fbpx
0.4 C
Wrocław
środa, 30 listopada, 2022

Przepis na żurek wielkanocny – szybki, smaczny i bogaty

Jaki żurek jest najlepszy? Ciężko o jednoznaczną odpowiedź. Każdy z nas ma swój jedyny, rodzinny, ulubiony przepis i pamięć smakową zawartą w babcinych i maminych wywarach. Jako że święta zbliżają się wielkimi krokami, mam dla Was swój przepis na wielkanocny żurek.

Jaki powinien być żurek na Wielkanoc? Smaczny, to oczywiste. Przede wszystkim powinien być dokładnie taki, jak lubimy, jakim go pamiętamy z domu rodzinnego. Mój przepis na żurek to nie jest żadne science fiction. To bardziej moja propozycja najbardziej polskiej z polskich zup, kochanej przez absolutnie każdego turystę przybywającego do kraju nad Wisłą.

Jaki jest mój żurek idealny? Kwaśny w opór, gęsty, z ziemniakami, z wyraźnie zaznaczonymi wędzonymi aromatami. Gdybym miał przygotować ranking największych symboli kuchni polskiej, żurek zająłby w nim poczesne pierwsze miejsce. Zawiera w sobie wszystko to, co kochamy i co sprawia, że możemy cieszyć się bogactwem smaków. Jest kwaśny, lekko pikantny, wędzonkowy, ziołowy, z dobrą kiełbasą. Ważnym elementem są oczywiście dobrej jakości składniki na żurek. W mojej kuchni w tym roku rządzi kiełbasa – zarówno surowa, jak i parzona oraz wędzony boczek ze sklepu Sudetia. Świetna, mięsna, tłuściutka, soczysta. Do tego bardzo konkretny zakwas ze sklepu Smaki Pola. Gotujemy! Całość zajmie maksymalnie godzinę.

SKŁADNIKI

NA WYWAR

  • 0,3 kg wędzonych żeberek
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa biała/wędzona
  • dwie marchewki
  • 20 ziarenek pieprzu
  • pietruszka
  • pół selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cebula
  • trzy suszone grzyby
  • 6 ząbków czosnku

NA ŻUREK

  • 2 litry wywaru
  • 4 białe kiełbasy surowe
  • 3 białe kiełbasy
  • 0,9 l zakwasu na żurek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół torebki suszonego majeranku
  • 100 g pokrojonego w słupki boczku
  • 100 ml śmietanki
  • chrzan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Najpierw zajmiemy się bulionem. Do garnka z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki wędzony boczek, podgotowaną białą kiełbasę i żeberka, a także obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, seler, cebulę oraz pietruszkę, a także grzyby. Całość zesmażamy, aby warzywa, mięso i kiełbasa lekko się skarmelizowały – nie bójmy się tego, bo powstała w ten sposób lekka słodycz zostanie potem pięknie skontrowana przez bardzo kwaśny zakwas. Po przesmażeniu zalewamy całość zimną wodą w ilości 2,5 litra, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotujemy przez 30-40 minut.
  2. W międzyczasie obieramy osiem ząbków czosnku i wrzucamy je w całości na delikatnie rozgrzany olej, aby nie spalił się, a uprażył z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, kiedy kolor czosnku zmieni się z jasny brąz.
  3. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku, uważając aby ich nie rozgotować. Połowę odkładamy na bok i ugniatamy na puree z masłem.
  4. Skrojony w drobne słupki boczek wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i na bardzo wolnym ogniu smażymy go, aby się nie spalił. Ostatecznie ma się zamienić w chrupiące skwarki o brązowym zabarwieniu.
  5. Pozbawiony warzyw i mięsa wywar wstawiamy na gaz i dodajemy surową kiełbasę.
  6. Dorzucamy uprażony wcześniej czosnek, łyżkę startego chrzanu oraz skrojoną w talarki białą kiełbasę, a także pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki.
  7. Dolewamy zakwas i mieszamy całość.
  8. Dorzucamy majeranek i solimy oraz pieprzymy.
  9. Mieszamy całość i jeśli lubimy, kiedy żurek jest gęsty, dolewamy śmietanki.
  10. Wykańczamy żurek jak na zdjęciu – do talerza nalewamy wywar, dodajemy porcję puree oblanego skwarkami z boczku, pokrojone w ćwiartki jajko oraz posypujemy szczypiorkiem i opcjonalnie świeżym majerankiem.

Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie

Total 13 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły