, ponieważ zerknąłem na facebookowy profil pan.puh. Wybrałem małą libańską zupę pomidorową z ciecierzycą (6 zł) oraz mniejszą, składającą się z trzech sztuk, porcję Baozi z kurczakiem (8 zł). Jako że to początki, do każdego zestawu dodawana jest jedna bułeczka gratis.

pan puh 7

Zupę otrzymuję natychmiast, w plastykowej miseczce. Libańska wersja pomidorówki bardzo przypadła mi do gustu. Była niesamowicie aromatyczna, głównie dzięki sporej ilości kolendry, a także niezwykle sycąca. W gęstym wywarze znalazło się miejsce dla sporej ilości ciecierzycy oraz rozdrobnionych pomidorów, a także ryżu. Całość stanowilo bardzo ciekawą mieszankę smakową.

W czasie, kiedy jadłem zupę, na parze gotowały się moje bułeczki, które w liczbie sztuk czterech otrzymałem w bambusowym koszyku.

pan puh 1 pan puh 2

Porcja, jak na małą, okazała się spora. Dobrze wyrośnięte Baozi były okrągłymi bułeczkami, z nadzieniem, o kilkucentymetrowej średnicy. Było to moje pierwsze podejście w życiu do tej potrawy, więc z tym większym zaciekawieniem zabrałem się za jedzenie.

Smak ciekawy, z wyczuwalną cebulą, czosnkiem oraz mocno doprawionym mielonym mięsem i aromatycznym imbirem. W sumie, duży plus za oryginalność i wprowadzenie na rynek czegoś nowego. Jeśli miałbym się czepiać, to ciasto jest nieco za grube, a bułeczki można by wypełnić farszem trochę obficiej. No i sosiki – gotowce, z buteleczek dostępnych w każdym sklepie. Przy tak wąskiej specjalizacji warto jednak czymś się wyróżniać i robić sosy samodzielnie.

Pan.puh zaskakuje in plus, oferuje możliwość zjedzenia smacznego obiadu w rozsądnej cenie, szybko i oryginalnie. Mam nadzieję, że pojedyncze wpadki, to po prostu błędy debiutanta.

pan.puh

ul. Plac Uniwersytecki 15 A

facebook.com/panpuhizupy
Click to add a blog post for pan.puh on Zomato

Total 5 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

10 KOMENTARZE

  1. Jeśli sos tam jest z buteleczek to jam jest Jezus…. Już drugi raz wtopa z sosami (pierwsza to Madagaskar), dlaczego nie piszesz sprostowań?

    • Ale jakie sprostowanie mam napisać w sprawie Madagaskaru? Sos jest tak ciężki, że nie da się jeść, a smakuje jak typowy z butelki.

  2. Hmmmmm, ciasto na baozi i nikuman powinno być treściwe, ale nie wysuszone, powinno być sprężyście miękkie i puszyste zarazem. Mix ichniejszych filling-ów to jakiś kosmos, takie trochę fusion, zdecydowanie nie takie sosy powinny być serwowane do tego….Chyba czas się wziąć za te wszystkie pseudo rameny i baozi w Polsce, bo aż krew z oczu się leje na ten widok….. Coś na zasadzie polskiego bigosu, robionego w Buthanie z kompletnie innymi składnikami i zerowym pojęciu o klasycznej bazie danego dania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły