Zeszłoroczna, przeszło trzymiesięczna przygoda z Gastro Miasto była jedną z fajniejszych przygód w całym roku. Sama impreza w Browarze Mieszczańskim okazała się sukcesem organizacyjnym, towarzyskim i kulinarnym. W tym roku Gastro Miasto powraca, choć w nieco zmienionej formule – tym razem na Placu Społecznym, we współpracy z Impartem. Planowanych jest sześć imprez, w tym pierwsza już od 24 do 26 maja – z 17 restauracjami, piwem, koktajlami oraz słodkościami, a przede wszystkim dobrą zabawą, miejskim klimatem.
Osobiście bardzo lubię Plac Społeczny właśnie za ten miejski zgiełk, poczucie przebywania w centrum miasta, a jednocześnie jakby w odosobnionej oazie. Przygotowałem dla Was małą ściągę, gdybyście planowali się wybrać na Plac Społeczny w weekend. Poniżej podrzucam menu wszystkich restauracji i trucków, w tym także mojego i Krystiana Skwierza stoiska. Także w tym roku postanowiliśmy zabawić się w streetfoodowców i zaprezentować Wam nasze pomysły na uliczne jedzenie. Wpadajcie, zbijajcie piątki, bawcie się dobrze. To naprawdę świetna impreza z ogromem dobrego jedzenia z wyselekcjonowanych porządnie knajpek. Pastrami, steki, smażony ser, ramen, koreańskie bulgogi, krasnolódowe lody, piwo rzemieślnicze, tex-mex od Panczo, pyszna pizza z Manii Smaku, bałkańskie klimaty – to wszystko i dużo więcej w jednym miejscu. Do zobaczenia!
CHINGU KOREAN BBQ
- Kubełek z wołowiną BULGOGI
Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Kubełek z kurczakiem à la YANGNYEOM
Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie z nutką truskawek. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Kubełek wege
Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
SEAFOOD BAR&MARKET
- Ostrygi
- Popcorn z krewetek
Krewetki w panierce / popcorn / frytki z batatów / domowy sos słodkie chili - Mix tempura
Krewetki / kalmary / ośmiornica / frytki z warzyw w tempurze / domowy sos Buffalo - Sandwich z ośmiornicą
Gotowana ośmiornica / ricotta / anchois / warzywa
JAFFA BAR&MARKET
- PITA Z SHAWARMĄ Z KURCZAKA
opiekany kurczak / sałatka fattoush / sos jogurtowo-miętowy
- PITA SABIH
Fafafel / jajko / bakłażan / szczypior / sos amba/ sos tahini
- HUMMUS SABIH
falafel / jajko / baba ghanoush / sos tahini / sos amba / pietruszka
PETITS FOURS CAFE
- PASTRAMI W BUŁCE MAŚLANEJ
buła maślana / pastrami / kimchi / cheddar / pieczarka duszona z szalotką / serek philadelphia z musztardą / ogórek - REUBEN W BAJGLU
bajgiel / pastrami / kapusta kiszona / ogórek
MANIA SMAKU
- MARGHERITA
sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia - PEPPERONI
sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni
YEMSETU
- Banh mi z boczkiem
bagietka / pate drobiowo-wieprzowe / boczek / pikle / ogórek / kolendra
- Banh mi wege
bagietka / pate grzybowo-orzechowe / marynowane tofu / pikle / ogórek / kolendra
- Tori Paitan ramen
bulion drobiowy / makaron ramen / boczek chashu / marynowane jajko / menma / szpinak / por
MO’JO SANDWICHES
- Żeberko
żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji - Kreweta
grillowane krewetki, marynowany imbir, glony wakame, cukinia, chilli majo, maślana buła - Cubana
cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez - Poboi
Wołowina duszona w burbonie, sos serowy, sałata, pomidor, karmelizowana cebula, majo
BALKAN BURGER
- KLASYK
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli - GRINGO
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,
WARTBURGER
- Serburg
mięcho, cheddar, pomidor, cebula, korniszon, sałata lodowa, keczup, majonez - Mixol BBQ
mięcho, cheddar, boczek, pomidor, czerwona cebula, sałata lodowa, sos BBQ - Hotneker
mięcho, cheddar, pomidor, czerwona cebula, jalapeño, roszponka, salsa pomidorowa - Cyburg
mięcho, ser mimolette, czerwona cebula duszona z tymiankiem, roszponka, sos chipo - Baca Wege
grillowany wędzony ser, piklowana czerwona cebula, rukola, szpinak, konfitura z żurawiny, sos musztardowo-miodowy
PANCZO
TACOS
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT - KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
- KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA
BIG ASS BURRITO
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA
VEGE: QUESADILLA
- BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM
DODATKOWE SALSY:
- HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
- HOT AS FUCK
- JALAPENO PASTA Z AWOKADO
RESTAURACJA AJVAR
- Pečeni krompir
Ziemniak pieczony w folii z czosnkiem i rozmarynem z dodatkiem kajmaku
- Kozij sir
Roladki z koziego sera grillowane w marynowanej cukinii
- Jagnieća čorba
Zupa z kawałkami jagnięciny, pieczonymi warzywami i kolendrą
- Jagnieći bujon
Bulion jagnięcy z domowym makaronem (serwis tylko w niedzielę)
- Jagnjeći kotlet na kosti
Grillowany comber jagnięcy z lepinją, małą sałatką szopską i ajvarem/ljutenicą
- Ćevapčići 100 g – 4 szt
- Pljeskavica 150 g – faszerowana marynowaną cebulą
- Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym
Siekane mięso wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak
- Baklava
Tradycyjny bałkański deser na bazie syropu cukrowo – cytrynowego z orzechami
CRAFTOVA
STEKI
- Sirloin (Argentyna)
- Ribe Eye (Argentyna)
- Skirt (Australia)
- Polędwica (Argentyna)
- Polędwica jagnięca (Nowa Zelandia)
- Szaszłyk (sirloin + 3 krewetki), chimichurri, grzanka
Dodatki w cenie:
- coleslaw z czerwonej kapusty
- pieczony ziemniak
Sosy płatne do wyboru:
- bbq
- chimichurri
- pieprzowy
WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE & KRYSTIAN SKWIERZ
- Smażony ser
Buła maślana / smażony ser / szparagi / marynowana czerwona cebula /młoda kapusta / dżem rabarbarowy / sos dijon - Żebro
Długo pieczone żebro wołowe / buła maślana / szparagi / młoda kapusta / sos bearnaise - MIX
Ser smażony i żebro wołowe w bułce maślanej
FRYTEK ŚWIAT
Frytki:
- bataty
- marchewka
- pietruszka
- seler
- burak
Sosy:
- twarożek ze szczypiorkiem
- majo wasabi
- ostry pomidorek
- majo orzechowy
THALI
IZUMI SUSHI
- zestawy sushi
- onigiri
- zupa miso
- udon z owocami morza w tempurze
DARK KITCHEN
- dim sum
- zupa won ton
- sałatka kimchi
- sałatka z trawy morskiej
KRASNOLÓD
Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.
PIWO
Browar wBrew
Piwa na kranach:
- Amerykański Lager
- Pils
- Porter kawowy
- Porter wiśniowy (dostępny tylko na #GastroMiasto)
- APA
BAR
Rumbar
Koktajle, dużo rumu, napoje.
GASTRO MIASTO
24-26 maja
Godziny otwarcia:
- Piątek: 17.00 – 0.00
- Sobota: 12.00 – 0.00
- Niedziela: 12.00 – 20.00
Mapa wystawców:
KONKURS
Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas pierwszej tegorocznej edycji (24-26 maja 2019).
Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.
Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie ostatniego weekendu z Gastro Miasto
Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 24 maja 2019
Baranina z Bałkanach. Uwielbiam mięśni, a dobrej baranina jeszcze nie jadłam. Będę tam?
idea mniejszych porcji na rzecz możliwości spróbowania wielu rzeczy została w tym roku zarzucona, brakuje klimatu browaru mieszczańskiego, plus stłoczenie ławek, takie że nie da się wyjść. Jak na razie, porównując do zeszłego roku, zmiany wcale nie okazały się lepsze.