Od kilkunastu lat na wrocławskim Rynku odbywa się kulinarny festiwal Europa na Widelcu. Od kilku natomiast, w ramach odskoczni od serwowanych w centrum potraw, organizowana jest streetfoodowa odsłona eventu w Browarze Mieszczańskim. W dniach od 4 do 5 czerwca w Browarze pojawią się auta serwujące uliczne specjały oraz kraftowe piwo.
Gdzie: Browar Mieszczański, ul. Hubska 44
Kiedy:
- sobota 4. czerwca od 12 do 20
- niedziela 5. czerwca od 12 do 19
Europejski strEAT Food – strefa piwa i foodtrucków
CO PIĆ?
Przede wszystkim West Coast IPA uwarzone przez wrocławski browar Odra Barrels specjalnie na tę okazję. Obecność Roberta Makłowicza na etykiecie sprawia, że trzeba chociaż spróbować. Ostatnio trafiłem na bezalkoholowe piwo – świetne, z browaru High Octane i gdybyście potrzebowali ochłody, ich piwa na pewno umilą Wam weekend.
CO JEŚĆ?
Dobra, ale co zjeść w Browarze Mieszczańskim? Zaczynamy od wysokiej półki, od mistrzów BBQ, od pastrami, za którym się tęskni. Pastrami Summer to uznana marka streetfoodowa, a ich kanapki z pastrami od kilku dobrych lat ratują wszystkie uliczne imprezy. Umówmy się – ich kanapek odmówić sobie nie można w ten weekend. Kanapki, ale z innego miejsca na świecie przygotuje znana ekipa Balkan Burger. Znana nie tylko z Wrocławia zresztą, a ich cevapcici oraz pljeskavica zamknięte w bułkach to zawsze gwarant niezłego poziomu oraz sporej porcji w sam raz na obiad w ulicznym klimacie. Kontynuując temat kanapkowy, przenosimy się do jułesej, a więc trucka Wolna Amerykanka. Wyspecjalizowali się w bułach z kurczakiem w chrupiącej panierce.
Stałym bywalcem imprez foodtruckowych we Wrocławiu stał się Corn Hub ze swoimi serowymi i kalorycznymi potworami, czyli corn dogami. Kilka razy już Wam pisałem – bierzcie tego z frytkami i serem w środku. Na zdrowie! Oczywistą oczywistością na takich imprezach są frytki. W Browarze smażyć będzie Dobra Fryta. Nie smażyć, a zawijać w tortille ma Zwinna Szama, i to zarówno w wersji wege, jak i mięsnej. Z kolei PanZerotto usmaży Wam pizzowe pierogi z przeróżnymi nadzieniami. Pozostając we włoskich klimatach, makarony z Makarun również mają nawiązywać do włoskich tradycji kulinarnych.
Wytrawne, wytrawnym, ale przecież po weekendowym obiedzie przyda się deser. Mini Donuts King zapewni malutkie, słodkie donuty, ale i czekoladę czy gofry. Na upał najlepsze jednak są lody. A z lodów najlepsze są KRASNOLÓDowe lody, a te pojawią się w Browarze. Czekolada oraz mango-marakuja to sprawdzone pewniaki!
KONKURS
W związku z weekendową imprezą, mam dla Was niespodziankę, a dokładniej konkurs. Organizatorzy Europejskie strEAT food przekazali mi do dyspozycji 10 pojedynczych zaproszeń na jedzenie podczas imprezy.
Co zrobić, aby wygrać jeden z dziesięciu bonów na festiwal food trucków, umożliwiających zjedzenie w jednym z miejsc? Wystarczy w komentarzu pod tym postem na Facebooku wymienić nazwę wystawcy, w którym chcielibyście zjeść w weekend oraz napisać z kim będziecie na Festiwalu.
Konkurs trwa do godziny 23.59, w piątek 3. czerwca