fbpx
9 C
Wrocław
poniedziałek, 4 marca, 2024

Tacos z wołowiną – przepis Shaqa

Jaki koszykarz najmocniej kojarzy mi się z jedzeniem? Oczywiście, że Shaq O’Neal, którego książka z przepisami – Gotuj i jedz jak Shaq, pojawiła się na rynku. W ramach współpracy z wydawnictwem SQN przetestowałem jeden z przepisów, aby sprawdzić czy jeden z najbardziej rozpoznawalnych koszykarzy w historii NBA ma dobry gust kulinarny. Sprawdźmy przepis na tacos z wołowiną.

Książkę Gotuj i jedz jak Shaq możecie kupić w sklepie Labotiga.pl

Jak pewnie wiecie, od wielu lat jestem sportowym maniakiem, a koszykówka od niemal zawsze stanowiła mój główny konik. Zwłaszcza najlepsza z lig – NBA, którą śledzę od 1995 roku, a przez kilka lat swojego życia zajmowałem się nią niemal zawodowo, opisując na jednym z portali kolejne sezony, mecze i wydarzenia. Dlatego kiedy wydawnictwo SQN zgłosiło się z prośbą, aby przetestować jeden z przepisów z książki Shaqa, uśmiechnąłem się mocno. Wchodzę w to, w ciemno.

Książka to zbiór przepisów na potrawy dość mocno powiązanych z amerykańską kulturą kulinarną. Jest więc cały przekrój kanapek, tacos właśnie, pancakes czy kilku w teorii nieco zdrowszych posiłków, choć te występują akurat w mniejszości.

PRZEPIS

Składniki:

  • około 1 kg karczku wołowego
  • jedna cebula
  • puszka pomidorów
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego
  • puszka chipotle w sosie
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek
  • szklanka bulionu wołowego
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • placki kukurydziane do tacos ze sklepu molino.pl
  • awokado
  • ryż
  • czarna fasola
  • łyżka masła

Sposób przygotowania wołowiny:

  1. Wołowinę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem oraz pomidorami.
  2. Dodajemy chipotle, posiekaną cebulę oraz paprykę.
  3. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Przykrywamy naczynie folią aluminiową.
  6. Pieczemy przez 5-6 godzin.
  7. Kiedy mięso będzie się rozpadać, wyjmujemy z piekarnika i rozdrabniamy, mieszając z pozostałym w naczyniu sosem.
  8. Posypujemy kolendrą.
  9. Na rozgrzanej patelni podpiekamy z obu stron kukurydzane placki do tacos.
  10. W międzyczasie gotujemy ryż, mieszamy go z czarną fasolą, posiekaną kolendrą i dodajemy masło.
  11. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną.
  12. Bawimy się, nakładając do tacos to, na co mamy ochotę.

Wpis powstał w ramach płatnej współpracy z wydawnictwem SQN.
Total 4 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły