fbpx
16.6 C
Wrocław
wtorek, 22 kwietnia, 2025

Panie Gowin, pan podpowie restauratorom jak być cierpliwym?

„…jeżeli chodzi o podróże, hotele, RESTAURACJE to niestety – mówię to jako minister odpowiedzialny za gospodarkę, który na co dzień jest w kontakcie z przedstawicielami tych branż – tu się musimy uzbroić w cierpliwość”. Takich oto słów 16. grudnia 2020 użył minister pracy, pan Jarosław Gowin. Równo dwa miesiące po zamrożeniu restauracji, hoteli oraz kilku innych dziedzin gospodarki. Dwa miesiące, podczas których rząd, który tworzy tenże pan, nie zdążył uchwalić żadnej pomocy dla tych branż. Dwa miesiące po zamknięciu ten człowiek jest w stanie powiedzieć, że oto np. właściciele restauracji muszą uzbroić się w cierpliwość, ponieważ to nie koniec obostrzeń. 

Może podpowie Pan ludziom z gastronomii, którzy pytają:

  • Jak cierpliwie znosić wszystkie Wasze kłamstwa?
  • Jak cierpliwie czekać na Tarczę 6.0, kiedy wierzyciele codziennie pukają do drzwi?
  • Jak cierpliwie znosić kolejne upokorzenia ze strony rządu, który w propagandowej TVP mówi, że pomaga, a nie pomaga?
  • Jak cierpliwie znosić 2 miliardy przeznaczone na TVP?
  • Jak cierpliwie wypłacać pensje pracownikom, kiedy samemu dopłaca się co miesiąc do interesu?
  • Jak z cierpliwością czekać na zatwierdzoną podwyżkę stawki minimalnej, kiedy nie mamy nawet minimalnych szans na zarobienie czegokolwiek?
  • Jak zapłacić cierpliwością tym wszystkim pracownikom, których mamy, skoro nie zarabiamy?
  • Jak cierpliwie czekać, aż w końcu drugi raz wygramy z koroną?
  • Jak cierpliwie znosić Wasze obiecanki bez pokrycia, kiedy płacimy podatki od lat?
  • Jak cierpliwie czekać na Waszą pomoc, kiedy niemal całą Europa pomaga przedsiębiorcom, a tylko my nie?
  • Jak z cierpliwością można patrzeć na tłumy w galeriach handlowych, przy jednoczesnym zamknięciu restauracji?
  • Czy cierpliwością rozliczone będą opłacone pozwolenia na sprzedaż alkoholu, skoro nie możemy go sprzedawać przez pięć miesięcy, a zapłaciliśmy za cały rok?
  • Dlaczego mamy cierpliwie czekać, skoro tłumaczycie całe zło gastronomii ilością zarażeń na weselach?
  • Jak cierpliwie słuchać Waszych bredni o milionach uratowanych miejsc pracy?
  • Jak z cierpliwością wystartować na nowo z długami, które generujemy każdego dnia?
  • Jak cierpliwie patrzeć na tę patologię, którą serwujecie nam m.in. w Toruniu na urodzinach Radia M.?
  • Jak z cierpliwością podejść do informacji, że moja firma nie łapie się nawet na 5 tysięcy Waszej jałmużny pomocowej, chociaż nie pozwalacie mi działać?
  • jak cierpliwie znosić to, że chcecie wypłacać tarczę na podstawie dominującego PKD?
  • Jak cierpliwie znosić, że jesteśmy jedynym krajem w Europie, w którym nie można sprzedawać piwa przez internet?
  • Jak cierpliwie czekać na tarczę 6.0, której nie dostanę, bo nie prowadzę firmy od roku?
  • Jak cierpliwie czekać, kiedy nie dostanę tarczy 6.0, bo spadek obrotów wyniósł 38, a nie 40%, chociaż zażynałem się w trupa, żeby zapłacić podstawowe opłaty?
  • Jak cierpliwie wydać kasę na obowiązkową kasę online, kiedy nie zarabiam?
  • Czy cierpliwością uda się zapłacić za czynsz w wynajmowanym lokalu?
  • Jak z cierpliwością oglądać otwartą restaurację sejmową czy WARSy, kiedy nasze restauracje są zamknięte?
  • Czy cierpliwie mamy patrzyć na zamknięte drzwi w naszych restauracjach z perspektywą stycznia, który zazwyczaj należy do najsłabszych miesięcy w roku?
  • Dlaczego mamy cierpliwie znosić Wasze narodowościowo-nacjonalistyczne zapędy?
  • Dlaczego mamy cierpliwie oglądać ten syf w Biedronce, kiedy branża HoReCa od zawsze należy do najbardziej przestrzegających zasady higieny?
  • Dlaczego właściciele pubów mają cierpliwie znosić Wasze pieprzenie o tym, że gastronomia może przecież działać na wynos?
  • Dlaczego mamy cierpliwie patrzeć na wypłaty dla „artystów” disco polo, skoro dla nas tych wypłat zabrakło?
  • Cierpliwie czekamy, aż Urząd skarbowy zabierze nam ostatnie wpływy z konta.

Gratuluje Panie Gowin, gratuluje Panie Morawiecki, gratuluję Panie Kac… tfu, pana nazwisko nie przejdzie mi przez klawiaturę. Zmiażdżyliście polską gastronomię na dobre.

Total 67 Votes
10

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

9 KOMENTARZE

  1. Nie rozumiem, co ,,narodowościowo-nacjonalistyczne zapędy” mają wspólnego z kwestią restauracji. Może niech Pan krytykuje rząd za działania dotyczące zahamowania pandemii i nie miesza do tego kwestii światopoglądowych (zaznaczam, że jest mi obojętna zarówno partia rządząca, jak i inne partie). Poza tym nacjonalistyczny to narodowy, więc napisał Pan de facto ,,narodowościowo-narodowy” (tautologia).

    • Nacjonalizm w Polsce to jednak coś nieco innego, niż narodowościowy. Chyba nie muszę tłumaczyć? Co ma to wspólnego z kwestią restauracji? Musiałbym przeklinać, a nie chcę. Proszę zobaczyć kto nami rządzi i jak traktuje właścicieli restauracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły