Minęły kolejne trzy tygodnie, po których na Plac Społeczny powraca Gastro Miasto. W czerwcu na początek zaskoczył nas piątkowy deszcz, aby w sobotę i niedzielę słońce rozświetliło świetną i smaczną imprezę. Od 12 do 14 lipca odbędzie się już trzecia tegoroczna edycja Gastro Miasto na Placu Społecznym. Tym razem z udziałem 17 gastro konceptów, niezawodnych lodów z Krasnolóda, piwa rzemieślniczego z Browaru wBrew, francuskich win ze Skarbca Bachusa oraz słodkości z Petits Fours. Z nowych wystawców na Gastro Miasto zadebiutują HulThai, Jungle Kuchnia Azjatycka oraz wyczekiwany przez wrocławian Raj Pstrąga.
Od piątku do soboty na Społecznym rozstawi się mini miasteczko z namiotami, food truckami, leżakami, miejscem do zabawy oraz chilloutu, nowinką w postaci parkietu, na którym wieczorem będzie można potańczyć, wydzieloną strefą dla dzieci, a także spokojną muzyką lecącą z głośników.
Podczas trzeciego Gastro Miasto, niemal już tradycyjnie przygotowujemy z Krystianem Skwierzem coś specjalnego. Podejmujemy próbę stworzenia własnej wersji legendarnej wrocławskiej knyszy. Zapraszam Was wszystkich na Plac Społeczny do 12 do 14 lipca – będzie dużo dobrej zabawy, a przede wszystkim smacznego jedzenia w miejskiej oazie.
CHINGU KOREAN BBQ
- Kubełek z wołowiną BULGOGI
Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Kubełek z kurczakiem à la YANGNYEOM
Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie z nutką truskawek. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Kubełek wege
Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- KUBEŁEK GROUND BEEF
Kubełek z mielonym antrykotem. W kubełku serwowany jest również ryż, kimchi, surówka koreańska i autorskie sosy.
SEAFOOD BAR&MARKET
- grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
- grillowana dorada z frytkami, coleslaw, sos tatarski
- krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli
JAFFA BAR&MARKET
- hummus z bobem i harissą
- pita z długo pieczoną jagnięciną
- pieczony batat z długo pieczoną jagnięciną
PETITS FOURS CAFE
- SER SMAŻONY Z JAGNIĘCINĄ I SCAMORZĄ
Bułka maślana / ser scamorza / gicz jagnięca / shitake / żurawina / mascarpone/ roszponka - SER SMAŻONY Z KIMCHI
Buła maślana / kimchi / ser edam / kolendra / szczypiorek/ orzeszki ziemne / majonez teriyaki / sałatka z ogórka i mango
MANIA SMAKU
- MARGHERITA
sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia - PEPPERONI
sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni - CZARNA BIANKA
krem truflowy / mozzarella / salami spianata / smażony na maśle boczniak / por / mascarpone z suszonym pomidorami
JUNGLE KUCHNIA AZJATYCKA
- massaman curry – kurczak / krewetka / tofu
- green curry – kurczak / krewetka / tofu
- lumpa
- filipińskie przekąski z kurczakiem lub warzywami
RAJ PSTRĄGA
- Pstrąg grillowany klasyczny w folii – masło czosnkowo-pietruszkowe / biały pieprz / sól morska
- Pstrąg po włosku – salsa pomidory / kapary / czosnek / bazylia / oliwa z oliwek
- Pstrąg dla dorosłych – rodzynki macerowane w bimbrze / cebulka / śliwki suszone / słonina
- Pajda z pastą z wędzonego pstrąga – lokalny chleb / pasta z wędzonego pstrąga
- Chłodnik z wędzonym pstrągiem – kefir / maślanka / koper / ogórki / czosnek
- Kompot rabarbarowy
MO’JO SANDWICHES
- Żeberko koreańskie – żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji
- Kaszanka w panko – kaszanka w panko z rémouladą jabłkowo-musztardową, ser wędzony scamorza, ogórek małosolny,
- Cubana – cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez
- Salsiccia al Finocchio – ręcznie wyrabiana włoska kiełbaska wołowo-wieprzowa z rozmarynem, chilli i koprem włoskim, zapiekana z serem scamorza i sosem verde na bazie chleba
