fbpx
-0.3 C
Wrocław
czwartek, 30 listopada, 2023

Gdzie zjeść gęsinę na św. Marcina we Wrocławiu w 2023 roku?

Gęsina na świętego Marcina we Wrocławiu? Przygotowałem dla Was zestawienie wszystkich miejsc, w których zjecie gęsinę w 2023 roku, aczkolwiek robiąc research do wpisu, przekonałem się o mniejszym, niż w poprzednich latach zainteresowaniu tematem wśród wrocławskich restauratorów.

Gdzie zjeść gęsinę we Wrocławiu?

WROCŁAW

Piwnica Świdnicka

Kiedy? 10-12 listopada

Weekendowe gęsie menu składa się w sumie z dwóch mięsnych potraw oraz jeszcze rogala.

  • Carpaccio z gęsi – 69 zł
  • Noga z gęsi konfitowana – 139 zł
  •  Rogal z białym makiem – 29 zł
  • Zestaw – 199 zł

ŻAR I WINO, Dawna Pralnia

Kiedy? 11. listopada od 16 do 24, 12. listopada od 13 do 18

Coś więcej o wydarzeniu Gęsino! na Żar i Wino, czyli pop-upie winno-kulinarnym? „GĘSINA odmieniona przez wszystkie przypadki i wiele smakowitych kąsków dla roślinożerców w towarzystwie trunków od dwóch gorących winiarskich nazwisk Nestora Kościańskiego i Michała Pajdosza. Zapraszamy na dwudniową ucztę do studia kulinarnego “Polish your Cooking” w Dawnej Pralni Loft Design we Wrocławiu. Ugotują dla Was szefowie kuchni z Fundacji „Mniej Więcej”.

Co w menu? Dużo dobra do przekąszania przy winie. Półgęsek, buła z gęsim smalcem, kiełbasa z jelenia, gęsie flaki, ser zgliwiały z truflą – szefowie kuchni Paweł Bieganowski i Tomasz Wencek na pewno zadbają o dobre smaki.

CRAFT restauracja

Kiedy? Od 6 do 19 listopada

Restauracja zlokalizowana w hotelu The Bridge przygotowała trzy dania z gęsiną w roli głównej. Jest tatar z gęsi, consomme z gęsi oraz pierś gęsia. 

Młoda Polska bistro&pianino

Kiedy?

Beata Śniechowska jak zawsze pozytywnie zaskakuje i przygotowała coś ekstra na dni z gęsiną:

  • żołądki gęsie, jus, puree z białych warzyw, fermentowana śliwka
  • łazanki (pasta fresca) z szarpaną gęsiną i paloną kapustą

Browar Stu Mostów

Kiedy?

Szef Kamil Nowicki zgotował ciekawe rzeczy na Długosza:

  • Terrina z gęsich żołądków, marmolada z kiszonej kapusty, piklowana brukiew, kruszonka  z grzybów, goeczyca, chleb z cebulą
  • pierś z gęsi, puree z wędzonych ziemniaków, piklowany burak, oliwa szczypiorkowa, radicchio, dynia, piwny demiglace

OdNowa bistro

Kiedy? 10-11. listopada

Szef Kuchni Kamil Stefanów zaproponuje:

  • półgęsek z babką cebulową
  • serca gęsie z tartą grzybową

Stacja Dizajn

W karcie traficie na pierogi z gęsiną.

IDA kuchnia i wino

Kiedy? w stałym menu

Standardowe menu zawiera w sobie pierogi z gęsią podawane z ziołami i śmietaną.

Aksameet bistro

Kiedy? 11-12. listopada

Najbliższy weekend to weekend dwóch specjalnych potraw z gęsiną w Aksameet. Jedno z nich to gęsie udo z sosem demi glace na bazie gęsiny, z gruszką gotowaną w czerwonym winie oraz mini gołąbkiem.

Browar Prost

Kiedy? Od 6 do 12 listopada

Jedno danie specjalne – gęsie udko, sos śliwkowy, kopytka z makiem, modra kapusta zapieczona w jabłku.

Pod Papugami

Kiedy? Od 9. listopada

Poza klasycznym menu przed weekendem wjeżdża kwaśnica na gęsinie, żołądki z gęsi i rolada z gęsi.

CAMPO

Kiedy? 11-12. listopada

  • 𝗭𝘂𝗽𝗮 – Bulion z gęsi, warzywa, pierożki z foie gras
  • 𝗣𝗿𝘇𝘆𝘀𝘁𝗮𝘄𝗸𝗮 – Empanadas z gęsiną i majonezem chipotle
  • 𝗗𝗮𝗻𝗶𝗲 𝗚ł𝗼́𝘄𝗻𝗲 – Jagerschnitzel, czyli kotlet z piersi gęsi, leśne grzyby, puree pietruszkowe, szpinak

Forum Kulinarne

Kiedy? 10-12. listopada

Szef kuchni Paweł Błaszczyk przygotował trzy dania: bulion z gęsi, ravioli z gęsiną i żurawiną oraz pierś z gęsi.

Zwycięska 9

Kiedy? 11-12. listopada

  • Rosół z gęsi / pierożki gyoza
  • Pierś z gęsi / karmelizowane jabłko / sos jagodowy / puree z batata
  • Sałatka z gęsiną / gruszka / ser blue / rukola / szpinak / sos decasis
  • Udko z gęsi / czerwona kapusta z czerwonym winem / smażone kopytka dyniowe

POZA WROCŁAWIEM

Pałac Mojęcice

Kiedy? 10-12 listopada

W specjalnym menu m.in. podwędzana gęś, do tego czernina, a na danie główne noga z gęsi.

Fregata Pensjonat

Kiedy? cały listopad

Bardzo obszerne gęsie menu przygotowano w pensjonacie znajdującym się w Zagórzu Śląskim. W karcie m.in. foie gas, aromatyczny rosół z gęsi z kołdunami, sycący krupnik z klopsikami z gęsi. Na danie główne gęsia noga z żurawiną.

Restauracja RETRO Oborniki Śląskie

Kiedy? 11. listopada

  • pampuch z szarpaną gęsiną
  • rosół z pieczonej gęsiny
  • barszcz czerwony z pierożkami z gęsiny
  • konfitowane udo gęsie
  • gęś pieczona z całości

Winnica Agat

Kiedy? 11. listopada

Kwiaty, gęsina i wina na św. Marcina to degustacja miejscowych win w towarzystwie kolacji z okazji święta.

Pałac Kamieniec

Kiedy? 10-12. listopada

W przypałacowej restauracji pojawi się całe menu dedykowane gęsinie. W nim m.in. consomme z gęsi, pierogi z gęsiną i noga z gęsi confit.

Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie

Total 13 Votes
3

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły