-2.9 C
Wrocław
środa, 29 listopada, 2023

Najlepsze pączki we Wrocławiu – TOP 12 (2019)

Stugramowy pączek ma około 450 kalorii. Jeśli przyjąć taką właśnie miarę, podczas testów do rankingu najlepszych pączków w 2019 roku dostarczyłem organizmowi jakieś 20 000 kalorii, a to wynika z prostego wyliczenia – spróbowałem około 40 pączków z podobnej ilości miejsc. Gdzieniegdzie zdarzało się sprawdzić dwa, a nawet trzy, co zdecydowanie niekorzystnie odbiło się na szerokości obwodu mojego pasa, ale czego się nie robi dla najlepszych czytelników na świecie. Tłusty czwartek jest w końcu tylko raz do roku.

Nie przedłużając – gdzie zjeść najlepsze pączki we Wrocławiu? Zapraszam do mojego zestawienia.

Jeszcze jedno wyjaśnienie – tak, to nie jest ranking jako taki. To zestawienie cukierni czy inicjatyw przygotowujących najlepsze pączki we Wrocławiu. W różnych punktach Wrocławia i chyba to jest najważniejsze, że w każdej części miasta dostępne będą pyszne specjały. Bez konkretnej kolejności, choć pewnie możecie na własną rękę interpretować sobie pierwsze wypisane pozycje. Udanej zabawy, jedzcie na zdrowie i nie oblizujcie lukru.

od koochni – projekt

Cena – 5 zł | Nadzienie – róża | FB

Dostępne w: Sudetia, Francuska Farma, Cafe Rozrusznik, Bazar Dawna Pralnia

Tłuszcz: olej roślinny

Od koochni nie istnieje, ale właścicielka tego przybytku – Aneta, przygotowuje pączki w dalszym ciągu, choć tylko jeden raz do roku. Właśnie w Tłusty Czwartek możecie ich spróbować w czterech punktach w mieście i powiem tylko jedno – zróbcie to, jeśli darzycie pączki miłością ogromną i prawdziwą. To jest poezja smaku, lekkość i wspaniały różany aromat sprytnie połączony z cytrusowym lukrem. 

Gigi Cafe

Cena – 4,5 zł | Nadzienie – róża

Świeradowska 51/57 | FB

Dostępne też w: Petits Fours Cafe

Tłuszcz: smalec

Przywołują za to wspomnienie najlepszej jakości domowych pączków od babci. Lukier na pewno trafi na Wasze poliki, kiedy zagłębicie się do wnętrze pączka z Gigi. Jeśli mielibyśmy zawieźć do Sevres wzorzec pączka, Gigi prawdopodobnie znalazłoby się w gronie kandydatów. Imponuje mi ten balans pomiędzy puszystością, a wyważonym zbiciem, podczas gdy całość zostaje idealnie podbita przez różane nadzienie, zestawione z cudnie maślanym kolorem i smakiem wnętrza.

Chleboteka

Cena – 4 zł | Nadzienie – róża, śliwka

Ruska 64/65 | FB

Tłuszcz: olej roślinny

Wiele osób pisało mi, że te pączki są za małe. Nie są ogromne, ale czy to nie ich atut? Dzięki temu na spokojnie można wciągnąć jeszcze kilka innych. Koniec końców najważniejszy w tym wszystkim jest smak, a ten w przypadków pączków z Chleboteki po prostu się zgadza. Pasuje mi ta lekkość i zadziorność, charakter nadzienia, a próbowałem zarówno tych z różą, jak i ze śliwką. Dobra rzecz.

Dinette

Cena – 4,50 zł | Nadzienie – róża

Pl. Teatralny 8 | FB

Tłuszcz: olej roślinny

Do Dinette trafiłem na sam koniec moich testów, nieco zmęczony tymi wszystkimi słodkościami. Wtedy jednak pojawił się ten zawodnik ze zdjęcia poniżej – godnych rozmiarów, pełen świetnego lukru i z pięknie smakującą różą. Nie dość, że w Dinette potrafią w pyszne jedzenie, to jeszcze zagospodarowali sobie spory kawałek tortu na Tłusty Czwartek.

Cukiernia pod Trumienką

Cena – 2,20 zł | Nadzienie – róża

Curie-Skłodowskiej 51 | FB

Tłuszcz: roślinny

Niektórych ta nazwa przeraża, innych odstrasza, a większość intryguje. Co jednak się tak naprawdę liczy, to ich tutejszy specjał – pączek. Największy ze wszystkich, jakie jadłem. Minimalnie za bardzo zbity, ale może właśnie to jest w nim najfajniejsze, że ma swoją wagę, ilość nadzienia powala, a pęcherzykowate wnętrze do tej pory nie daje mi o sobie zapomnieć, podobnie jak chrupiąca skórka. Podpowiedź – do zestawu weźcie obłędnego pączka hiszpańskiego.

Łomżanka

Cena – 2,60 zł | Nadzienie – róża

Ruska 10 | FB

Tłuszcz: olej roślinny

Dla mnie sam fakt utrzymywania się na rynku przez tyle lat, pomimo konkurencji sieciowej z naprzeciwka, to wystarczający powód, aby umiejscowić Łomżankę w zestawieniu. Oczywiście sam pączek wypada bardzo pozytywnie, znika w kilka chwil, a różane nadzienie należy do najlepszych w mieście. To jest piękna historia cukierni istniejącej od 1935 roku, to jest romantyczne podejście do biznesu bez jakiegokolwiek zadęcia, z niesamowitą skromnością. Idźcie kupić te maślano-drożdżowe cudeńka.

Concept Stu Mostów

Cena – 4,50 zł | Nadzienie – pomarańczowe

Długosza 2 | FB

Tłuszcz: b.d.

Concept robi już kolejne podejście do pączków, ale muszę przyznać, że zeszłoroczna wersja kompletnie mnie zawiodła. Ten rok to już inna bajka i kolejny dowód na to, z jak niebanalnym miejscem mamy do czynienia. Sporych rozmiarów, puszysty, a do tego w sumie dość lekki pączek został potraktowany absolutnie niepowtarzalnym, pomarańczowym, kisielowatym w konsystencji wnętrzem o pięknej cytrusowej barwie. Ten miks słodyczy i kwasu, z goryczką w tle kupił mnie w całości.

Kredens Wilkszyn

Cena – 6,50 zł | Nadzienie – śliwka

Wilkszyn, Marszowicka 12 | FB

Tłuszcz: smalec

Najdroższe ze wszystkich testowanych pączków, ale trzeba przyznać, że te z powidłami śliwkowymi to klasa sama w sobie. Pokaźnych rozmiarów, mięsisty, ale i przyjemnie miękki. Mocna opcja, ale muszę też zaznaczyć, że próbowałem również wersji z różą oraz malinami, i tutaj już tak dobrze nie było.

Cukiernia Gondek

Cena – 1,80 zł | Nadzienie – marmolada różana

Krzywoustego 302 | FB

Tłuszcz: b.d.

Jadam tu od… zawsze. Gondek od początku mojego życia przewijał się w sytuacjach różnych, także w Tłusty Czwartek. Na Psim Polu spotykamy się z dość klasycznym podejściem do tematu, z pączkiem chrupiącym, solidnie nadzianym, ale i pięknie pachnącym, choć nie tak miękkim jak w przypadku konkurencji. Umówmy się jednak, to prawdopodobnie i tak najlepsza rzecz, jaką dostaniecie po tej stronie miasta.

Cukiernia Biskupin

Cena – 2,30 zł | Nadzienie – róża, toffi

Olszewskiego 77 | FB

Tłuszcz: olej roślinny

Nieprzerwanie od lat pewniak w moim zestawieniu. Pyszne, niezamulające pączki z lekkością godną kurczaczka. Pączki imponują żółtciutkim wnętrzem, puchatą strukturą, rozkosznie chrupią, a lukrowa otoczka zgrywa się doskonale z różanym smakiem powideł. Wydaje mi się, że to pączek, który posmakuje nawet tym najbardziej wybrednym jeśli chodzi o słodkości. Niejako na deser zaproponuję Wam pączka z kremowym toffi, absolutnie obowiązkowego podczas wizyty na Biskupinie.

Cukiernia Carolin&Simon

Cena – 2 zł | Nadzienie – róża

Partyzantów 16 a | FB

Tłuszcz: b.d.

Tym razem nie wywarły na mnie takiego wrażenia, jak choćby rok temu, ale pączek z ukrytej na Biskupinie cukierni w dalszym ciągu odstawiają większość konkurencji o kilka długości. Pociąga mnie ich zrównoważona słodycz, gruba warstwa lukru oraz delikatne, poddające się pod naciskiem ust ciasto. Środek może nie imponuje ogromną ilością różanej rozkoszy, ale kiedy już do niej dojdziecie, gwarantuję, że nie odpuścicie do końca.

Cukiernia Spychała

Cena – 2,60 zł | Nadzienie – róża

Nowowiejska 42-44 

Tłuszcz: olej roślinny

Pisałem to już rok temu, napiszę i teraz – przez długi czas traktowałem Spychałę trochę jak sieciowe cukiernie, a to wielki błąd. Tutejsze pączki rozpływają się w ustach, są nietłuste i znikają w ekspresowym tempie. Pozycja niepozorna, a przy tym niezwykle przyzwoita.

Total 30 Votes
8

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

6 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły