Jaki koszykarz najmocniej kojarzy mi się z jedzeniem? Oczywiście, że Shaq O’Neal, którego książka z przepisami – Gotuj i jedz jak Shaq, pojawiła się na rynku. W ramach współpracy z wydawnictwem SQN przetestowałem jeden z przepisów, aby sprawdzić czy jeden z najbardziej rozpoznawalnych koszykarzy w historii NBA ma dobry gust kulinarny. Sprawdźmy przepis na tacos z wołowiną.
Książkę Gotuj i jedz jak Shaq możecie kupić w sklepie Labotiga.pl
Jak pewnie wiecie, od wielu lat jestem sportowym maniakiem, a koszykówka od niemal zawsze stanowiła mój główny konik. Zwłaszcza najlepsza z lig – NBA, którą śledzę od 1995 roku, a przez kilka lat swojego życia zajmowałem się nią niemal zawodowo, opisując na jednym z portali kolejne sezony, mecze i wydarzenia. Dlatego kiedy wydawnictwo SQN zgłosiło się z prośbą, aby przetestować jeden z przepisów z książki Shaqa, uśmiechnąłem się mocno. Wchodzę w to, w ciemno.
Książka to zbiór przepisów na potrawy dość mocno powiązanych z amerykańską kulturą kulinarną. Jest więc cały przekrój kanapek, tacos właśnie, pancakes czy kilku w teorii nieco zdrowszych posiłków, choć te występują akurat w mniejszości.
PRZEPIS
Składniki:
- około 1 kg karczku wołowego
- jedna cebula
- puszka pomidorów
- papryka czerwona
- papryka zielona
- dwie łyżki przecieru pomidorowego
- puszka chipotle w sosie
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- szklanka bulionu wołowego
- kmin rzymski
- kolendra
- placki kukurydziane do tacos ze sklepu molino.pl
- awokado
- ryż
- czarna fasola
- łyżka masła
Sposób przygotowania wołowiny:
- Wołowinę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem oraz pomidorami.
- Dodajemy chipotle, posiekaną cebulę oraz paprykę.
- Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Przykrywamy naczynie folią aluminiową.
- Pieczemy przez 5-6 godzin.
- Kiedy mięso będzie się rozpadać, wyjmujemy z piekarnika i rozdrabniamy, mieszając z pozostałym w naczyniu sosem.
- Posypujemy kolendrą.
- Na rozgrzanej patelni podpiekamy z obu stron kukurydzane placki do tacos.
- W międzyczasie gotujemy ryż, mieszamy go z czarną fasolą, posiekaną kolendrą i dodajemy masło.
- Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną.
- Bawimy się, nakładając do tacos to, na co mamy ochotę.
Wyświetl ten post na Instagramie