Nie samym jedzeniem człowiek żyje. Chyba. Z takiego założenia wyszli organizatorzy trzeciej wrocławskiej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, w którym do 1 do 10 kwietnia, w 22 restauracjach ze stolicy Dolnego Śląska, weźmie udział kilka tysięcy osób. Poza standardowymi, trzydaniowymi doświadczeniami kulinarnymi, goście festiwalu będą mogli doświadczyć wiele przyjemności także podczas wydarzeń towarzyszących, odbywających się w ramach Restaurant Week.
No to po kolei, bo jest tego sporo.
Koncert The Dumplings
31.03.2016, godzina 21.00 w Vertigo Jazz Club.
W ramach starteru, tuż przed rozpoczęciem festiwalu klasyczna potrawa polskiej sceny muzycznej, czyli Pierogi. Duet The Dumplings zagra we wrocławskim klubie Vertigo.
Kim są The Dumplings?
To laureaci Nagrody Fryderyk w kategorii Debiut roku za 2014 rok. Nowoczesna elektronika nasiąknięta głębokim basem. Intensywność emocjonalna przełożona na teksty opisujące mikrokosmos relacji międzyludzkich z perspektywy młodych ludzi. Taneczny smutek i chwytliwe melodie. Justyna Święs (śpiew i teksty) i Kuba Karaś (muzyka i teksty) udowodnili, że potrafią przemawiać własnym głosem bez niepotrzebnych kompromisów.
Warsztaty kulinarne | Sekrety Szefa Kuchni
5.04.2016, Studio Culinary Solutions, godzina 19.
Sekrety Szefa Kuchni – szkolenie z uniwersalnych umiejętności przydatnych w przygotowaniu dowolnych dań.
Podczas tych warsztatów prowadzący Szefowie Kuchni podzielą się wiedzą jaką trzeba zdobyć aby sprawnie i efektywnie pracować w Restauracji. Uczestnicy poznają kilka sztuczek, które pozwolą przyspieszyć pracę w kuchni, a także pozwolą ustrzec się często powielanych błędów i złych nawyków.
W trakcie trzygodzinnych warsztatów, uczestnicy przygotują wspólnie z Szefem Kuchni – Łukaszem Terlikowskim trzy wyjątkowe dania, które później wspólnie zjedzą i ocenią.
Prowadzący szkolenie Szefowie Kuchni nie tylko pokażą uczestnikom sam proces przygotowywania poszczególnych dań oraz umiejętności i sztuczki przydatne na co dzień, ale również opowiedzą o tajnikach i zaletach gotowania na bazie zdrowych, naturalnych, ekologicznych składników i podpowiedzą jak skonstruować dla siebie właściwą dietę, żeby żyć długo i zdrowo.
Cena 49 zł, bilety dostępne na restaurantweek.pl (liczba miejsc ograniczona)
Warsztaty kulinarne | Zdrowie zaczyna się w kuchni
7.04.2016, Studio Culinary Solutions, 18.00
W trakcie tych warsztatów podjęty zostanie temat odżywiania jako profilaktyki prozdrowotnej. Uczestnicy poznają kilka rozwiązań, które pozwolą Uczestnikom przeanalizować własną dietę i z pewnością skłonią do podejmowania bardziej racjonalnych wyborów w kwestii żywności. Szkolenie otwarte dla wszystkich, ale w szczególności dla tych, którzy o sposobach produkcji masowej żywności nie mają jeszcze głębokiej wiedzy.
Oczywiście nie zabraknie także gotowania i degustacji. Przygotujmy wspólnie pyszną kolację na podstawie lokalnych i ekologicznych produktów z wykorzystaniem produktów należących do grupy „superfood”, czyli silnie działających na nasze zdrowie w sposób oczywiście korzystny!
Cena 49 zł, bilety dostępne na restaurantweek.pl (liczba miejsc ograniczona)
Eat & Watch Festival – Prolog
7.04.2016, Kino Nowe Horyzonty, godzina 19.
Zapowiedź przygotowywanego na jesień Festiwalu Filmów skierowanego do osób, dla których kultura kulinarna stanowi część stylu życia. Na początek prezentacja filmu będącego swoistym listem miłosnym do dobrej kawy. Reżyser Brandon Loper zabiera nas w podróż do farm w Hondurasie i Rwandzie, wskazując co decyduje o wysokiej jakości kawy i pokazując ścieżkę, jaką odbywają ziarna od plantacji po nasze domy.
Polskiej premierze filmu towarzyszyć będzie spotkanie z wrocławskimi ludźmi kawy – Łukaszem Mrowińskim i Marcinem Rusnarczykiem oraz degustacja kawy na pięciu specjalnie wydzielonych stanowiskach, która pozwoli zapoznać uczestników z różnymi wymiarami kultury kawowej – od pochodzenia ziaren przez smaki i aromaty, po alternatywne metody parzenia kawy.
Wstęp: 18zł (bilety do kupienia w kasie kina i przez stronę kinonh.pl)
Warsztaty barmańskie | Vertigo Jazz Club & Restaurant
9 i 10.04.2016, Vertigo Jazz Club, , godzina 16.00 oraz 18.00
Celem warsztatów barmańskich, jest pokazanie jak w domowych warunkach, bez użycia profesjonalnego sprzętu barmańskiego przygotować klasyczne, nietuzinkowe cocktaile. Opowiemy również, jak przygotować różne warianty smakowe prezentowanych drinków. Każdy z uczestników warsztatów, będzie miał okazję własnoręcznie przyrządzić każdy z trzech cocktaili przy specjalnie przygotowanych stanowiskach. Na koniec wręczone zostaną dyplomy ukończenia warsztatów wraz z recepturami na cocktaile.
Program:
1) Mojito – orzeźwiający cocktail na bazie rumu
2) Honey Whisky Sour – aksamitny drink z użyciem whisky i miodu pitnego
3) Pina Colada – tropikalna mikstura z rumem
Terminy:
2016-04-09 14:00 – 16:00, 10 miejsc.
2016-04-09 16:00 – 18:00, 10 miejsc.
2016-04-10 14:00 – 16:00, 10 miejsc.
2016-04-10 16:00 – 18:00, 10 miejsc.
Cena 49 zł, bilety dostępne na restaurantweek.pl
Fight Club: Restauratorzy vs. Blogerzy
2.04.2016, Barbara, godzina 16.
Wydarzenie z moim skromnym udziałem, ale tak naprawdę dla wszystkich blogerów i restauratorów. Nazwa jest troszkę zaczepna, ale zależy nam na kulturalnej dyskusji i wyciągnięciu ciekawych wniosków dla obu stron.
Występujący zazwyczaj po dwóch stronach wirtualnej barykady, tym razem stanąobok siebie na jednej, realnej scenie – blogerzy i restauratorzy. Spotkanie z udziałem wrocławskich blogerów i restauratorów ma być dla nich okazją do konstruktywnej dyskusji, wymiany doświadczeń i opinii.
Gośćmi debaty będą:
Jolanta Jurkowlaniec, właścicielka restauracji Dinette oraz Di
Maciej Nowaczyk, właściciel restauracji La Maddalena oraz Mama Manousch, dziennikarz
Piotr Gładczak,
Agata Anioł, blogerka (Kuchnia W Formie), prowadzi m.in. warsztaty z kuchni włoskiej i tajskiej a wkrótce – własną restaurację Brylantowa 16
Oraz wszyscy blogerzy, których serdecznie zapraszam do wzmocnienia siły blogerskiej oraz dyskusji.