Która restauracja jest najlepsza we Wrocławiu, gdzie najlepiej pójść na kawę i zjeść ciastko? Już piąty raz rozdaję Nagrody wrocławskiej gastronomii i staram się odpowiedzieć na te wszystkie pytania za rok 2023.
Czym są Nagrody wrocławskiej gastronomii? To subiektywne zestawienie najlepszych miejsc z Wrocławia, które odwiedziłem w minionym roku. Przede wszystkim – to zabawa i proszę, nie traktujcie ich śmiertelnie poważnie, tylko w komentarzach zaproponujcie swoje opcje.
Te nagrody są moje, niezależne, subiektywne, wynikające z doświadczeń poprzednich dwunastu miesięcy. Jeśli pytacie – dlaczego nie ma miejsca XYZ, opcje są dwie: albo po prostu mamy inny gust, albo zwyczajnie w świecie nie byłem w tym miejscu w 2023 roku. Zaczynamy!
2017 | 2018 | 2019 | 2021 | 2022
Miejsce roku: Mercado tapas bistro
Metodyczna, uczciwa, konsekwentna praca popłaca. Ta kolejka ustawiająca się przed lokalem pod nasypem przy ulicy Bogusławskiego nie jest przypadkiem. Mercado łączy kilka światów – hiszpański luz, międzynarodowe trendy i polskie porządne wykonanie, tworząc bistro mogące uchodzić za wzorzec z Sevres Wrocławia. Stawiam śmiałą tezę, że Mercado Tapas Bistro pod przewodnictwem szefa kuchni Mateusz Powierży, w obecnej formie poradziłoby sobie nie tylko w każdym innym polskim mieście, ale i wszystkich kulinarnych stolicach w Europie. Za co cenię Mercado? Oczywiście za świetne smaki, za ciekawy mariaż hiszpańskich tradycji tapasowych z inwencją własną osób odpowiedzialnych za kuchnię w tejże restauracji. Za tatara oczywiście, który swoją genialnością bije wszystkie inne, ale i po prostu za klimat, uśmiechy i mega rozwój z roku na rok. Gratulacje!
2022 – IDA kuchnia&wino
2021 – Młoda Polska bistro&pianino
2019 – Craft Restauracja
2018 – Nafta Neo Bistro
2017 – restauracja Jadka
Najlepszy Szef Kuchni: Marcin Czerwiński (Bernard.bistrowino)
Trzeba przyznać, że z dużym dystansem podszedłem do nowej restauracji właścicieli trochę już przebrzmiałego Bernarda. Jednak ich bistrowino okazało się bardzo ożywczym powiewem dla rynkowego gastro. Dobre wino w menu, talerzykowa karta przedstawiająca miks klasyków w dobrym wydaniu, ze świetną prezentacją oraz ciekawymi smakami. Ten tatar z menu zasługuje na osobne oklaski, ale właściwie każde z dań nie dość, że wygląda, to jeszcze odpowiednio smakuje. Gastronomia na płycie wrocławskiego Rynku do łatwych nie należy, dlatego tym bardziej czapki z głów, że udało się schować głęboko konieczność przypodobania się klientowi masowemu.
2022 – Beata Śniechowska
2021 – Mateusz Powierża
2019 – Marcin Jasiura
2018 – Aleksander Struś
2017 – Justyna Słupska Kartaczowska
Impreza roku: Gastro Miasto
Gastro Miasto wraz z nową lokalizacją na Bulwarze Dunikowskiego zyskało nowego ducha i energię. Cudowny widok na Ostrów Tumski, sporo zieleni i chilloutowy klimat. Jest coś w tym, że czas podobnych imprez plenerowych kończy się, ale tylko w momencie, gdy nie oferują nic poza streetowym jedzeniem. Organizatorzy Gastro Miasto odrobili tę lekcję, zmienili lokalizację, dodali więcej muzyki na żywo, a także stworzyli miejscówkę, gdzie można po prostu spędzić kilka godzin na świeżym powietrzu tuż przy Odrze.
2022 – Winiarze i przyjaciele
2021 – Festiwal Pasibrzucha
2019 – Beer Geek Madness
2018 – Gastro Miasto
2017 – Gastro Nocki
Najlepszy debiut: ato.ramen Wrocław
Nie wiem czy kiedykolwiek, ale na pewno dawno nie było we wrocławskiej gastronomii takiego debiutu. Debiutant wszedł na salony, wyważył drzwi, rozgościł się i po prostu zdominował ramenowy światek w mieście. ato ramen jest marką znaną już z Łodzi, ale wrocławska premiera odbiła się głośnym echem i wie o tym każdy, kto musiał ustawić się w kolejce do stolika. To nie tak, że ato zdefiniowało ramen na nowo. Co to, to nie, ale opakowało go genialnie, smak doprowadziło do absolutu i wyrzutu umami na nieosiągalnym dotychczas poziomie.
2022 – CUDO vegan sushi
2021 – Papi Chulo
2019 – Młoda Polska bistro&pianino
2018 – Nafta Neo Bistro
2017 – Lviv – kawior, wódka, bliny
Comfort food: Mamine Smaki
Zaskoczeni? A ja nie. Wiele mówi się o powrocie do smaków dzieciństwa we współczesnej gastronomii. Uważam jednak, że tyczy to nie tylko bardziej zaangażowanych form tejże. Kiedy krążę po mieście od spotkania do spotkania i nie mam chęci na jedzenie czegoś przesadnie zaangażowanego, poważnego, eleganckiego, w głowie zazwyczaj zapala się myśl – Mamine Smaki. Proste, na maksa uczciwe jedzenie, powtarzalne w 100 na 100 przypadków. Uważam, że warto doceniać takie miejsca, bo one również tworzą ogólny obraz lokalnej gastronomii.
2022 – w kontakcie
2021 – CULTO
2019 – Ragu
2018 – Dinette
2017 – Gluten Appetit
Multitap roku: Browar Stu Mostów
Aż ciężko uwierzyć, że to już dziesięć lat, od kiedy Stu Mostów pojawiło się we Wrocławiu. Równie ciężko uwierzyć, że nikt nie poszedł w ich ślady, aby stworzyć brew pub z prawdziwego zdarzenia. Może i w innych miejscach znajdziecie szerszy wybór piw, może gdzieniegdzie jest wygodniej, ale to tutaj czuć klimat pubowy nie do podrobienia. Zapachy i odgłosy warzonego na miejscu piwa, widok na instalację browaru i mała kuchnia, z której od lat wychodzą ciekawe potrawy. Niezmiennie lubię tu bywać od lat.
2022 – FAM
2021 – Kontynuacja
2019 – La Famiglia
2018 – AleBrowar Wrocław
2017 – Szynkarnia
Streetfood roku: pan.pot
To było powrót w wielkim stylu. Pan.pot zniknął z gastronomicznych radarów w pandemicznym okresie, a w połowie roku ponownie zagościł w okolicach Rynku. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości, że powrót był wyczekiwany, tęsknota wiernych fanów wielka, a ponowny debiut na wysokim poziomie. Ich malatang, a więc rodzaj chińskiego dania w stylu hot pot ma ogrom energii, smaku, a ważną rolę w jego komponowaniu odgrywa sam gość, dobierając ulubione składniki.
2022 – Pastrami summer barbecue
2021 – Solleim
2019 – Solleim
2018 – Chingu Korean BBQ
2017 – PANCZO
Najlepsza lodziarnia: Lody z Krzyckiej
Różnorodność smaków, ciekawe pomysły na smaki sezonowe, a także sporo dość szalonych połączeń. Jagodzianka, mleko w tubce, Barbie czy sporo pistacji – niewątpliwie ekipa Lodów z Krzyckiej odważnie grała smakami w minionym roku, ale i klasyka pozostała na dobrym poziomie. Truskawka w dalszym ciągu pozostanie moją ulubioną.
2022 – Lody na Zawalnej
2021 – KRASNOLÓD
2019 – KRASNOLÓD.
2018 – KRASNOLÓD
2017 – KRASNOLÓD
Pizzeria roku: Mania Smaku
Umówmy się, rok 2023 należał do Manii Smaku, o której usłyszała bez mała cała Polska. Wsparcie kolejkowiczów na Jagodnie zostało odnotowane w absolutnie wszystkich mediach w kraju i wielu na świecie, ale to tylko raczej humorystyczna strona tego wyboru. Mania, podobnie jak wspomniane powyżej Mercado, zasłużyła sobie paroma aspektami. Z jednej strony to trzymanie formy na przestrzeni wielu już lat, z drugiej ciągły rozwój i tworzenie coraz to nowych szalonych połączeń smakowych. No i nade wszystko – jakościowo się tu wszystko zgadza, a wędliny sprowadzane z Włoch, traktować należy w postaci solidnego game changera, podobnie jak ewoluujące na przestrzeni lat w dobrą stronę ciasto niby neapolitańskie, ale jednak autorskie.
2022 – Cimone
2021 – Oliwa i ogień 2.0
2019 – Mania Smaku
2018 – Oliwa i Ogień
2017 – VaffaNapoli
Najlepszy rzemieślnik: Serotonina
Zdaje się, że obecne czasy są tyleż dobre dla rzemieślników, ponieważ grono świadomych odbiorców się zwiększa, co niestety i trudne. Mikro skala w połączeniu z rosnącymi kosztami to nieciekawe zestawienie, więc tym bardziej doceniam każdego, kto tworzy ciekawe produkty, dba o jakość i jeszcze potrafi się odpowiednio sprzedać. Serotonina to para wrocławskich serowarów, która w okresie pandemicznym rozpoczęła przygodę z serami. Od tego czasu minęły już trzy lata, a ich sery pojawiają się nie tylko w lokalnych sklepach, ale i restauracjach. A sery są pyszne – zarówno twarogowe, jaki i dojrzewające, krowie i kozie. Smaczne po prostu, z dobrą ręką do używania interesujących dodatków. Robicie to dobrze!
2022 – Swojskie domowe wyroby Borowicz
2021 – Gigi Cukiernia
2019 – Piekarnia PLON
2018 – KRASNOLÓD
2017 – Concept Stu Mostów
Najlepsza cukiernia: Słodki Chłopak
Przyznam, że choć słodkości Słodkiego Chłopaka znam od lat, dopiero od niedawna odpowiednio je doceniam. Nie dość, że sam lokal przy Jedności Narodowej jest przyjemny i dobrze się w nim siedzi, to same ciasta oraz wypieki plasują się na wysokim miejscu wrocławskiego topu. Co jest najlepsze? Sporo tego. Wiadomo, że pączki na tłusty czwartek to hit, podobnie jak pistacjowe rogale, ale i wszelkiego rodzaju torty. Desery od Słodkiego Chłopaka? Ja mówię tak!
2022 – Gigi cukiernia
2021 – Vroclinki
2019 – Gigi Cafe
2018 – Gigi Cafe
2017 – NANAN
Najlepsze śniadania: Piekarnia sąsiedzi
Piekarnia Sąsiedzi we wcześniejszych latach pojawiała się w mojej świadomości od wielkiego dzwona, głównie swoim pieczywem, którego dostępność była jednak dość losowa. Otwarcie lokalu stacjonarnego łączącego piekarnię ze śniadaniownią to strzał w dziesiątkę. Szkoda tylko, że w środku jest tak mało miejsca, co oznacza, że w weekendy nie jest łatwo się tu dostać. Wewnątrz super pachnie wypiekanym pieczywem, do tego zakupicie ich słodkie wypieki, a śniadania to fajny przekrój produktów sezonowych, potraw popularnych, a przede wszystkim smacznych.
2022 – Petit by Herman
2021 – w kontakcie
2019 – Dinette
2018 – Petits Fours Cafe
Najlepsze wege miejsce: Wilk syty
Po tym wyborze kilku z Was pewnie zaśmieje się w duchu i powie – to chyba jakieś zestawienie weteranów wrocławskiego gastro. Mercado, Mania, a teraz jeszcze Wilk. Co zrobić, skoro wilcza ekipa rok w rok wchodzi na wyższy level wege wtajemniczenia, przygotowując absolutnie świetne, oryginalne, pełne smaku dania. Szacun za energię do tworzenia kolejnych, zmieniających się co jakiś czas kart menu, szacun za ciągle nowe pomysły, szacun za zawsze uśmiechniętą załogę.
2022 – IBO falafel
2021 – Talerzyki
2019 – Vega Bar
2018 – w kontakcie
2017 – Wilk Syty
Najlepsza kawiarnia: Mała Czarna
Mała Czarna powraca na tron po sześciu latach. Nie, żeby w okresie pomiędzy pierwszą a drugą nagrodą WPK miała słabszy okres, ale jak już wyżej napisałem – tegoroczny ranking powinien nosić imię zasłużonych dla wrocławskiej gastronomii. Mała Czarna ciągle w formie, ciągle z pyszną kawą i interesującymi lokalizacjami. Uwielbiam ten mini lokalik na Stadionie Olimpijskim, ale i większa miejscówka na Swojczycach ma swój urok. Ich dripy zawsze robią dobrze, a orange espresso pięknie orzeźwia w upalne dni.
2022 – OTO coffee bar
2021 – Odra Centrum
2019 – Gniazdo
2018 – Cherubinowy Wędrowiec
2017 – Mała Czarna
Najlepsze miejsce na wino: Zbawcy win
Ciepłe letnie wieczory, genialny dziedziniec w Dzielnicy Czterech Wyznań i ciekawa oraz różnorodna karta win. To wszystko w jednym miejscu, z fajnym klimacikiem, luźną obsługą. W Zbawcach Win nie tylko napijecie się wina, ale i zrobicie zakupy w ich sklepiku, a jeśli lubicie winne wydarzenia oraz degustacje, warto zapisać sobie ten adres.
2022 – Pijalni
2021 – Żar wino
2019 – Powinno
2018 – Oda Bistro
2017 – Taszka Wine&Petiscos
Najlepsze miejsce na koktajle: Rumbar
Niewątpliwie to jedna z tych destynacji, w których koktajle nie należą do standardowych i nudnych. Każda koktajlowa karta opowiada jakąś historię, a do przygotowania kolorowych trunków nierzadko na rumbarowym barze używa się totalnie nieoczekiwanych i niestandardowych składników.
2022 – Rusty rat
2021 – Rusty Rat
Najlepsze wnętrze: Wierzbowa 15
Muszę przyznać, że mam słabość do cegły w restauracyjnych wnętrzach i ta XIX-wieczna w restauracji Wierzbowa 15 pięknie współgra z całym wystrojem. Elegancja, klasa, trochę złoceń, a wszystko to z wykorzystaniem historycznych murów dawnego Pałacu Leipzigera w Hotelu Altus Palace.
2022 – Woosabi Good Vibes Lounge
2021 – Nafta Neo Bistro
2019 – Woosabi
2018 – Oda Bistro
2017 – Gluten Appetit
Podzielcie się swoimi typami w komentarzach. Kto dla Was był najlepszy w 2023 roku?
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie