10 C
Wrocław
niedziela, 6 października, 2024

Kulinarny weekend we Wrocławiu (7-9.10.2016)

Jak co weekend podrzucam Wam kilka opcji spędzenia przyjemnego kulinarnego weekendu. Bawcie się dobrze, mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Wrocław StrEAT vol. 4 – street food truck festiwal

13718528_1769849009947045_4972913715407993867_n

pl. Grunwaldzki 24 a, 7-9 października | FB

Czwarty festiwal food trucków Wrocław StrEAT zawita w weekend na tereny przylegające do Uniwersytetu Przyrodniczego. Przez trzy karmić będzie 36 aut z całej Polski, oferujących właściwie cały przekrój kulinarnego streetfoodowego dobra. 

Culinary Herritage – Wielka Uczta Smaków

14369952_1112887018747048_9025640974648050587_n

Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel, 7 października od 19 do 24 | FB

W Uroczysku Siedmiu Stawów, luksusowym hotelu, 7 października 2016 r., dzięki chęci promocji rodzimych wartości, odbędzie się jedyna kolacja degustacyjna łącząca w sobie smaki kulinarnego dziedzictwa szwedzkiej Skanii i polskiego Dolnego Śląska. Pomysłodawcą tej kulinarnej inicjatywy są wspólnie: magazyn o kulturze kulinarnej – Food&Friends, Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel oraz Food Art Gallery – jedyna z Polsce restauracja będąca połączeniem galerii sztuki współczesnej oraz restauracji fine dining.

Tylko 60 gości będzie miało okazję degustować arcydzieła sztuki kulinarnej, które stworzone zostaną przez 4 mistrzów w swoim fachu:
• Gość specjalny – Szef Restauracji Vollmers – Mats Vollmer
• Szef Kuchni – Aruana, Hotel Narvil – Witek Iwański
• Szef Kuchni – Uroczysko Siedmiu Stawów – Tomasz Połom
• Szef Kuchni – Food Art Gallery – Rafał Tytuła
Prowadzenie: Ula Chincz
Cena: 490 PLN/os. – obejmuje wyjątkowe menu (9 dań) oraz odpowiednio dobrane wina

Trzynasty Dolnośląski Festiwal Dyni

14495268_1245547458810319_2026808146434287515_n

Ogród Botaniczny, 9 października od 10 do 16 | FB

Tradycyjny, już trzynasty Festiwal Dyni odbędzie się w niedzielę na terenie Ogrodu Botanicznego. W trakcie festiwalu możliwość kupienia każdej możliwej odmiany dyni, spróbowania dyniowych potraw, a także sprawdzenia czy zostanie pobity zeszłoroczny konkurs na najcięższą dynię, który pochodzi z roku 2015 i wynosi 648,2 kg.

Post, pasztety i imbir w cukrze, czyli co jadł Jan III Sobieski

14572204_1696486857035117_6694534485732570998_n

Muzeum Narodowe we Wrocławiu, 8 września od 14.30 do 16.00 | FB

Co jadano w XVII wieku? Jakie przysmaki można było spotkać na stołach możnowładców w czasie uroczystości, a jakie na co dzień? O barokowych kulinariach opowie gość specjalny, dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, badacz z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK i autor opracowania najstarszej polskiej książki kucharskiej – Compendium ferculorum albo zebranie potraw oraz wielu innych publikacji dotyczących historii sztuki kulinarnej. Sala 116, wstęp wolny.

Pop Up Restaurant vol. 2

14555946_1231271210252257_1285441567_n

Browar Mieszczański, 9 października od 11.00 

Pop Up Restaurant, czyli Znikająca Restauracja otworzy się po raz drugi już 9 października podczas Wrocławskiego Bazaru Smakoszy. Tym razem warto wpaść na Śniadanie z Tomaszem Hartmanem, kucharzem z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, prezesem Fundacji „Food Think Tank”, w ramach której tworzy wyjątkowe na skalę światową projekty kulinarne i edukacyjne. Jego kreatywność i twórcza pasja trafiają na talerze w formie nietuzinkowych potraw o niebanalnych smakach.
W ramach drugiej edycji Pop Up Restaurant, Tomasz Hartman przygotuje streetfoodowe, niebanalne śniadanie. Zaskoczy, pobudzi zmysły, doładuje energią na cały dzień.

Total 0 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły