Coś się kończy, coś się zaczyna. W dniach 19-21 sierpnia odbędzie się pożegnalna impreza Gastro Miasto. Pożegnalna w Browarze Mieszczańskim oczywiście, bo organizatorzy przygotowali pewną niespodziankę. Najpierw jednak spójrzmy na to, co warto zjeść podczas pożegnalnego eventu w tym sezonie.
Zakończenie sezonu Gastro Miasto
Gdzie? Browar Mieszczański, ul. Hubska 44
Kiedy? 19-21. sierpnia
- piątek od 17 do 24
- sobota od 12 do 24
- niedziela od 12 do 20
CO ZJEŚĆ
Podpowiem Wam dokąd skieruję swoje pierwsze kroki. Rozpocznę więc od debiutantów, a więc ekipy Senor Kimchi, a więc niespodziewanego duetu El Gordito i Chingu Korean street food. Postanowili oni połączyć dwie kuchnie – meksykańską i koreańską, tworząc wspólne dania. Czekam z niecierpliwością. Koreańskie smaki poznam też z chęcią w Solleim. Uprzedzając pytania – nie, ich kurczaki nigdy mi się nie nudzą. Zwłaszcza te z sosem Spicy.
A gdyby tak wege? No to wlatujemy z automatu do Talerzyków, które z jordańskiej ulicznej kuchni potrafią zrobić arcydzieło. Spróbujcie koniecznie. Do grona wege ekip zaliczyć należy również Yamamoto Matcha Coffee – tym razem przygotują nie tylko okonomiyaki, ale również typowo streetfoodowe, akurat do wzięcia w rękę – onigiri.
Gładko przechodzimy do mięsnych specjałów, a tych będzie sporo. Po pierwsze – dobrzy znajomi wrocławskich imprez kulinarnych, a więc Balkan Burger z dość specyficznym mięsem. Do tego U wędzonych, przygotowujących konkretne kanapki z mostkiem. W nieco innej formie wołowinę przedstawia Pastrami Summer, a ich pastrami po prostu warto poznać samodzielnie. Swoje żebra w dwóch odsłonach – w kanapce lub w całości, zaprezentują klasycznie już na Gastro Miasto panowie z Żeberka.
Z nowości, w Browarze pojawi się także Saffas, a więc restauracja działająca przy Szewskiej. Co u nich zjecie? Boerewors rolls, czyli południowoafrykański streetfood i już samo to sprawi, że chętnie podejdę do ich stoiska. Stacja Pawia natomiast usmaży dla Was ser oraz rybę, a także ugrilluje kofty. W innym klimacie kulinarnym obraca się Thali, gdzie zjecie indyjskie jedzenie w kilku odsłonach.
Nie zabraknie bywalców wszystkich ostatnich imprez na świeżym powietrzu, przygotowujących corn dogi – oczywiście CornHub. Z rzeczy równie kalorycznych – Cheester Mac&Cheese ze swoim serowym potworem, a także KEBZ, bo przecież kebsik to podstawa każdej imprezy.
Ze słodkości będziecie mieć wybór pomiędzy pysznymi lodami z Krasnolóda, eklerami z Meistersztyk oraz goframi w Tentego. Smacznego!
CO PIĆ
Planowany upał podczas eventu sprawia, że trunki chłodzące w postaci piwa z Browaru Tenczynek będą obowiązkowym elementem całej układanki. Team Młoda Polska bistro&pianino powinien stanąć na wysokości zadania i wymiksować ciekawe koktajle, a winnica Michlewicz rozleje butelki swoich win, które bardzo fajnie prezentowały się już ostatnio. A bezalko? Oczywiście fritz kola, kawa z Bike Cafe oraz lemoniady z Lemon Rider.
KONKURS
Co zrobić, aby wygrać jeden z dziesięciu bonów na Gastro Miasto, umożliwiających zjedzenie w jednym z miejsc? Wystarczy w komentarzu pod tym postem na Facebooku wymienić nazwę wystawcy, w którym chcielibyście zjeść w weekend oraz napisać z kim będziecie na Festiwalu.
Konkurs trwa do godziny 8.00, w sobotę 20. sierpnia