Gdzie zjeść w Gdyni i Sopocie – subiektywne TOP 8


Jak już pewnie wiecie, jeśli śledzicie blog, Gdynia jest miastem, w którym bywam poza Wrocławiem oczywiście najczęściej. Stąd pochodzi moja żona, dlatego też od 11 lat regularnie kilka razy w roku pojawiamy się w Trójmieście, a przy okazji śledzimy gastronomiczne trendy. Trendy, które dekadę temu wyznaczały bary z półmetrowymi zapiekankami, a obecnie stanowią mieszankę modnych, także streetfoodowych lokali z ciekawym przekrojem kuchni z całego świata, ale i fine diningu. Każdorazowo staramy się odwiedzić jak najwięcej miejscówek, choć zazwyczaj ze względu na ograniczony czas i napięty grafik odwiedzin u rodziny i znajomych, kończy się na maksymalnie kilku. Najczęściej jednej czy dwóch. Dlatego nie traktujcie tego zestawienia jako wyroczni i jedynego właściwego rankingu. Niech te osiem miejsc, w tym jedno z Sopotu, stanowi dla Was wstęp do tego, co trójmiejska gastronomia sobą prezentuje, ale prezentuje coraz więcej.

Malika

Marzy mi się takie miejsce we Wrocławiu. Malika to finalistka Top Chefa, autorka świetnej książki Przyprawy, a przede wszystkim Szefowa Kuchni gdyńskiej restauracji z północnoafrykańskim rodowodem. Połączenie polskich produktów i kuchni Maghrebu brzmi dobrze już na samą myśl o nim, a prawdziwe uderzenie przychodzi dopiero w momencie pojawienia się dań na stoliku restauracji usytuowanej przy Świętojańskiej, a więc głównej ulicy w Gdyni. Mocno cytrusowy hummus na przystawkę jest obowiązkiem, podobnie jak mięsny lub wegetariański tajine. Ten popularny marokański sposób przyrządzania potraw nie dość, że prezentuje się efektownie, to jeszcze smakuje wybornie, podbijając nasz głód ogromem aromatów.

ul. Świętojańska 69B | FB

Haos

Jedno o tym miejscu trzeba powiedzieć na początku – jeśli panuje tu haos, to zdecydowanie nie w pracy kucharzy czy obsługi. Zauważycie go na pewno w karcie, choć jest to raczej haos kontrolowany. Karta przekrojowo traktuje azjatycką odsłonę kuchni, zabierając nas w podróż a to do Indii, a to Tajlandii, Chin czy Japonii. Miłośnicy dań z Dalekiego Wschodu raczej nie wyjdą z Haosu głodni i zawiedzeni. Na przystawkę sprawdzą się chrupiące spring rolls i delikatne pierożki dim sum, z dań głównych warto rozważyć udon z wołowiną, ale i esencjonalny, popularny ostatnio ramen. Nieźle wypada odpowiednio zbalansowany pad thai, a ostrością imponuje indyjska potrawa z kurczakiem vindaloo. Uważajcie na godziny otwarcia, bo na przykład w poniedziałek startują dopiero o 16.00, a i tak przed drzwiami potrafi ustawić się kolejka.

Starowiejska 14 | FB

Czerwony Piec

Zaledwie trzy minuty drogi od Haosu znajduje się najbardziej oblegana pizzeria w Gdyni – Czerwony Piec. Jak sama nazwa wskazuje, sam placek jak żywo przypomina ten z wrocławskiego Pieca na Szewskiej i to nie jedyne podobieństwo, bo przed także i tutaj standardem są ustawiające się przed wejściem kolejki. Wielkim atutem jest w tym wypadku sąsiedztwo pubu firmowego AleBrowaru, dzięki czemu istnieje możliwość przetransportowania się ze swoją ultracieniutką pizzą do lokalu obok, aby dodatkowo raczyć się aromatycznym piwem rzemieślniczym.

Starowiejska 40 | FB

Krew i Woda

Do restauracji prowadzonej przez Mariusza Pieterwasa prowadzę zazwyczaj wszystkich znajomych z Trójmiasta. Wewnątrz jest elegancko, ale bez obaw, śmiało możecie wpadać z dzieciakami, które na pewno zainteresują się akwarium z homarami. Błędem będzie wizyta bez zaliczenia kilku ostryg, występujących tutaj w różnych odmianach i wielkościach, w zależności od dostępności. Podawane na lodzie stanowią z jednej strony klasykę, z drugiej ciekawostkę, bo mało gdzie udaje się trafić na ostrygi tak dobrej jakości. Samo menu z jednej strony mocno idzie w stronę morskich klimatów, z drugiej uderza w azjatyckie tony, stąd obecność w karcie m.in. tajskiej zupy, curry czy udonu, ale podawanego w wersji z mięsem kraba.

Abrahama 41 | FB |

Główna Osobowa

Trochę hipsterski lokal, urządzony w modernistycznym stylu, ale z bardzo uczciwą kuchnią, ciekawą ofertą i wzorową obsługą. Fajnie, że działają od rana, co w Gdyni nie jest jeszcze taka oczywistością. Serwowane od ósmej śniadania to raczej klasyki – jajecznica, szakszuka czy naleśniki, ale poprawnie wykonane. Później, aż do 22 podawane są różnego rodzaju przekąski i sezonowe dania z krótkiej karty w przyzwoitych cenach, doskonale komponujące się z tutejszą specjalnością, koktajlami, którym dedykowana jest osobne menu.

Abrahama 39 | FB

Bar Pomorza

Powiecie – jak to, smażalnia wśród kilku fajnych miejscówek. Dla mnie to nie jest zwykła smażalnia. To bar z rybami na kutrze przy Skwerze Kościuszki, w którym bywam regularnie od ponad 10 lat. Jeśli na klasyczną nadbałtycką rybę w panierce w Gdyni, to na pewno właśnie tutaj. Na popularnym „Żółtku” raczej nie zdarza się przepalony olej. Jest prostota i dobrze wyeksponowany smak ryby, a o to przecież w gruncie rzeczy chodzi.

Skwer Kościuszki | FB

Cafe Mariola

Pamiętam, że kiedy moja żona pierwszy raz zaproponowała – chodźmy na lody do Marioli, do głowy wpadła mi myśl, że to pewnie cukiernia w peerelowskim stylu na wzór wrocławskiej Witaminki. Jakże mocno się myliłem. Owszem, oba miejsca są kultowe, ale na tym podobieństwa się kończą. Witaminka na wrocławskim Rynku to jedynie ciekawostka, a przede wszystkim skansen. Cafe Mariola serwuje najlepsze lody w Gdyni, w dodatku w zacisznym zakątku tuż nad Bulwarem Nadmorskim. Idźcie, a na pewno się zakochacie.

Prusa 24 | FB

Sztuczka Bistro

Jedyne sopockie miejsce w zestawieniu, ale uznałem, że muszę umieścić tu młodszą i luźniejszą odsłonę słynnej gdyńskiej Sztuczki. To cudowne bistro w bocznej uliczce Monciaka, gdzie traficie na dopracowane do perfekcji potrawy, przygotowywane z sezonowych składników. Wspaniały jest opalany śledź z zalewy octowej z menu przystawkowego, wspaniale kremowe risotto grzybowe czy konfitowane kacze udko, ale na spokojnie możecie zamawiać całą kartę, bo to klasa sama w sobie. Koniecznie porozmawiajcie z uroczym kelnerem w wieku 45+, bo takich osobistości w tej branży już właściwie nie ma.

Bema 6, Sopot | FB

7 miejsc, które warto zobaczyć w Gdyni

Total 8 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments