Gdzie zjeść gęsinę we Wrocławiu? Tradycja jedzenia gęsiny na św. Marcina w ostatnich latach odżyła dość mocno, a restauracje prześcigają się w wymyślaniu coraz to ciekawszych pomysłów na wykorzystanie tego mięsa w swoim menu. Sprawdźmy w jakich wrocławskich restauracjach można zjeść gęsinę w 2022 roku.
Większość poniższych zestawów menu jest dostępnych przez cały długi weekend od 11 do 13 listopada.
SPECJALNE MENU NA ŚW. MARCINA
- Młoda Polska bistro&pianino, pl. Solny – żołądki z gęsi z puree selera, pate z gęsi z grillowanym chlebem z PLON-u. Rosół z gęsi z pierożkami z szarpaną gęsiną w niedzielę
- Dinette, pl. Teatralny – w menu m.in. bulion z gęsi, gęsie żołądki z jabłkiem oraz gęś z pęczotto
- Aksameet bistro, ul. Krakowska 180 – bulion na gęsinie z cytrynową nutą oraz confitowane udko gęsiepodane z kiszoną brukselką, demi glace truskawkowym oraz kluseczkami.
- OK Wine Bar, ul. Księcia Witolda 1 – gęsi pipek, ravioli z gęsią, udo z gęsi oraz foie gras
- La Maddalena, ul. Pomorska 1 – żołądki z gęsi, zupa grzybowa z sercami gęsimi, filet z gęsi z dynią
- Golden Records Club, ul. Kazimierza Wielkiego – kolacja degustacyjna m.in. z pasztetem z wątróbek i pieczona gęsina.
- Restauracja Aroma, ul. Szyszkowa 6 – pieczona pierś z gęsi i udo confit
- Dinette Cafe Deli, ul. Odrzańska – pate z gęsi na grzance z chałki
- Kukmania, ul. Zwycięska 9-27 – confitowane udo gęsi w cydrze, rosół na gęsi
- Pałac Mojęcice, ul. Główna 5, Mojęcice – pierogi z wątróbką, gęsie żołądki, consomme z gęsi
- Pochlebna, ul. św. Antoniego 15 – rosół z gęsi, pierogi z gęsiną
- Pierogarnia Stary Młyn Wrocław, ul. Rynek 29 – rosół z pieczonej gęsi, pierogi z gęsiną confit
- Piwnica Świdnicka, ul. Rynek Ratusz 1 – carpaccio z gęsi z figą, kolendrą, marynowaną cebulą i olejem sezamowym i noga z gęsi sous vide z puree z czerwonej kapusty
- Nadodrze, ul. Drobnera 26 – żołądki gęsie, PHO z gęsi, pierś z gęsi po pekińsku
- Pasta Mia, ul. Rynek 53 – tortellini z gęsiną i żurawiną
- Amalfi Cucina Moderna, ul. Więzienna 21 – Consome z gęsi, Carpaccio z marynowanej gęsi, Pappardelle z gęsiną, Ravioli z gęsiną, Pierś z gęsi
- Pinola, ul. Świeradowska 51/57 – barszcz czerwony z ravioli z gęsiną, filet z gęsi, noga z gęsi confit, filet z gęsi z kluskami dyniowymi
- Mińska 38 – rosół z gęsiną, ravioli z gęsią, pierś z gęsi, faszerowane udo z gęsi
- Pod Papugami, ul. Sukiennice 9 – rosół z gęsi, gęsie żołądki, medaliony z roladki z gęsi
- Stu Mostów, ul. Świdnicka 4 – pampuch z szarpaną gęsiną
- Zwycięska 9 – rosół z gęsi z pierożkami, pate z wątróbki z trawą żubrową, sałatka z gęsiną, carpaccio z półgęska, ravioli z gęsiną, confitowane udko
- CRAFT restauracja, pl. Katedralny 8 – pasztet z gęsich wątróbek, consomme z gęsi, tatar z marynowanej gęsi, pierś z gęsi
- Restauracja Tarasowa, ul. Wystawowa 1 – przekąski na bazie gęsiny, udko z gęsi
- IDA kuchnia i wino, ul. Łazienna 4 – gęsie żołądki
- CAMPO, ul. Podwale 83 – Bulion z gęsi, Empanadas z gęsiną i majonezem chipotle, Jägerschnitzel z piersi gęsi
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie
Total 12 Votes
0
12