2.1 C
Wrocław
poniedziałek, 9 grudnia, 2024

Gastro Miasto (24-26.05) – co zjeść na Placu Społecznym?

Zeszłoroczna, przeszło trzymiesięczna przygoda z Gastro Miasto była jedną z fajniejszych przygód w całym roku. Sama impreza w Browarze Mieszczańskim okazała się sukcesem organizacyjnym, towarzyskim i kulinarnym. W tym roku Gastro Miasto powraca, choć w nieco zmienionej formule – tym razem na Placu Społecznym, we współpracy z Impartem. Planowanych jest sześć imprez, w tym pierwsza już od 24 do 26 maja – z 17 restauracjami, piwem, koktajlami oraz słodkościami, a przede wszystkim dobrą zabawą, miejskim klimatem. 

Osobiście bardzo lubię Plac Społeczny właśnie za ten miejski zgiełk, poczucie przebywania w centrum miasta, a jednocześnie jakby w odosobnionej oazie. Przygotowałem dla Was małą ściągę, gdybyście planowali się wybrać na Plac Społeczny w weekend. Poniżej podrzucam menu wszystkich restauracji i trucków, w tym także mojego i Krystiana Skwierza stoiska. Także w tym roku postanowiliśmy zabawić się w streetfoodowców i zaprezentować Wam nasze pomysły na uliczne jedzenie. Wpadajcie, zbijajcie piątki, bawcie się dobrze. To naprawdę świetna impreza z ogromem dobrego jedzenia z wyselekcjonowanych porządnie knajpek. Pastrami, steki, smażony ser, ramen, koreańskie bulgogi, krasnolódowe lody, piwo rzemieślnicze, tex-mex od Panczo, pyszna pizza z Manii Smaku, bałkańskie klimaty – to wszystko i dużo więcej w jednym miejscu. Do zobaczenia!

CHINGU KOREAN BBQ

  • Kubełek z wołowiną BULGOGI

Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • Kubełek z kurczakiem à la YANGNYEOM

Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie z nutką truskawek. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • Kubełek wege

Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

SEAFOOD BAR&MARKET

  • Ostrygi
  • Popcorn z krewetek
    Krewetki w panierce / popcorn / frytki z batatów / domowy sos słodkie chili
  • Mix tempura
    Krewetki / kalmary / ośmiornica / frytki z warzyw w tempurze / domowy sos Buffalo
  • Sandwich z ośmiornicą
    Gotowana ośmiornica / ricotta / anchois / warzywa

JAFFA BAR&MARKET

  • PITA Z SHAWARMĄ Z KURCZAKA

opiekany kurczak / sałatka fattoush / sos jogurtowo-miętowy

  • PITA SABIH

Fafafel / jajko / bakłażan / szczypior / sos amba/ sos tahini

  • HUMMUS SABIH

falafel / jajko / baba ghanoush / sos tahini / sos amba / pietruszka

PETITS FOURS CAFE

  • PASTRAMI W BUŁCE MAŚLANEJ
    buła maślana / pastrami / kimchi / cheddar / pieczarka duszona z szalotką / serek philadelphia z musztardą / ogórek
  • REUBEN W BAJGLU
    bajgiel / pastrami / kapusta kiszona / ogórek

MANIA SMAKU

  • MARGHERITA
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia
  • PEPPERONI
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni

YEMSETU

  • Banh mi z boczkiem

bagietka / pate drobiowo-wieprzowe / boczek / pikle / ogórek / kolendra

  • Banh mi wege

bagietka / pate grzybowo-orzechowe / marynowane tofu / pikle / ogórek / kolendra

  • Tori Paitan ramen

bulion drobiowy / makaron ramen / boczek chashu / marynowane jajko / menma / szpinak / por

MO’JO SANDWICHES

  • Żeberko
    żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji
  • Kreweta
    grillowane krewetki, marynowany imbir, glony wakame, cukinia, chilli majo, maślana buła
  • Cubana
    cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez
  • Poboi
    Wołowina duszona w burbonie, sos serowy, sałata, pomidor, karmelizowana cebula, majo

BALKAN BURGER

  • KLASYK
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli
  • GRINGO
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,

WARTBURGER

  • Serburg
    mięcho, cheddar, pomidor, cebula, korniszon, sałata lodowa, keczup, majonez
  • Mixol BBQ
    mięcho, cheddar, boczek, pomidor, czerwona cebula, sałata lodowa, sos BBQ
  • Hotneker
    mięcho, cheddar, pomidor, czerwona cebula, jalapeño, roszponka, salsa pomidorowa
  • Cyburg
    mięcho, ser mimolette, czerwona cebula duszona z tymiankiem, roszponka, sos chipo
  • Baca Wege
    grillowany wędzony ser, piklowana czerwona cebula, rukola, szpinak, konfitura z żurawiny, sos musztardowo-miodowy

 

PANCZO

TACOS

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
    CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT
  • KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
  • KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA

BIG ASS BURRITO

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA

VEGE: QUESADILLA

  • BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
    MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM

DODATKOWE SALSY:

  • HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
  • HOT AS FUCK
  • JALAPENO PASTA Z AWOKADO

RESTAURACJA AJVAR

  • Pečeni krompir

Ziemniak pieczony w folii z czosnkiem i rozmarynem z dodatkiem kajmaku

  •  Kozij sir

Roladki z koziego sera grillowane w marynowanej cukinii

  • Jagnieća čorba

Zupa z kawałkami jagnięciny, pieczonymi warzywami i kolendrą

  • Jagnieći bujon

Bulion jagnięcy z domowym makaronem (serwis tylko w niedzielę)

  • Jagnjeći kotlet na kosti

Grillowany comber jagnięcy z lepinją, małą sałatką szopską i ajvarem/ljutenicą

  • Ćevapčići 100 g – 4 szt
  • Pljeskavica 150 g – faszerowana marynowaną cebulą
  • Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym

Siekane mięso wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak

  • Baklava

Tradycyjny bałkański deser na bazie syropu cukrowo – cytrynowego z orzechami

CRAFTOVA

STEKI

  • Sirloin (Argentyna)
  • Ribe Eye (Argentyna)
  • Skirt (Australia)
  • Polędwica (Argentyna)
  • Polędwica jagnięca (Nowa Zelandia)
  • Szaszłyk (sirloin + 3 krewetki), chimichurri, grzanka

Dodatki w cenie:

  • coleslaw z czerwonej kapusty
  • pieczony ziemniak

Sosy płatne do wyboru:

  • bbq
  • chimichurri
  • pieprzowy

WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE & KRYSTIAN SKWIERZ

  • Smażony ser
    Buła maślana / smażony ser / szparagi / marynowana czerwona cebula /młoda kapusta / dżem rabarbarowy / sos dijon
  • Żebro
    Długo pieczone żebro wołowe / buła maślana / szparagi / młoda kapusta / sos bearnaise
  • MIX
    Ser smażony i żebro wołowe w bułce maślanej

FRYTEK ŚWIAT

Frytki:

  • bataty
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • burak

Sosy:

  • twarożek ze szczypiorkiem
  • majo wasabi
  • ostry pomidorek
  • majo orzechowy

THALI

IZUMI SUSHI

  • zestawy sushi
  • onigiri
  • zupa miso
  • udon z owocami morza w tempurze

DARK KITCHEN

  • dim sum
  • zupa won ton
  • sałatka kimchi
  • sałatka z trawy morskiej

KRASNOLÓD

Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.

PIWO

Browar wBrew

Piwa na kranach:

  • Amerykański Lager
  • Pils
  • Porter kawowy
  • Porter wiśniowy (dostępny tylko na #GastroMiasto)
  • APA

BAR

Rumbar

Koktajle, dużo rumu, napoje.


GASTRO MIASTO

24-26 maja

FB

Godziny otwarcia:

  • Piątek: 17.00 – 0.00
  • Sobota: 12.00 – 0.00
  • Niedziela: 12.00 – 20.00

Mapa wystawców:


 

KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas pierwszej tegorocznej edycji (24-26 maja 2019).

Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie ostatniego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 24 maja 2019

Total 6 Votes
1

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

2 KOMENTARZE

  1. idea mniejszych porcji na rzecz możliwości spróbowania wielu rzeczy została w tym roku zarzucona, brakuje klimatu browaru mieszczańskiego, plus stłoczenie ławek, takie że nie da się wyjść. Jak na razie, porównując do zeszłego roku, zmiany wcale nie okazały się lepsze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły