Rozpoczynający się właśnie weekend upłynie głównie pod znakiem jednego z największych w Polsce, a na pewno najstarszych, piwnych festiwali. Poza tym coś dla wegan, miłośników miejskich plaż, kiszonek oraz ulicznego jedzenia.
8. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
Stadion Miejski, 9-11 czerwca | FB
3 dni, 35 browarów, niemal 500 piw i kilkadziesiąt tysięcy gości – to główne liczby Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, który przez trzy weekendowe dni odbędzie się na Stadionie Miejskim na Maślicach. WFDP to dużo piwa, dużo jedzenia z food trucków, warsztaty, dyskusje – w tym jedna z moim udziałem, a także debiutująca na festiwalu strefa Beer Geek Madness. Plan całej imprezy szerzej opisałem tutaj.
Vegan Food Festival
Browar Mieszczański, 10 czerwca od 12 do 19 | FB
Pierwsza edycja wegańskiego festiwalu łączącego akcenty kulinarne, artystyczne, edukacyjne i kulturalne. Poza food truckami pojawią się także stoiska z najlepszą wegańską kuchnią z różnych zakątków świata, wyjątkowe słodkości, produkty, przetwory, kosmetyki cruelty free, ubrania i sztuka.
Wrocławscy Ulicożercy – kulinarna strefa
Stadion Olimpijski, 10 czerwca od 12 do 20 | FB
Ulicożercy już na dobre przenieśli się na Stadion Olimpijski, aby towarzyszyć futbolistom Wrocław Panthers podczas ich meczów i zapewnić kibicom niezbędną oprawę kulinarną. Od południa do samego wieczora przed stadionem ustawi się cała gama gastrowozów, a wśród nich:
Gastruś | TosTruck | Tentego food&drinks | KRASNOLÓD | Lody od Węgrzyna | Panczo
Wielkie otwarcie HotSpotu!
Wejherowska 34, 10 czerwca od 12 | FB
14 150 metrów kwadratowych powierzchni, 1 100 ton piasku, 900 miejsc do siedzenia, 450 lampek, 21 kranów do nalewania piwa, 3 bary – oto największa miejsca plaża we Wrocławiu w liczbach. Jeśli chodzi o konkrety, to w pierwszych dniach działalności będzie się działo sporo – turniej siatkówki, koncerty, regaty łódkami po Odrze, pokazy holowania na nartach wodnych i wakeu, a przede wszystkim dużo luzu, mnóstwo piasku i piątkowy, chilloutowy klimat.
Śniadanie z szefem kuchni – Arkadiusz Dziakowski + premiera kiszonek
EkoBazar, Tęczowa 57, 10 czerwca od 8 do 16 | FB
EkoBazar rusza z nową akcją – Śniadaniem z Szefem Kuchni. W pierwszej edycji w roli głównej wystąpi odpowiadający za kuchnię w restauracji Malarska 25 – Arkadiusz Dziakowski, który zaprezentuje przygotowane we współpracy z Milejowym Polem kiszonki, a także nakarmi Was potrawami skomponowanymi ze składników dostępnych na EkoBazarze.