Koniec wakacji zbliża się nieuchronnie, na szczęście Gastro Miasto nie pozwala nam się smucić, kolejny raz proponując swoją słoneczną imprezę kulinarną. Od 16 do 18 sierpnia odbędzie się już czwarta tegoroczna edycja Gastro Miasto na Placu Społecznym. Ponownie z udziałem 17 gastro konceptów – w tym kilku nowych, niezawodnych lodów z Krasnolóda, piwa kraftowego z Browaru wBrew, francuskich win ze Skarbca Bachusa oraz słodkości z Petits Fours. Z nowych wystawców na Gastro Miasto zadebiutują Yakitori, Okami, Nieinna i Kebab Lab.
Od piątku do soboty na Społecznym rozstawi się mini miasteczko z namiotami, food truckami, leżakami, miejscem do zabawy oraz chilloutu, a całość uświetnią Balety w Imparcie, podczas których odbędą się liczne imprezy towarzyszące, związane z tańcem oczywiście.
Podczas czwartego Gastro Miasto, niemal już tradycyjnie przygotowujemy z Krystianem Skwierzem coś specjalnego. Tym razem zmierzymy się z… zapiekanką. Nie będzie to jednak zwykła zapiekanka. Zapraszam Was wszystkich na Plac Społeczny do 16 do 18 sierpnia – będzie dużo dobrej zabawy, a przede wszystkim smacznego jedzenia w miejskiej oazie.
CHINGU KOREAN BBQ
- Kubełek z wołowiną BULGOGI
Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Kubełek z kurczakiem à la YANGNYEOM
Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie z nutką truskawek. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Kubełek wege
Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- KUBEŁEK GROUND BEEF
Kubełek z mielonym antrykotem. W kubełku serwowany jest również ryż, kimchi, surówka koreańska i autorskie sosy.
SEAFOOD BAR&MARKET
- grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
- grillowana dorada z frytkami, coleslaw, sos tatarski
- krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli
JAFFA BAR&MARKET
- hummus z bobem i harissą
- pita z długo pieczoną jagnięciną
- pieczony batat z długo pieczoną jagnięciną
PETITS FOURS CAFE
- Buła maślana ze smażonym serem z sosem tatarskim i coleslawem z mango
- Buła maślana z falafelem w panko, salsą pomidorowo-paprykową z tzatzykami i czerwoną cebulą
- Buła maślana z udkiem w panko z cheddarem i coleslawem z mango
MANIA SMAKU
- MARGHERITA
sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia - PEPPERONI
sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni - NEKTARELLA
sos truflowy / mozzarella fior di lattte / szynka parmeńska / karmelizowana nektarynka / szałwia / mascarpone / sriracha
NIEINNA
- Drożdżówka z peklowaną wołowiną, kapustą, ziemniakami i tymiankiem
- Drożdżówka z indykiem, jabłkiem, kolendrą i imbirem
- Drożdżówka z wędzonymi grzybami i serem.Selekcja pieczywa z dodatkami:
- Pszenny bez drożdży
- Żytni
- Żytnio-razowy
- 1000 ziaren
- Gryczany
OKAMI
Ramen:
- Wakayama
- Kamo
Dania:
- satay
Sałatki:
- Kimchi
- Kimchi rzodkiewkowe
- Goma Wakame sarada
Napoje:
- Mango lassi
- Lassi bananowo różane
- Lemoniada
MO’JO SANDWICHES
- Żeberko koreańskie – żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji
- Kaszanka w panko – kaszanka w panko z rémouladą jabłkowo-musztardową, ser wędzony scamorza, ogórek małosolny,
- Cubana – cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez
- Latający Holender – filet z matiasa, sałatka ziemniaczana z prażonym boczkiem, jajko, sałata, sos musztardowy, świeży majeranek, czerwona cebula
BALKAN BURGER
- KLASYK
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli - GRINGO
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,
YAKITORI
- Zupa:
Tom Yum - Szaszłyki:
Meatballs
Udko kurczaka
Łosoś
Krewetka
Serca kurczaka
Boczek
Vege (rożne opcje)
KEBAB LAB
Buły:
- Philly cheesebab – bułka / wół / duszone papryki / ser typu szwajcar / sos serowy / sos spicy majo
Wrapy:
- Okrabab – wrap / topping z okry i groszku / rzepa / pomidor /czerwona cebula / sos curry
- Chilibab – wrap / wół / ogórek marynowany / chilli / jalapeno / szczypior / sos ostry
- Klasyk – wrap / wół lub baran lub halloumi / sałąta lodowa / rzodkiew / kalarepa / czerwona cebula / sos łagodny, czosnkowy, miętowy lub ostry
PANCZO
TACOS
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT - KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
- KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA
BIG ASS BURRITO
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA
VEGE: QUESADILLA
- BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM
DODATKOWE SALSY:
- HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
- HOT AS FUCK
- JALAPENO PASTA Z AWOKADO
RESTAURACJA AJVAR
- Klepe sa mesom / sa sirom
Bośniackie pierożki nadziewane urnebesem lub farszem wołowo – jagnięcym - Girice
Śródziemnomorskie chrupiące rybki z cząstką cytryny - Zablji bataci
Grillowane żabie udka w mleczno – ziołowej marynacie - Jagnjecia corba
Gęsta jagnięca zupa z dodatkiem warzyw - Jagnjeći kotlet na kosti
Grillowany comber jagnięcy - Ćevapčići 100g – 4 szt
- Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym
Siekane mięso wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak - Kataifi
Figowy grecki deser z nutą pomarańczy
CRAFTOVA
STEKI
- Rump Steak
- Ribe Eye
- T-Bone 500 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
- Tomahawk 700 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
- Rumpsteak z kałamarnicą
WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE & KRYSTIAN SKWIERZ
ZAPIEKANKA
- z mac&cheese, szczypiorkiem i jalapeno
- z mac&cheese, żebrem wołowym, szczypiorkiem i jalapeno
HULTHAI
- Pad Thai (tofu/kura/krewetka)
Makaron ryżowy, jajko, kiełki fasoli mung, marchew, czerwona cebula, sos tamaryndowy, szczypior, kolendra, orzechy, sok z limonki
- Pad Kra Pao z ryżem jaśminowym
Wieprzowina, czerwona cebula, cukinia, kapusta pekińska, grzyby mun, sos ostrygowy, tajska bazylia, szczypior, sezam
THALI
- Chicken Tandoor
- Chat Samosa
- Butter Masala
- Tikka Masala
- MadrasPodawane z ryżem lub chlebkiem Naan
Mango Lassi
KRASNOLÓD
Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.
PIWO
Browar wBrew
Piwa na kranach:
- Typowy Pils
- Have a Weizen!
- My Dear Witbier
- Berlin-Air Weisse
- Have a Weizen z mango!
- Mon cheri
BAR
Rumbar
Koktajle, dużo rumu, napoje.
WINO
Skarbiec Bachusa
Spory wybór francuskich win białych i czerwonych.
SŁODKIE
Petits Fours pracownia cukiernicza
- bezy
- tartaletki
- ciasta
- makaroniki
GASTRO MIASTO
16-18 sierpnia
Godziny otwarcia:
- Piątek: 17.00 – 1.00
- Sobota: 12.00 – 1.00
- Niedziela: 12.00 – 21.00
KONKURS
Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas czwartej tegorocznej edycji (16-18 sierpnia 2019).
Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.
Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie trzeciego weekendu z Gastro Miasto
Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 16 sierpnia 2019