Jesteśmy już po pierwszym dniu Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa i raz jeszcze mogę powiedzieć – drugiej takiej imprezy ze świecą szukać w całym kraju. Mnóstwo uśmiechniętych ludzi, ogrom stoisk, dobre piwo i dobra zabawa. Wcześniej pisałem Wam już co zjeść, tym razem szybki przegląd wydarzeń oraz piw.
ZJEDZ BUŁĘ ZE SMAŻONY SEREM I ZAPIJ ORANŻERIĄ
Mój tegoroczny wkład w WFDP polega na posiadaniu własnego stoiska kulinarnego, gdzie wraz z Krystianem Skwierzem przygotowujemy streetfoodowe, nadające się doskonale do piwa buły – ze smażonym serem oraz żeberkiem. Czekamy na Was w namiocie ulokowanym przy plaży, od strony ulicy Lotniczej. To jednak nie koniec, bo drugi rok z rzędu razem z browarem Cztery Ściany uwarzyliśmy wspólne piwo. Rok temu było to kwas z jabłkami, tym razem poszliśmy w tropiki i wyszedł ponownie kwas, tyle że z mandarynką, mango i marakują. Nieskromnie powiem, że wyszło pysznie, a na panujące upały sprawdza się idealnie. Zapisujcie i próbujcie – stoiska Czterech Ścian, piwo Oranżeria.
ZJEDZ COŚ W STREFIE WROCŁAWSKICH ULICOŻERCÓW
Kilkadziesiąt stoisk podzielonych na dwie strefy – od ulicy Lotniczej i Królewieckiej, to pewnik, że nikt głodny na festiwalu chodzić nie powinien. W zestawieniu wystawców m.in. klasyki – Pasibus i Panczo, moje stoisko, ale i dużo opcji z kuchni azjatyckiej, burgery oraz oczywiście standardy w postaci lodów, zapiekanek czy frytek. Więcej o tym, co zjeść podczas WFDP, znajdziecie tutaj.
POSŁUCHAJ TEGO, CO DZIEJE SIĘ NA SCENIE
Dzieje się sporo, zarówno w kwestii dyskusji na tematy piwne, jak i kulinarne. Sporo wystąpień mieć będzie Tomek Kopyra, z kolei w sobotę o 14.00 na scenie od ulicy Lotniczej pojawię się na niej ja, aby podyskutować z Kaszpirem ze Street Food Polska o historii i kierunku rozwoju polskiego streetfoodu. Cały program dostępny jest tutaj.
Ciekawe pozycje z programu WFDP:
SOBOTA, 8 czerwca
14:10 – Street food – Andrzej Kaźmirowski i Piotrek Gładczak – gotuje Piotr Andruszko (scena piwno-kulinarna)
O street foodzie, jego początkach, rozwoju, różnorodności, zawirowaniach rozmawiać będą Andrzej Kaźmirowski oraz Piotr Gładczak, dwie osoby, dla których uliczne jedzenie nie ma tajemnic. Eksperci zmierzą się między innymi z tematem historii rozwoju street foodu w Polsce na tle piwnej rewolucji. Porównają skalę i charakter mobilnej gastronomii w Polsce z ulicznymi festiwalami na Ukrainie. Zapowiada się fascynująca rozmowa z udziałem dwóch niezwykle wpływowych i opiniotwórczych głosów polskiej gastronomii: Street Food Polska i Wrocławskich Podróży Kulinarnych.
16:15 – Co z tym Kraftem? Czy jest coś jeszcze do odkrycia? – panel dyskusyjny z blogerami polskimi – prowadzi Piwny Klub (scena piwno-kulinarna)
Ostatnio coraz częściej spotykamy się z opiniami o tym, że „polski krafcik”, jak często nazywany jest polski rynek browarów rzemieślniczych, się znudził. Choć pomysłów (tych piwowarskich) jest coraz więcej (ot choćby piwo waginalne, czy xDH IPA), to jednak coraz częściej sięgamy po (kraftowego, ale jednak) Pilsa. Z drugiej strony wszelkie prognozy i szacunki mówią o bardzo dużym wzroście udziału w rynku browarów kraftowych. Jak to więc jest? Czy czeka nas kolejne kilka lat świetlanej przyszłości? A może „koncerny pozamiatają” i wykupią małe browary?
17:30 – Piotr Kucharski – pokaz kulinarny (scena piwno-kulinarna)
Piotr Kucharski odkrywać będzie nowe doznania dla kubków smakowych. Przygotuje dania, do których dobierze odpowiednie piwo i stworzy wyjątkową współgrającą ze sobą kompozycję smakową. Niebanalne kulinarne wrażenia gwarantowane.
NIEDZIELA, 9 czerwca
14:00 – Zero Waste Challenge – Tomek Jakubiak wraz z Asią Aniszczyk (scena piwno-kulinarna)
To jedyne w swoim rodzaju wyzwanie, podczas którego przyrządzone zostaną dania z resztek. Tomek Jakubiak będzie gotować ze składników, jakie przygotuje dla niego rzucająca wyzwanie Asia Aniszczyk.
Co znajdzie się w tajemniczym zero wasteowym boksie? Tego nie wie Tomek, ani my. Ciekawi? Zapraszamy!
15:00-17:00 Foodpairing z Conceptem STU Mostów (strefa Berr Geek Madness)
NAPIJ SIĘ DOBRYCH PIW
Kilka moich wyborów, po pobieżnym przejrzeniu listy piw oraz spróbowaniu kilku z nich pierwszego dnia. Wybrałem parę pozycji:
Fruit Garden (Deer Bear i Szynkarnia, alk. 4,3%) – z guawą, wanilią bourbońską i krakersami
Sokowirówka mandarynkowa (Browar Zakładowy, alk. 5%) – sour z manadarynkami
Gerda 2019 (Browar Spółdzielczy, alk. 18,5%) – RIS wymrażany
Dżonka Tomka (Browar Piwoteka, alk. 5,1%) – piwo naśladujące smak zupy tom kha
Potion #06 (Brokreacja, alk. 11,5%) – Coconut Pecan Maple Imperial Rye Stout Norwegian Aquavit BA
Mobile Speakers (Cloudwater, strefa BGM, alk. 8%) – double New England IPA
Golem vs. Piranhas (Golem, alk. 4%) – AIPA
Sour (Funky Fluid, alk. 3,6%) – Sour z Limonką, Marakują i Morelą
BAW SIĘ!
WFDP to przede wszystkim dobra zabawa, dlatego nie przesadzajcie z niczym, cieszcie się chwilą i miło spędzajcie czas. Także całymi rodzinami, bo na terenie festiwalu przewidziano sporo atrakcji dla najmłodszych.