BALKAN BURGER
- KLASYK
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli - GRINGO
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,
WARTBURGER
- Serburg
mięcho, cheddar, pomidor, cebula, korniszon, sałata lodowa, keczup, majonez - Mixol BBQ
mięcho, cheddar, boczek, pomidor, czerwona cebula, sałata lodowa, sos BBQ - Hotneker
mięcho, cheddar, pomidor, czerwona cebula, jalapeño, roszponka, salsa pomidorowa - Cyburg
mięcho, ser mimolette, czerwona cebula duszona z tymiankiem, roszponka, sos chipo - Baca Wege
grillowany wędzony ser, piklowana czerwona cebula, rukola, szpinak, konfitura z żurawiny, sos musztardowo-miodowy
PANCZO
TACOS
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT - KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
- KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA
BIG ASS BURRITO
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA
VEGE: QUESADILLA
- BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM
DODATKOWE SALSY:
- HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
- HOT AS FUCK
- JALAPENO PASTA Z AWOKADO
RESTAURACJA AJVAR
- Girice – Śródziemnomorskie chrupiące rybki z cząstką cytryny
- Zablji bataci – Grillowane żabie udka w mleczno – ziołowej marynacie
- Tarator – Bułgarski chłodnik ogórkowy
- Kozij sir – Roladki z koziego sera grillowane w marynowanej cukini
- Kackavlj u lepinju – Grillowany ser kaszkawał z sezonowym ajvarem, mieszanką sałat i domową lepinja
- Jagnjeći kotlet na kosti – Grillowane combry jagnięce z domowymi dodatkami
- Ćevapčići 100g – 4 szt
- Pljeskavica 150 g – faszerowana marynowaną cebulą
- Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym – Siekane mięso wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak
- Kataifi – Figowy grecki deser z nutą pomarańczy
CRAFTOVA
STEKI
- Sirloin (Argentyna)
- Ribe Eye (Argentyna)
- Skirt (Australia)
- Polędwica (Argentyna)
- Polędwica jagnięca (Nowa Zelandia)
- Szaszłyk (sirloin + 3 krewetki), chimichurri, grzanka
Dodatki w cenie:
- coleslaw z czerwonej kapusty
- pieczony ziemniak
Sosy płatne do wyboru:
- bbq
- chimichurri
- pieprzowy
WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE & KRYSTIAN SKWIERZ
KNYSZA WROCŁAWSKA
- ze schabem w panko
- ze smażonym serem
HULTHAI
- Pad Thai (tofu/kura/krewetka)
Makaron ryżowy, jajko, kiełki fasoli mung, marchew, czerwona cebula, sos tamaryndowy, szczypior, kolendra, orzechy, sok z limonki
- Pad Kra Pao z ryżem jaśminowym
Wieprzowina, czerwona cebula, cukinia, kapusta pekińska, grzyby mun, sos ostrygowy, tajska bazylia, szczypior, sezam
THALI
- Chicken Tandoor
- Chat Samosa
- Butter Masala
- Tikka Masala
- MadrasPodawane z ryżem lub chlebkiem Naan
Mango Lassi
IZUMI SUSHI
- zestawy sushi
- onigiri
- zupa miso
- udon z owocami morza w tempurze
KRASNOLÓD
Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.
PIWO
Browar wBrew
Piwa na kranach:
- Amerykański Lager
- Pils
- berliner weisse
- Porter kawowy
- APA
BAR
Rumbar
Koktajle, dużo rumu, napoje.
WINO
Skarbiec Bachusa
Spory wybór francuskich win białych i czerwonych.
SŁODKIE
Petits Fours pracownia cukiernicza
- bezy
- tartaletki
- ciasta
GASTRO MIASTO
12-14 lipca
Godziny otwarcia:
- Piątek: 17.00 – 1.00
- Sobota: 12.00 – 1.00
- Niedziela: 12.00 – 21.00
KONKURS
Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas trzeciej tegorocznej edycji (12-14 lipca 2019).
Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.
Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie trzeciego weekendu z Gastro Miasto
Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 21 czerwca 2019