Kilka miesięcy temu pisałem Wam już o Lokalnym Rolniku, ich produktach, dobrych produktach, a także o tym, że moja żona postanowiła wystartować z grupą LR na osiedlu. Od tego czasu korzystamy z produktów oferowanych w sklepie LokalnyRolnik.pl na co dzień. Wspaniały jest nabiał, doskonałe pasztety, wymieniać można by długo. Jedno jest pewne – nie ma tu miejsca na przypadkowe produkty. Są sezonowane steki z Conceptu Stu Mostów, świetne pieczywo z Bułki Tartej czy warzywa i owoce z Milejowego Pola. Ogólnie sporo rzeczy od mikro producentów, rzemieślników i zajawkowiczów, dbających o najdrobniejszy szczegóły w procesie hodowli czy produkcji.
Czym jest Lokalny Rolnik? W najprostszym ujęciu to platforma gromadząca tych wszystkich producentów, przez którą zamówienia może składać każdy, kto tylko zarejestruje się na stronie. Następnie należy wybrać jeszcze tylko najbliższą sobie grupę i… kupować. Płatność dokonywana jest online, więc nie ma problemu z gotówką, nie ma problemu z koniecznością latania po kilku sklepach przez cały tydzień. Odbiór odbywa się w jeden dzień w tygodniu – środę lub czwartek, właśnie w siedzibie wybranej grupy.
Początkowo grupy były domeną osób prywatnych, ale od jakiegoś czasu pojawia się coraz więcej takich, w których koordynatorami zostają właściciele małych, a czasami także większych gastronomii. We Wrocławiu funkcjonują grupy m.in. w Manufakturze Smaku, Vincencie czy PoliOli Cafe. Razem z Alicją Strąpoć, zajmującą się koordynacją Lokalnego Rolnika we Wrocławiu, zebraliśmy pięć najważniejszych korzyści, jakie mogą odnieść właściciele gastronomii, otwierając grupę LR w swojej restauracji, kawiarni czy też barze. Pomyślałem, że może to być kolejny krok w kierunku rozwoju miejscowej gastronomii, aby dbałość o jakość produktów znajdowała się zawsze w czubie priorytetów właścicieli.
Możliwość dotarcia do nowych klientów
Prosta rzecz – przy takiej konkurencji, jaką obecnie obserwujemy na rynku gastro, każdy klient liczy się podwójnie. Lokalny Rolnik daje możliwość dotarcia do nowych gości. Zarówno poprzez same odbiory na miejscu, jak i promocję, jaką prowadzi Lokalny Rolnik w mediach.
Szansa na bliższy kontakt z klientem
Chyba każdy, kto działa w gastronomii wie jak ważnym elementem całej układanki jest bezpośredni kontakt z gośćmi, stworzenie swego rodzaju społeczności. Dzięki grupie Lokalnego Rolnika zadanie można sobie w znaczący sposób ułatwić. Nie dość, że podczas odbiorów istnieje możliwość złapania kontaktu, porozmawiania – o jedzeniu, życiu, dosłownie o wszystkim, to jeszcze mając dostęp do grupowego forum, przez które można wysłać wiadomość do każdego grupowicza, poinformować nie tylko o nowych produktach w sklepie LR, ale i np. o promocjach czy nowym menu, obowiązującym w barze, kawiarni czy restauracji.
Dodatkowy zarobek
Co by nie mówić, działalność za uścisk dłoni to raczej domena słusznie minionej epoki. Prowadzenie grupy w Lokalnym Rolniku przynosi także pewne profity, a z każdego zamówienia złożonego przez grupowicza, naliczana jest prowizja, trafiająca na koniec do koordynatora grupy.
Pokażmy, że zwracamy uwagę na jakość
Produkty dostępne poprzez portal LokalnyRolnik.pl są starannie selekcjonowane, testowane i gwarantują określoną jakość. Jakość, której oczekują odwiedzający lokale gastronomiczne goście. Grupa działająca w danej restauracji może stanowić fajne okno wystawowe czy też potwierdzenie dotychczasowej działalności, pokaz tego, czego używa się w danym miejscu na kuchni. Mało tego, można inspirować swoich gości i pokazywać do jakich dań używa się konkretnych produktów, jakie można nabyć także na Lokalnym Rolniku.
Wygoda dla klienta
Zakupy przy okazji popołudniowej kawki z koleżanką, brzmi dobrze, prawda? Taką możliwość dają zamówienia składane w grupach funkcjonujących właśnie w kawiarniach czy też restauracjach. Odbiory realizowane są w jeden dzień w tygodniu, więc nie nadwyrężają specjalnie wypełniających swoje obowiązki pracowników, a stanowią fajną opcję dla gościa, aby połączyć odbiór własnego zamówienia z kawą lub obiadem w konkretnym miejscu, będącym jednocześnie punktem odbioru.
Jeśli prowadzicie punkt gastronomiczny na terenie Wrocławia, ewentualnie w okolicach, i zainteresował Was temat, odezwijcie się koniecznie do koordynatora Lokalnego Rolnika we Wrocławiu, Alicji Strąpoć, która udzieli wszystkich dokładniejszych informacji na ten temat.
FORMULARZ REJESTRACYJNY
Alicja Strąpoć
telefon – 530 519 885
mail – wroclaw@lokalnyrolnik.pl
Więcej informacji na temat grupy działającej w lokalu gastronomicznym znajdziecie tutaj.
Jeśli chodzi natomiast o zakupy poprzez portal Lokalny Rolnik, mam niespodziankę dla czytelników, którzy jeszcze nie korzystali z usług platformy zakupowej. Po zarejestrowaniu się w panelu LR, możecie skorzystać z rabatu 10% na pierwsze zakupy, podać tylko kod: PODROZE