1.1 C
Wrocław
czwartek, 12 grudnia, 2024

Gastro Miasto (12-14 lipca) – co najlepiej zjeść na Placu Społecznym?

Minęły kolejne trzy tygodnie, po których na Plac Społeczny powraca Gastro Miasto. W czerwcu na początek zaskoczył nas piątkowy deszcz, aby w sobotę i niedzielę słońce rozświetliło świetną i smaczną imprezę. Od 12 do 14 lipca odbędzie się już trzecia tegoroczna edycja Gastro Miasto na Placu Społecznym. Tym razem z udziałem 17 gastro konceptów, niezawodnych lodów z Krasnolóda, piwa rzemieślniczego z Browaru wBrew, francuskich win ze Skarbca Bachusa oraz słodkości z Petits Fours. Z nowych wystawców na Gastro Miasto zadebiutują HulThai, Jungle Kuchnia Azjatycka oraz wyczekiwany przez wrocławian Raj Pstrąga.

Od piątku do soboty na Społecznym rozstawi się mini miasteczko z namiotami, food truckami, leżakami, miejscem do zabawy oraz chilloutu, nowinką w postaci parkietu, na którym wieczorem będzie można potańczyć, wydzieloną strefą dla dzieci, a także spokojną muzyką lecącą z głośników.

Podczas trzeciego Gastro Miasto, niemal już tradycyjnie przygotowujemy z Krystianem Skwierzem coś specjalnego. Podejmujemy próbę stworzenia własnej wersji legendarnej wrocławskiej knyszy. Zapraszam Was wszystkich na Plac Społeczny do 12 do 14 lipca – będzie dużo dobrej zabawy, a przede wszystkim smacznego jedzenia w miejskiej oazie.

CHINGU KOREAN BBQ

  • Kubełek z wołowiną BULGOGI

Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • Kubełek z kurczakiem à la YANGNYEOM

Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie z nutką truskawek. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • Kubełek wege

Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • KUBEŁEK GROUND BEEF

Kubełek z mielonym antrykotem. W kubełku serwowany jest również ryż, kimchi, surówka koreańska i autorskie sosy.

SEAFOOD BAR&MARKET

  • grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
  • grillowana dorada z frytkami, coleslaw, sos tatarski
  • krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli

JAFFA BAR&MARKET

  • hummus z bobem i harissą
  • pita z długo pieczoną jagnięciną
  • pieczony batat z długo pieczoną jagnięciną

PETITS FOURS CAFE

  • SER SMAŻONY Z JAGNIĘCINĄ I SCAMORZĄ
    Bułka maślana / ser scamorza / gicz jagnięca / shitake / żurawina / mascarpone/ roszponka
  • SER SMAŻONY Z KIMCHI
    Buła maślana / kimchi / ser edam / kolendra / szczypiorek/ orzeszki ziemne / majonez teriyaki / sałatka z ogórka i mango

MANIA SMAKU

  • MARGHERITA
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia
  • PEPPERONI
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni
  • CZARNA BIANKA
    krem truflowy / mozzarella / salami spianata / smażony na maśle boczniak / por / mascarpone z suszonym pomidorami

JUNGLE KUCHNIA AZJATYCKA

  • massaman curry – kurczak / krewetka / tofu
  • green curry – kurczak / krewetka / tofu
  • lumpa
  • filipińskie przekąski z kurczakiem lub warzywami

RAJ PSTRĄGA

  • Pstrąg grillowany klasyczny w folii – masło czosnkowo-pietruszkowe / biały pieprz / sól morska
  • Pstrąg po włosku – salsa pomidory / kapary / czosnek / bazylia / oliwa z oliwek
  • Pstrąg dla dorosłych – rodzynki macerowane w bimbrze / cebulka / śliwki suszone / słonina
  • Pajda z pastą z wędzonego pstrąga – lokalny chleb / pasta z wędzonego pstrąga
  • Chłodnik z wędzonym pstrągiem – kefir / maślanka / koper / ogórki / czosnek
  • Kompot rabarbarowy

MO’JO SANDWICHES

  • Żeberko koreańskie – żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji
  • Kaszanka w panko – kaszanka w panko z rémouladą jabłkowo-musztardową, ser wędzony scamorza, ogórek małosolny,
  • Cubana – cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez
  • Salsiccia al Finocchio – ręcznie wyrabiana włoska kiełbaska wołowo-wieprzowa z rozmarynem, chilli i koprem włoskim, zapiekana z serem scamorza i sosem verde na bazie chleba

BALKAN BURGER

  • KLASYK
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli
  • GRINGO
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,

WARTBURGER

  • Serburg
    mięcho, cheddar, pomidor, cebula, korniszon, sałata lodowa, keczup, majonez
  • Mixol BBQ
    mięcho, cheddar, boczek, pomidor, czerwona cebula, sałata lodowa, sos BBQ
  • Hotneker
    mięcho, cheddar, pomidor, czerwona cebula, jalapeño, roszponka, salsa pomidorowa
  • Cyburg
    mięcho, ser mimolette, czerwona cebula duszona z tymiankiem, roszponka, sos chipo
  • Baca Wege
    grillowany wędzony ser, piklowana czerwona cebula, rukola, szpinak, konfitura z żurawiny, sos musztardowo-miodowy

PANCZO

TACOS

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
    CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT
  • KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
  • KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA

BIG ASS BURRITO

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA

VEGE: QUESADILLA

  • BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
    MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM

DODATKOWE SALSY:

  • HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
  • HOT AS FUCK
  • JALAPENO PASTA Z AWOKADO

RESTAURACJA AJVAR

  • Girice – Śródziemnomorskie chrupiące rybki z cząstką cytryny
  • Zablji bataci – Grillowane żabie udka w mleczno – ziołowej marynacie
  • Tarator – Bułgarski chłodnik ogórkowy
  • Kozij sir – Roladki z koziego sera grillowane w marynowanej cukini
  • Kackavlj u lepinju – Grillowany ser kaszkawał z sezonowym ajvarem, mieszanką sałat i domową lepinja
  • Jagnjeći kotlet na kosti – Grillowane combry jagnięce z domowymi dodatkami
  • Ćevapčići 100g  – 4 szt
  • Pljeskavica 150 g – faszerowana marynowaną cebulą
  • Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym – Siekane mięso wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak
  • Kataifi – Figowy grecki deser z nutą pomarańczy

CRAFTOVA

STEKI

  • Sirloin (Argentyna)
  • Ribe Eye (Argentyna)
  • Skirt (Australia)
  • Polędwica (Argentyna)
  • Polędwica jagnięca (Nowa Zelandia)
  • Szaszłyk (sirloin + 3 krewetki), chimichurri, grzanka

Dodatki w cenie:

  • coleslaw z czerwonej kapusty
  • pieczony ziemniak

Sosy płatne do wyboru:

  • bbq
  • chimichurri
  • pieprzowy

WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE & KRYSTIAN SKWIERZ

KNYSZA WROCŁAWSKA

  • ze schabem w panko
  • ze smażonym serem

HULTHAI

  • Pad Thai (tofu/kura/krewetka)

Makaron ryżowy, jajko, kiełki fasoli mung, marchew, czerwona cebula, sos tamaryndowy, szczypior, kolendra, orzechy, sok z limonki

  • Pad Kra Pao z ryżem jaśminowym

Wieprzowina, czerwona cebula, cukinia, kapusta pekińska, grzyby mun, sos ostrygowy, tajska bazylia, szczypior, sezam

THALI

  • Chicken Tandoor
  • Chat Samosa
Do wyboru: Ser paneer, kurczak lub jagnięcina w sosie:
  • Butter Masala
  • Tikka Masala
  •  MadrasPodawane z ryżem lub chlebkiem Naan
    Mango Lassi

IZUMI SUSHI

  • zestawy sushi
  • onigiri
  • zupa miso
  • udon z owocami morza w tempurze

KRASNOLÓD

Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.

PIWO

Browar wBrew

Piwa na kranach:

  • Amerykański Lager
  • Pils
  • berliner weisse
  • Porter kawowy
  • APA

BAR

Rumbar

Koktajle, dużo rumu, napoje.

WINO

Skarbiec Bachusa

Spory wybór francuskich win białych i czerwonych.

SŁODKIE

Petits Fours pracownia cukiernicza

  • bezy
  • tartaletki
  • ciasta

GASTRO MIASTO

12-14 lipca

FB

Godziny otwarcia:

  • Piątek: 17.00 – 1.00
  • Sobota: 12.00 – 1.00
  • Niedziela: 12.00 – 21.00

KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas trzeciej tegorocznej edycji (12-14 lipca 2019).

Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie trzeciego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 21 czerwca 2019

Total 6 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły