fbpx
-1.5 C
Wrocław
piątek, 14 lutego, 2025

Nagrody wrocławskiej gastronomii 2023

Która restauracja jest najlepsza we Wrocławiu, gdzie najlepiej pójść na kawę i zjeść ciastko? Już piąty raz rozdaję Nagrody wrocławskiej gastronomii i staram się odpowiedzieć na te wszystkie pytania za rok 2023.

Czym są Nagrody wrocławskiej gastronomii? To subiektywne zestawienie najlepszych miejsc z Wrocławia, które odwiedziłem w minionym roku. Przede wszystkim – to zabawa i proszę, nie traktujcie ich śmiertelnie poważnie, tylko w komentarzach zaproponujcie swoje opcje.

Te nagrody są moje, niezależne, subiektywne, wynikające z doświadczeń poprzednich dwunastu miesięcy. Jeśli pytacie – dlaczego nie ma miejsca XYZ, opcje są dwie: albo po prostu mamy inny gust, albo zwyczajnie w świecie nie byłem w tym miejscu w 2023 roku. Zaczynamy!

2017 | 2018 | 2019 | 2021 | 2022

Miejsce roku: Mercado tapas bistro

Metodyczna, uczciwa, konsekwentna praca popłaca. Ta kolejka ustawiająca się przed lokalem pod nasypem przy ulicy Bogusławskiego nie jest przypadkiem. Mercado łączy kilka światów – hiszpański luz, międzynarodowe trendy i polskie porządne wykonanie, tworząc bistro mogące uchodzić za wzorzec z Sevres Wrocławia. Stawiam śmiałą tezę, że Mercado Tapas Bistro pod przewodnictwem szefa kuchni Mateusz Powierży, w obecnej formie poradziłoby sobie nie tylko w każdym innym polskim mieście, ale i wszystkich kulinarnych stolicach w Europie. Za co cenię Mercado? Oczywiście za świetne smaki, za ciekawy mariaż hiszpańskich tradycji tapasowych z inwencją własną osób odpowiedzialnych za kuchnię w tejże restauracji. Za tatara oczywiście, który swoją genialnością bije wszystkie inne, ale i po prostu za klimat, uśmiechy i mega rozwój z roku na rok. Gratulacje!

2022 – IDA kuchnia&wino

2021 – Młoda Polska bistro&pianino

2019 – Craft Restauracja

2018 – Nafta Neo Bistro

2017 – restauracja Jadka

Najlepszy Szef Kuchni: Marcin Czerwiński (Bernard.bistrowino)

Trzeba przyznać, że z dużym dystansem podszedłem do nowej restauracji właścicieli trochę już przebrzmiałego Bernarda. Jednak ich bistrowino okazało się bardzo ożywczym powiewem dla rynkowego gastro. Dobre wino w menu, talerzykowa karta przedstawiająca miks klasyków w dobrym wydaniu, ze świetną prezentacją oraz ciekawymi smakami. Ten tatar z menu zasługuje na osobne oklaski, ale właściwie każde z dań nie dość, że wygląda, to jeszcze odpowiednio smakuje. Gastronomia na płycie wrocławskiego Rynku do łatwych nie należy, dlatego tym bardziej czapki z głów, że udało się schować głęboko konieczność przypodobania się klientowi masowemu. 

2022 – Beata Śniechowska

2021 – Mateusz Powierża

2019 – Marcin Jasiura

2018 – Aleksander Struś

2017 – Justyna Słupska Kartaczowska

Impreza roku: Gastro Miasto

Gastro Miasto wraz z nową lokalizacją na Bulwarze Dunikowskiego zyskało nowego ducha i energię. Cudowny widok na Ostrów Tumski, sporo zieleni i chilloutowy klimat. Jest coś w tym, że czas podobnych imprez plenerowych kończy się, ale tylko w momencie, gdy nie oferują nic poza streetowym jedzeniem. Organizatorzy Gastro Miasto odrobili tę lekcję, zmienili lokalizację, dodali więcej muzyki na żywo, a także stworzyli miejscówkę, gdzie można po prostu spędzić kilka godzin na świeżym powietrzu tuż przy Odrze.

2022 – Winiarze i przyjaciele

2021 – Festiwal Pasibrzucha

2019 – Beer Geek Madness

2018 – Gastro Miasto

2017 – Gastro Nocki

Najlepszy debiut: ato.ramen Wrocław

Nie wiem czy kiedykolwiek, ale na pewno dawno nie było we wrocławskiej gastronomii takiego debiutu. Debiutant wszedł na salony, wyważył drzwi, rozgościł się i po prostu zdominował ramenowy światek w mieście. ato ramen jest marką znaną już z Łodzi, ale wrocławska premiera odbiła się głośnym echem i wie o tym każdy, kto musiał ustawić się w kolejce do stolika. To nie tak, że ato zdefiniowało ramen na nowo. Co to, to nie, ale opakowało go genialnie, smak doprowadziło do absolutu i wyrzutu umami na nieosiągalnym dotychczas poziomie.

2022 – CUDO vegan sushi

2021 – Papi Chulo

2019 – Młoda Polska bistro&pianino

2018 – Nafta Neo Bistro

2017 – Lviv – kawior, wódka, bliny

Comfort food: Mamine Smaki

Zaskoczeni? A ja nie. Wiele mówi się o powrocie do smaków dzieciństwa we współczesnej gastronomii. Uważam jednak, że tyczy to nie tylko bardziej zaangażowanych form tejże. Kiedy krążę po mieście od spotkania do spotkania i nie mam chęci na jedzenie czegoś przesadnie zaangażowanego, poważnego, eleganckiego, w głowie zazwyczaj zapala się myśl – Mamine Smaki. Proste, na maksa uczciwe jedzenie, powtarzalne w 100 na 100 przypadków. Uważam, że warto doceniać takie miejsca, bo one również tworzą ogólny obraz lokalnej gastronomii.

2022 – w kontakcie

2021 – CULTO

2019 – Ragu

2018 – Dinette

2017 – Gluten Appetit

Multitap roku: Browar Stu Mostów

Aż ciężko uwierzyć, że to już dziesięć lat, od kiedy Stu Mostów pojawiło się we Wrocławiu. Równie ciężko uwierzyć, że nikt nie poszedł w ich ślady, aby stworzyć brew pub z prawdziwego zdarzenia. Może i w innych miejscach znajdziecie szerszy wybór piw, może gdzieniegdzie jest wygodniej, ale to tutaj czuć klimat pubowy nie do podrobienia. Zapachy i odgłosy warzonego na miejscu piwa, widok na instalację browaru i mała kuchnia, z której od lat wychodzą ciekawe potrawy. Niezmiennie lubię tu bywać od lat.

2022 – FAM

2021 – Kontynuacja

2019 – La Famiglia

2018 – AleBrowar Wrocław

2017 – Szynkarnia

Streetfood roku: pan.pot

To było powrót w wielkim stylu. Pan.pot zniknął z gastronomicznych radarów w pandemicznym okresie, a w połowie roku ponownie zagościł w okolicach Rynku. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości, że powrót był wyczekiwany, tęsknota wiernych fanów wielka, a ponowny debiut na wysokim poziomie. Ich malatang, a więc rodzaj chińskiego dania w stylu hot pot ma ogrom energii, smaku, a ważną rolę w jego komponowaniu odgrywa sam gość, dobierając ulubione składniki.

2022 – Pastrami summer barbecue

2021 – Solleim

2019 – Solleim

2018 – Chingu Korean BBQ

2017 – PANCZO

Najlepsza lodziarnia: Lody z Krzyckiej

Różnorodność smaków, ciekawe pomysły na smaki sezonowe, a także sporo dość szalonych połączeń. Jagodzianka, mleko w tubce, Barbie czy sporo pistacji – niewątpliwie ekipa Lodów z Krzyckiej odważnie grała smakami w minionym roku, ale i klasyka pozostała na dobrym poziomie. Truskawka w dalszym ciągu pozostanie moją ulubioną.

2022 – Lody na Zawalnej

2021 – KRASNOLÓD

2019 – KRASNOLÓD.

2018 – KRASNOLÓD

2017 – KRASNOLÓD

Pizzeria roku: Mania Smaku

Umówmy się, rok 2023 należał do Manii Smaku, o której usłyszała bez mała cała Polska. Wsparcie kolejkowiczów na Jagodnie zostało odnotowane w absolutnie wszystkich mediach w kraju i wielu na świecie, ale to tylko raczej humorystyczna strona tego wyboru. Mania, podobnie jak wspomniane powyżej Mercado, zasłużyła sobie paroma aspektami. Z jednej strony to trzymanie formy na przestrzeni wielu już lat, z drugiej ciągły rozwój i tworzenie coraz to nowych szalonych połączeń smakowych. No i nade wszystko – jakościowo się tu wszystko zgadza, a wędliny sprowadzane z Włoch, traktować należy w postaci solidnego game changera, podobnie jak ewoluujące na przestrzeni lat w dobrą stronę ciasto niby neapolitańskie, ale jednak autorskie.

2022 – Cimone

2021 – Oliwa i ogień 2.0

2019 – Mania Smaku

2018 – Oliwa i Ogień

2017 – VaffaNapoli

Najlepszy rzemieślnik: Serotonina

Zdaje się, że obecne czasy są tyleż dobre dla rzemieślników, ponieważ grono świadomych odbiorców się zwiększa, co niestety i trudne. Mikro skala w połączeniu z rosnącymi kosztami to nieciekawe zestawienie, więc tym bardziej doceniam każdego, kto tworzy ciekawe produkty, dba o jakość i jeszcze potrafi się odpowiednio sprzedać. Serotonina to para wrocławskich serowarów, która w okresie pandemicznym rozpoczęła przygodę z serami. Od tego czasu minęły już trzy lata, a ich sery pojawiają się nie tylko w lokalnych sklepach, ale i restauracjach. A sery są pyszne – zarówno twarogowe, jaki i dojrzewające, krowie i kozie. Smaczne po prostu, z dobrą ręką do używania interesujących dodatków. Robicie to dobrze!

2022 – Swojskie domowe wyroby Borowicz

2021 – Gigi Cukiernia

2019 – Piekarnia PLON

2018 – KRASNOLÓD

2017 – Concept Stu Mostów

Najlepsza cukiernia: Słodki Chłopak

Przyznam, że choć słodkości Słodkiego Chłopaka znam od lat, dopiero od niedawna odpowiednio je doceniam. Nie dość, że sam lokal przy Jedności Narodowej jest przyjemny i dobrze się w nim siedzi, to same ciasta oraz wypieki plasują się na wysokim miejscu wrocławskiego topu. Co jest najlepsze? Sporo tego. Wiadomo, że pączki na tłusty czwartek to hit, podobnie jak pistacjowe rogale, ale i wszelkiego rodzaju torty. Desery od Słodkiego Chłopaka? Ja mówię tak!

2022 – Gigi cukiernia

2021 – Vroclinki

2019 – Gigi Cafe

2018 – Gigi Cafe

2017 – NANAN

Najlepsze śniadania: Piekarnia sąsiedzi

Piekarnia Sąsiedzi we wcześniejszych latach pojawiała się w mojej świadomości od wielkiego dzwona, głównie swoim pieczywem, którego dostępność była jednak dość losowa. Otwarcie lokalu stacjonarnego łączącego piekarnię ze śniadaniownią to strzał w dziesiątkę. Szkoda tylko, że w środku jest tak mało miejsca, co oznacza, że w weekendy nie jest łatwo się tu dostać. Wewnątrz super pachnie wypiekanym pieczywem, do tego zakupicie ich słodkie wypieki, a śniadania to fajny przekrój produktów sezonowych, potraw popularnych, a przede wszystkim smacznych.

2022 – Petit by Herman

2021 – w kontakcie

2019 – Dinette

2018 – Petits Fours Cafe

Najlepsze wege miejsce: Wilk syty

Po tym wyborze kilku z Was pewnie zaśmieje się w duchu i powie – to chyba jakieś zestawienie weteranów wrocławskiego gastro. Mercado, Mania, a teraz jeszcze Wilk. Co zrobić, skoro wilcza ekipa rok w rok wchodzi na wyższy level wege wtajemniczenia, przygotowując absolutnie świetne, oryginalne, pełne smaku dania. Szacun za energię do tworzenia kolejnych, zmieniających się co jakiś czas kart menu, szacun za ciągle nowe pomysły, szacun za zawsze uśmiechniętą załogę.

2022 – IBO falafel

2021 – Talerzyki

2019 – Vega Bar

2018 – w kontakcie

2017 – Wilk Syty

Najlepsza kawiarnia: Mała Czarna

Mała Czarna powraca na tron po sześciu latach. Nie, żeby w okresie pomiędzy pierwszą a drugą nagrodą WPK miała słabszy okres, ale jak już wyżej napisałem – tegoroczny ranking powinien nosić imię zasłużonych dla wrocławskiej gastronomii. Mała Czarna ciągle w formie, ciągle z pyszną kawą i interesującymi lokalizacjami. Uwielbiam ten mini lokalik na Stadionie Olimpijskim, ale i większa miejscówka na Swojczycach ma swój urok. Ich dripy zawsze robią dobrze, a orange espresso pięknie orzeźwia w upalne dni.

2022 – OTO coffee bar

2021 – Odra Centrum

2019 – Gniazdo

2018 – Cherubinowy Wędrowiec

2017 – Mała Czarna

Najlepsze miejsce na wino: Zbawcy win

Ciepłe letnie wieczory, genialny dziedziniec w Dzielnicy Czterech Wyznań i ciekawa oraz różnorodna karta win. To wszystko w jednym miejscu, z fajnym klimacikiem, luźną obsługą. W Zbawcach Win nie tylko napijecie się wina, ale i zrobicie zakupy w ich sklepiku, a jeśli lubicie winne wydarzenia oraz degustacje, warto zapisać sobie ten adres.

2022 – Pijalni

2021 – Żar wino

2019 – Powinno

2018 – Oda Bistro

2017 – Taszka Wine&Petiscos

Najlepsze miejsce na koktajle: Rumbar

Niewątpliwie to jedna z tych destynacji, w których koktajle nie należą do standardowych i nudnych. Każda koktajlowa karta opowiada jakąś historię, a do przygotowania kolorowych trunków nierzadko na rumbarowym barze używa się totalnie nieoczekiwanych i niestandardowych składników.

2022 – Rusty rat

2021 – Rusty Rat

Najlepsze wnętrze: Wierzbowa 15

Muszę przyznać, że mam słabość do cegły w restauracyjnych wnętrzach i ta XIX-wieczna w restauracji Wierzbowa 15 pięknie współgra z całym wystrojem. Elegancja, klasa, trochę złoceń, a wszystko to z wykorzystaniem historycznych murów dawnego Pałacu Leipzigera w Hotelu Altus Palace.

2022 – Woosabi Good Vibes Lounge

2021 – Nafta Neo Bistro

2019 – Woosabi

2018 – Oda Bistro

2017 – Gluten Appetit

Podzielcie się swoimi typami w komentarzach. Kto dla Was był najlepszy w 2023 roku?

Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie

Total 45 Votes
7

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły