Każdorazowo, kiedy poruszam na swoim blogu czy też fanpage temat wegańskiego jedzenia, w komentarzach wybucha wojna dwóch światów – jedni przedstawiają swoje racje od strony mięsożerców, drudzy od strony wegan, a gdzieś po drodze gubi się główny sens, a więc jedzenie. Właśnie dlatego spodobała mi się idea Vegan strEAT Festival, który odbędzie się w weekend od 30 listopada do 1 grudnia w Browarze Mieszczańskim, ponieważ postawiono na interesującą, jakościową ofertę wegańskich wystawców jedzeniowych, a że osobiście – choć jestem mięsożercą – uwielbiam dobre wege jedzenie, dlatego chętnie wybiorę się w sobotę lub niedzielę na spacer do Browaru, aby popróbować tych wszystkich ciekawostek i przełamać pewien stereotyp w myśleniu, że wegańskie jedzenie musi być nudne. Przygotowałem dla Was szybkie zestawienie tego, co będzie można zjeść przez cały weekend w Browarze, ale i kupić, bo poza kulinarną częścią imprezy, każdy z Was otrzyma okazję zaopatrzenia się w gotowe produkty, w tym m.in. sery od Wege Sióstr, kiełbasy od Vege Smak, ostre sosy od Dziki Bill, majonez bez jaj od Cremajo. Myślę, że to ciekawa impreza tematyczna dla wszystkich osób z otwartą głową, szukających nowych smaków, ale i zdających sobie sprawę z powagi etyki produkowanej na świecie żywności.
Impreza plenerowa na przełomie listopada i grudnia? Przy obecnych zmianach klimatu, koniec listopada nie wydaje się być żadną przeszkodą, zwłaszcza, że teren Browaru Mieszczańskiego posiada mnóstwo historycznych wnętrz, gdzie ustawią się wystawcy. Przeglądając ich zestawienie, buzia cieszy się na różnorodność – będzie kuchnia gruzińska, wietnamska, oczywiście hummusy, ale i pierogi, a nie zabraknie oczywiście wieńczących plenerowy posiłek deserów.
Ważnym elementem wydarzenia będą również warsztaty czy prelekcje, prowadzone m.in. przez stowarzyszenie Zielona Edukacja czy Foodsharing Wrocław na temat niemarnowania jedzenia, a imprezą towarzyszącą eventowi jest Świąteczny Festiwal Rękodzieła w Browarze Mieszczańskim, podczas którego kilkudziesięciu wystawców zaprezentuje swoje produkty. W sam raz, aby nabyć kilka prezentów przed Mikołajem.
U kogo zjeść podczas Vegan StrEAT Festiwal?
SŁODKIE
Wegańskie słodkości od kawiarni z Torunia, której przedstawiciele zawitają do Browaru. Serniki w kilku wersjach, przygotowywane z naturalnych składników.
Goście z Litwy przywiozą wytwarzaną własnoręcznie chałwę. Przysmak zdecydowanie dla wszystkich kochających trochę bardziej ekstremalne słodycze.
Dwa kulinarne bieguny połączone na jednym stoisku – z jednej strony słodziutkie baklawy, z drugiej próba zmierzenia się z wegańskim kebabem.
Wegańskie ciasta, ciasteczka, torty, babeczki, pralinki oraz naturalne lody – to chyba wystarczający powód, aby zatrzymać się przy ich stoisku na trochę dłużej.
Kojarzyć ich mogą stali bywalcy standardowych imprez plenerowych, ponieważ pojawili się już kilkukrotnie we Wrocławiu, przywożąc z Poznania swoje serniki. W weekend zaprezentować mają ich świąteczne odsłony.
AZJA
Wietnamskie wydanie kuchni wegańskiej? Już mi się podoba. Wege pho, banh mi czy sajgonki – jak idę w ciemno.
Idealne miejsce na rozgrzewkę, jeśli trochę zmarzniecie. Wrocławski duet specjalizuje się w aromatycznych, wyrazistych potrawach, inspirowanych kuchnią indyjską oraz tajską, więc nudy być nie powinno.
KLASYCZNY STREETFOOD
Frytek Świat
Poza klasycznymi frytami z ziemniaków czy batatów, na ich stoisku zjecie prawdopodobnie wszystkie dostępne obecnie warzywa w formie tej jakże prostej, ale lubianej przekąski.
Reprezentacja restauracji z ulicy Sikorskiego przedstawi gościom festiwalu swoje wersje pożywnych, urozmaiconych i bogatych bowli, które w ostatnich latach zyskują coraz większą popularność.
Wrocławski food truck, stojący standardowo naprzeciwko Dworca Głównego, tym razem zawita na teren Browaru Mieszczańskiego, aby karmić swoimi burgerami oraz curry.
PRZEKĄSKI
Coś w sam raz, aby wziąć na szybko do ręki i zjeść bez konieczności czekania na przyrządzenie. Smak Obfitości pojawi się z dużymi pełnoziarnistymi rożkami z różnymi rodzajami farszu.
KUCHNIA GRUZIŃSKA
Giorgi Lela Bakradze
Chaczapuri i chinkali w wegańskim wydaniu? Gruzińskie specjały stały się w ostatnich miesiącach niezwykle popularne, a ich piekarnie można spotkać na każdym rogu we Wrocławiu.
PRODUKTY
Majonez bez jajek? Brzmi trochę dziwnie, ale Cremajo cieszy się wielkim uznaniem wśród wegan. Przyznam, że próbowałem tego produktu i co by nie mówić, wypada bardzo pozytywnie oraz możliwie najbardziej zbliża się do oryginału.
Jeśli brakuje Wam emocji lub ciągle czujecie, że jedzone potrawy są niedoprawione, ruszcie do Dzikiego Billa po pikantne, ostre oraz wypalające rzemieślnicze sosy z papryczek. Emocje gwarantowane.
W katowickim sklepie zaopatrzycie się w mnóstwo produktów spożywczych – od maseł orzechowych po oleje, a także kosmetyki.
Wegańskie sery oraz burgery w różnych wydaniach smakowych – buraczane, jaglane oraz klasyczne sojowe.
Naturalne, wędzone, roślinne, stanowiące alternatywę dla mięsnych wędlin produkty, przygotowywane przez wegan dla wegan.
Kolejna alternatywa, tym razem serowa. Wege siostry przywiozą na swoje stanowisko roślinne sery, wytwarzane z orzechów nerkowca, z żywymi kulturami bakterii. Interesująca jest różnorodność smakowa, bo pojawiają się sery m.in. z czarnuszką, z suszonymi pomidorami, z solą wędzoną i nori, z papryką chipotle, z czerwonym pieprzem czy z suszonymi grzybami i kozieradką.
PIWO
Euro Point
Większość piw dostępnych na sklepowych półkach to produkty wegańskie, ale festiwalowa selekcja pozwoli na zachowanie pewności, iż o wszystkich będzie można powiedzieć – w 100% wegańskie.
NAPOJE
Pomiędzy jedzeniowymi rozkoszami dobrze jest się rozgrzać i pobudzić, więc kawa z palarni Monko Caffe sprawdzi się wzorowo.
Kiedy zachce się Wam czegoś bardziej orzeźwiającego, Yerba Mama stworzy ciekawy koktajl na bazie Yerba Mate.
Znane i nagradzane etykiety winiarskie oraz te nowsze, dopiero pukające do drzwi winiarskiego wielkiego świata. W ofercie Zimnego Drania znajdziecie m.in. wyjątkowe wina produkowane w warunkach ekologicznych, a także wina owocowe.
Vegan StrEAT Festival – Wrocław
Kiedy: 30.11-1.12 2019
- Sobota od 11:00 do 19:00
- Niedziela od 11:00 do 18:00
Gdzie: Browar Mieszczański
Facebook: Vegan StrEAT Festival