Gęsina na świętego Marcina we Wrocławiu? Przygotowałem dla Was zestawienie wszystkich miejsc, w których zjecie gęsinę w 2023 roku, aczkolwiek robiąc research do wpisu, przekonałem się o mniejszym, niż w poprzednich latach zainteresowaniu tematem wśród wrocławskich restauratorów.
Gdzie zjeść gęsinę we Wrocławiu?
WROCŁAW
Kiedy? 10-12 listopada
Weekendowe gęsie menu składa się w sumie z dwóch mięsnych potraw oraz jeszcze rogala.
- Carpaccio z gęsi – 69 zł
- Noga z gęsi konfitowana – 139 zł
- Rogal z białym makiem – 29 zł
- Zestaw – 199 zł
Kiedy? 11. listopada od 16 do 24, 12. listopada od 13 do 18
Coś więcej o wydarzeniu Gęsino! na Żar i Wino, czyli pop-upie winno-kulinarnym? „GĘSINA odmieniona przez wszystkie przypadki i wiele smakowitych kąsków dla roślinożerców w towarzystwie trunków od dwóch gorących winiarskich nazwisk Nestora Kościańskiego i Michała Pajdosza. Zapraszamy na dwudniową ucztę do studia kulinarnego “Polish your Cooking” w Dawnej Pralni Loft Design we Wrocławiu. Ugotują dla Was szefowie kuchni z Fundacji „Mniej Więcej”.
Co w menu? Dużo dobra do przekąszania przy winie. Półgęsek, buła z gęsim smalcem, kiełbasa z jelenia, gęsie flaki, ser zgliwiały z truflą – szefowie kuchni Paweł Bieganowski i Tomasz Wencek na pewno zadbają o dobre smaki.
CRAFT restauracja
Kiedy? Od 6 do 19 listopada
Restauracja zlokalizowana w hotelu The Bridge przygotowała trzy dania z gęsiną w roli głównej. Jest tatar z gęsi, consomme z gęsi oraz pierś gęsia.
Kiedy?
Beata Śniechowska jak zawsze pozytywnie zaskakuje i przygotowała coś ekstra na dni z gęsiną:
- żołądki gęsie, jus, puree z białych warzyw, fermentowana śliwka
- łazanki (pasta fresca) z szarpaną gęsiną i paloną kapustą
Browar Stu Mostów
Kiedy?
Szef Kamil Nowicki zgotował ciekawe rzeczy na Długosza:
- Terrina z gęsich żołądków, marmolada z kiszonej kapusty, piklowana brukiew, kruszonka z grzybów, goeczyca, chleb z cebulą
- pierś z gęsi, puree z wędzonych ziemniaków, piklowany burak, oliwa szczypiorkowa, radicchio, dynia, piwny demiglace
Kiedy? 10-11. listopada
Szef Kuchni Kamil Stefanów zaproponuje:
- półgęsek z babką cebulową
- serca gęsie z tartą grzybową
W karcie traficie na pierogi z gęsiną.
Kiedy? w stałym menu
Standardowe menu zawiera w sobie pierogi z gęsią podawane z ziołami i śmietaną.
Kiedy? 11-12. listopada
Najbliższy weekend to weekend dwóch specjalnych potraw z gęsiną w Aksameet. Jedno z nich to gęsie udo z sosem demi glace na bazie gęsiny, z gruszką gotowaną w czerwonym winie oraz mini gołąbkiem.
Browar Prost
Kiedy? Od 6 do 12 listopada
Jedno danie specjalne – gęsie udko, sos śliwkowy, kopytka z makiem, modra kapusta zapieczona w jabłku.
Pod Papugami
Kiedy? Od 9. listopada
Poza klasycznym menu przed weekendem wjeżdża kwaśnica na gęsinie, żołądki z gęsi i rolada z gęsi.
CAMPO
Kiedy? 11-12. listopada
- 𝗭𝘂𝗽𝗮 – Bulion z gęsi, warzywa, pierożki z foie gras
- 𝗣𝗿𝘇𝘆𝘀𝘁𝗮𝘄𝗸𝗮 – Empanadas z gęsiną i majonezem chipotle
- 𝗗𝗮𝗻𝗶𝗲 𝗚ł𝗼́𝘄𝗻𝗲 – Jagerschnitzel, czyli kotlet z piersi gęsi, leśne grzyby, puree pietruszkowe, szpinak
Forum Kulinarne
Kiedy? 10-12. listopada
Szef kuchni Paweł Błaszczyk przygotował trzy dania: bulion z gęsi, ravioli z gęsiną i żurawiną oraz pierś z gęsi.
Zwycięska 9
Kiedy? 11-12. listopada
- Rosół z gęsi / pierożki gyoza
- Pierś z gęsi / karmelizowane jabłko / sos jagodowy / puree z batata
- Sałatka z gęsiną / gruszka / ser blue / rukola / szpinak / sos decasis
- Udko z gęsi / czerwona kapusta z czerwonym winem / smażone kopytka dyniowe
POZA WROCŁAWIEM
Kiedy? 10-12 listopada
W specjalnym menu m.in. podwędzana gęś, do tego czernina, a na danie główne noga z gęsi.
Fregata Pensjonat
Kiedy? cały listopad
Bardzo obszerne gęsie menu przygotowano w pensjonacie znajdującym się w Zagórzu Śląskim. W karcie m.in. foie gas, aromatyczny rosół z gęsi z kołdunami, sycący krupnik z klopsikami z gęsi. Na danie główne gęsia noga z żurawiną.
Restauracja RETRO Oborniki Śląskie
Kiedy? 11. listopada
- pampuch z szarpaną gęsiną
- rosół z pieczonej gęsiny
- barszcz czerwony z pierożkami z gęsiny
- konfitowane udo gęsie
- gęś pieczona z całości
Kiedy? 11. listopada
Kwiaty, gęsina i wina na św. Marcina to degustacja miejscowych win w towarzystwie kolacji z okazji święta.
Pałac Kamieniec
Kiedy? 10-12. listopada
W przypałacowej restauracji pojawi się całe menu dedykowane gęsinie. W nim m.in. consomme z gęsi, pierogi z gęsiną i noga z gęsi confit.
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie