Jak co weekend podrzucam Wam kilka opcji spędzenia przyjemnego kulinarnego weekendu. Bawcie się dobrze, mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Wrocław StrEAT vol. 4 – street food truck festiwal
pl. Grunwaldzki 24 a, 7-9 października | FB
Czwarty festiwal food trucków Wrocław StrEAT zawita w weekend na tereny przylegające do Uniwersytetu Przyrodniczego. Przez trzy karmić będzie 36 aut z całej Polski, oferujących właściwie cały przekrój kulinarnego streetfoodowego dobra.
Culinary Herritage – Wielka Uczta Smaków
Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, 7 października od 19 do 24 | FB
W Uroczysku Siedmiu Stawów, luksusowym hotelu, 7 października 2016 r., dzięki chęci promocji rodzimych wartości, odbędzie się jedyna kolacja degustacyjna łącząca w sobie smaki kulinarnego dziedzictwa szwedzkiej Skanii i polskiego Dolnego Śląska. Pomysłodawcą tej kulinarnej inicjatywy są wspólnie: magazyn o kulturze kulinarnej – Food&Friends, Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel oraz Food Art Gallery – jedyna z Polsce restauracja będąca połączeniem galerii sztuki współczesnej oraz restauracji fine dining.
Tylko 60 gości będzie miało okazję degustować arcydzieła sztuki kulinarnej, które stworzone zostaną przez 4 mistrzów w swoim fachu:
• Gość specjalny – Szef Restauracji Vollmers – Mats Vollmer
• Szef Kuchni – Aruana, Hotel Narvil – Witek Iwański
• Szef Kuchni – Uroczysko Siedmiu Stawów – Tomasz Połom
• Szef Kuchni – Food Art Gallery – Rafał Tytuła
Prowadzenie: Ula Chincz
Cena: 490 PLN/os. – obejmuje wyjątkowe menu (9 dań) oraz odpowiednio dobrane wina
Trzynasty Dolnośląski Festiwal Dyni
Ogród Botaniczny, 9 października od 10 do 16 | FB
Tradycyjny, już trzynasty Festiwal Dyni odbędzie się w niedzielę na terenie Ogrodu Botanicznego. W trakcie festiwalu możliwość kupienia każdej możliwej odmiany dyni, spróbowania dyniowych potraw, a także sprawdzenia czy zostanie pobity zeszłoroczny konkurs na najcięższą dynię, który pochodzi z roku 2015 i wynosi 648,2 kg.
Post, pasztety i imbir w cukrze, czyli co jadł Jan III Sobieski
Muzeum Narodowe we Wrocławiu, 8 września od 14.30 do 16.00 | FB
Co jadano w XVII wieku? Jakie przysmaki można było spotkać na stołach możnowładców w czasie uroczystości, a jakie na co dzień? O barokowych kulinariach opowie gość specjalny, dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, badacz z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK i autor opracowania najstarszej polskiej książki kucharskiej – Compendium ferculorum albo zebranie potraw oraz wielu innych publikacji dotyczących historii sztuki kulinarnej. Sala 116, wstęp wolny.
Pop Up Restaurant vol. 2
Browar Mieszczański, 9 października od 11.00
Pop Up Restaurant, czyli Znikająca Restauracja otworzy się po raz drugi już 9 października podczas Wrocławskiego Bazaru Smakoszy. Tym razem warto wpaść na Śniadanie z Tomaszem Hartmanem, kucharzem z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, prezesem Fundacji „Food Think Tank”, w ramach której tworzy wyjątkowe na skalę światową projekty kulinarne i edukacyjne. Jego kreatywność i twórcza pasja trafiają na talerze w formie nietuzinkowych potraw o niebanalnych smakach.
W ramach drugiej edycji Pop Up Restaurant, Tomasz Hartman przygotuje streetfoodowe, niebanalne śniadanie. Zaskoczy, pobudzi zmysły, doładuje energią na cały dzień.