fbpx
6.7 C
Wrocław
poniedziałek, 4 marca, 2024

Si Alla Romana – pizza na kawałki pod nasypem

Gdzie zjeść we Wrocławiu rzymską pizzę na kawałki? Stolica Dolnego Śląska nie miała dotychczas szczęścia do tego rodzaju włoskiego specjału, ale pod nasypem pojawiło się miejsce dające nadzieję na dobry poziom. Zapraszam do Si Alla Romana.

Si Alla Romana

ul. Bogusławskiego 103

FB

MIEJSCE

Miesiąc w miesiąc spod nasypu na Bogusławskiego znikają kolejne działalności związane z dawną historią tego miejsca. Coraz mniej tu sex shopów czy barów, gdzie wieczorem można wieszać w powietrzu siekierę. Si Alla Romana otworzyli właściciele… znajdującej się po sąsiedzku Pizzerii Si, a więc ludzie posiadający spore doświadczenie w kwestii prowadzenia w tych okolicach działalności gastronomicznej. Ich pierwsza pizzeria działa tu od kilku dobrych lat i wieczorami ciężko w niej o wolny stolik.

O pomyśle otwarcia przez właścicieli Si pizzerii wyspecjalizowanej w pizzy na kawałki usłyszałem pierwszy raz chyba ze dwa lata wcześniej, ale do realizacji projektu doszło dopiero w grudniu 2022 roku. Wydaje się, że sam pomysł wprowadzenia tu nowinki w postaci pizzy Al Taglio należy zaliczyć do bardzo udanych. Tym bardziej, że zamysł nie ogranicza się jedynie do sprzedaży pizzy na wynos. Wewnątrz znajduje się kilka stolików, w lodówce dostrzegłem włoskie piwo, a sami po wejściu z zaśnieżonej ulicy skusiliśmy się na grzane wino. Tak więc pomysł połączenia pizzy na kawałki z alkoholem brzmi zachęcająco.

Sam lokal zorganizowano niczym na rzymskiej ulicy. Na wejściu wita nas długa wystawka z ułożonymi na blaszce pizzami, spośród których można wybierać te, na jakie ma się ochotę.

MENU

Ponad witrynką z pizzami pojawia się zestawione z ośmiu różnych kompozycji smakowych menu. Wybór wielkości kawałków oraz ich ilości należy do klienta. Po zamówieniu obsługująca nas osoba ucina nożyczkami odpowiedni kawałek ciasta ze składnikami, które następnie trafia do pieca w celu podgrzania. Ceny pizzy wahają się od 100 do 110 zł za kilogram i płacimy za tyle, ile otrzymamy po odkrojeniu.

Pizza al taglio to w dosłownym tłumaczeniu – pizza na kawałki. Stąd właśnie ten element krojenia na mniejsze części z dużej blachy upieczonej już pizzy. Ten rodzaj rozpowszechniony jest w całych Włoszech, choć najczęściej nazywany jest pizzą rzymską i właśnie w stolicy kraju uznawany jest za symbol ulicznego, szybkiego jedzenia. Najsłynniejszym przedstawicielem stylu jest Pizzarium słynnego z programów telewizyjnych Gabriele Bonciego. To właśnie do jego punktów ustawiają się długi kolejki, aby spróbować wypiekanej w blaszce pizzy.

Wrocławska gastronomia notowała już podejścia do tego pizzowego stylu, ale z różnych względów te lokale nie przyjęły się na dłużej. Czy tym razem będzie inaczej? Sprawdźmy!

JEDZENIE

Trzeba przyznać, że Si Alla Romana zachęca od samego wejścia. Kolorowa witrynka z pizzą pobudza wyobraźnię i sprawia kłopoty podczas procesu wybierania poszczególnych kawałków. Chciałoby się zjeść każdy z nich. Decydujemy się na cztery różne kawałki oraz grzańca. Całość rachunku – 91,28 zł.

Najsmaczniejsza według nas jest margherita. Z przyjemnie delikatnym sosem pomidorowym, pomidorkami z zalewy i mozzarellą. Spore oczekiwania miałem względem Patate con porchtta z obłędnie przypieczonymi od góry ziemniakami. Niestety w tym akurat wypadku natrafiłem na zawód z dwóch względów. Otóż porchetta zawarta w menu to po prostu wieprzowa wędlina, a sucha i piaszczysta ricotta nie jest w stanie przenieść tej pozycji na wyższy level.

Osobnym tematem jest samo ciasto. Trzeba przyznać, że osoba odpowiedzialna za jego przygotowanie wykonała – nomen omen – kawał dobrej roboty. Jest chrupiące, odpowiednio napowietrzone. Do tego solidnie natłuszczone i elastyczne dzięki wysokiej hydracji.

I teraz tak – czy o sile pizzy al taglio decyduje samo ciasto? Jest niezwykle ważnym elementem, potrafiącym totalnie zepsuć jej odbiór. Ciasto jednak to nie wszystko, bo ważne są tu również różnorodne dodatki. W przypadku Si Alla Romana delikatnie brakuje mi odrobiny szaleństwa w kwestii dodatków i kompozycji smakowych, ale domyślam się, iż wynika to z pewnej zachowawczości spowodowanej debiutancką tremą. Trzeba zdać sobie sprawę, że atrakcyjność pizzy rzymskiej tworzą właśnie dodatki, na jakie nasze oko natrafia w pierwszej kolejności. Obstawiam, że ekipa Si jeszcze rozwinie paletę dostępnych na pizzy produktów. 

PODSUMOWANIE

Muszę przyznać, że idąc do Si Alla Romana nie miałem jakoś przesadnie rozbudzonych oczekiwań i zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ciekawa prezentacja, odwzorowanie włoskiego stylu sprzedawania pizzy, ciasto na wysokim poziomie oraz całkiem przyzwoity wybór jak na początek. Choć akurat w tym wypadku jak napisałem powyżej, można jeszcze trochę popracować. Pomysł mi się podoba, zastanawiam się tylko nad dwiema kwestiami. Czy wrocławianie są gotowi na udźwignięcie psychicznie tych cen oraz czy sama knajpka została odpowiednio trafiona z pomysłem i godzinami otwarcia. Dla mnie aż prosiłoby się o otwarcie jej z samego rana. Co do cen, warto pamiętać, że podawanie cen za 100 g pizzy z blaszki to właśnie charakterystyczny element tejże we Włoszech, więc nie należy się na to obrażać czy śmiać, a takie głosy do mnie trafiły. 

Trzymam kciuki, bo pojawił się interesujący projekt, w ciekawym i rozwojowym miejscu, stanowiący odmianę dla napchanego pizzą neapolitańską lub wzorowaną na napoletanie, rynku. Ja chętnie wrócę, zwłaszcza wieczorem, kiedy wyruszę ze znajomymi na piwko pod nasyp.

Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie

Total 17 Votes
6

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły