fbpx
9 C
Wrocław
poniedziałek, 4 marca, 2024

Najlepsze piekarnie we Wrocławiu – TOP 9

Gdzie zjeść najlepsze pieczywo we Wrocławiu? Śpieszę z podpowiedzią. Przez ostatnie miesiące przetestowałem prawdopodobnie wszystkie wrocławskie piekarnie, z których udało mi się wybrać te najlepsze według mnie oczywiście. Jeśli kochacie gluten i życie bez pieczywa dla was nie istnieje, korzystajcie!

Zaznaczę od razu, że to pierwsza część piekarniczego zestawienia. Ta poświęcona jest piekarniom nowofalowym, istniejącym od kilku lat, tworzącym zarówno chleby i inne rodzaje wypieków odmienne od klasycznych piekarni. Te umieszczę w drugim rankingu najlepszych piekarni istniejących od kilkudziesięciu lat. Zaczynamy!

Przygotowując poniższe zestawienie zjadłem dużo glutenu, choć właściwie każdą z tych piekarni znam od dawna. Większość z nich przetestowałem przynajmniej po kilka razy, w tym te najlepsze po kilkadziesiąt razy. Co ważne, macie tu pewnik jakości, wiedzy, i tego że gluten nie rozsadzi Waszego żołądka. 

NAJLEPSZE PIEKARNIE WE WROCŁAWIU

Piekarnia PLON

Kto śledzi moje przygody na blogu i social mediach ten wie, że PLON jest mi bliski od samego początku istnienia. Genialne, dopracowane wypieki, a co równie ważne – powtarzalne w 99.9% przypadków. Klasyczny Vermont – przygotowywany właściwie w każdej z opisywanych piekarni – w Plonie wchodzi na najwyższy level smaku, glutenowej siatki wewnątrz i absolutnie wybitnie chrupiącej skórki. Właściciel PLONu – Paweł Dudała to zajawkowicz, jakich mało, a tworzone przez niego pieczywo zyskało sobie renomę daleko poza Wrocławiem.

PLON to jednak nie tylko chleb, ale i świetne wypieki. Totalnie uwielbiam ich ciabatty, najbardziej maślane na świecie croissanty czy tostowe pieczywo. Dla mnie numer jeden w tym zestawieniu, a chyba nie będzie przesadą powiedzenie, że na kanwie sukcesu Plonu otworzyło się kilka piekarni znajdujących się w moim zestawieniu poniżej.

  • Buraczana 2 e
  • Mrągowska 80

Piekarnia Pastel

Już kiedy piekarnia Pastel otwierała się na początku 2022 roku w Browarach Wrocławskich, zapowiadało się na kawał dobrego miejsca z pieczywem. Z perspektywy czasu tylko utwierdzam się w przekonaniu, że pastelowa ekipa robi to dobrze. Najlepiej potrafią w chleb, choć będąc na miejscu warto również pochylić się również nad ich słodkimi wypiekami. Cynamonki, kardamonki czy sezonowe produkty wychodzą doprawdy nieźle.

  • Jedności Narodowej 230

Piekarnia food&garden

Może nie wszyscy pamiętają, ale to właśnie tutaj początkowo miał działać PLON. Różne okoliczności sprawiły, że ten ostatecznie otworzył się na Krzykach, a po jakimś czasie właściciele restauracji Warsztat wystartowali ze swoją piekarnią. Bardzo dobrą warto zaznaczyć. Na pewno dobrze czują się w croissantach, eksperymentują z foccaciami, w lecie pyszne są ich jagodzianki, niezłe bułki, ale najsilniejszą stronę stanowi jednak chleb wypiekany w różnych formach. Jest oczywiście klasyk, jest ciekawostka z jalapeno czy żytni. Dobre, mocne miejsce.

  • Niedźwiedzia 5

Di Bakery – Dinette

Wszystko rozpoczęło się od restauracji zlokalizowanej w Sky Towerze, rozwinęło się na koncept śniadaniowy, aż doszło do mocnej ekspansji piekarniczej. I dobrze, a najbardziej pasuje mi właśnie punkt, w którym znajduje się piekarnia, a więc Di Bakery przy ulicy Damrota. Do domu najczęściej zabieram chleb żytni dla żony, moim faworytem jest otoczony w ziarnach bajgiel, a młodzi uwielbiają ich maślane bułki oraz chałkę. Nie wypada nie wspomnieć o focacci – tłuściutkiej, pachnącej, świetnie wyglądającej. Jak dla mnie Di Bakery na przestrzeni lat poczyniło spore postępy i obecność w czołówce w wrocławskich piekarni to oczywistość.

  • Damrota 24
  • Odrzańska 11-12

Piekarnia Sąsiedzi

Niewątpliwe odkrycie roku 2023. Jako drudzy – po Dinette – weszli mocno w doskonale znany na świecie koncept łączący piekarnię ze śniadaniownią. Sąsiedzki punkt na Wrocławczyka to strzał w dziesiątkę, o czym świadczą zresztą najlepiej problemy ze znalezieniem stolika w środku. Poranne posiłki na ich świeżym pieczywie to uczta dla podniebienia, ale doprawdy ciężko wyjść od nich bez wzięcia czegoś na wynos. Choćby jednego chleba i słodkich bułeczek.

  • Wrocławczyka 37
  • Wrocławski Bazar Smakoszy, ul. Paczkowska (weekend)
  • Hala Targowa (od wtorku do soboty)

Stu Mostów

Browar Stu Mostów na Długosza to jedno z najbardziej wrocławskich miejsc w mieście. I właśnie m.in. dzięki temu, ale i świetnym produktom ma stałe miejsce w moim sercu. Znajduje się w nim również ze względu na geografię – to właśnie najbliższa memu miejscu zamieszkania piekarnia z tej listy, dlatego też po stumostowe pieczywo wpadam chyba najczęściej. Bo z piekarniami chyba w ogóle tak jest – najlepsza jest ta, która jest nam najbliższa.

Nie mogę nie wspomnieć o wahaniach formy w piekarni Stu Mostów. W ciągu całej przygody z ich chlebami bywało różnie – kwadratowo i podłużnie, zakalcowo i przepysznie. Ostatnimi czasy forma wróciła do tej z najlepszych czasów i z przyjemnością podjadam chleb pszenny, dużą bułę czy bułkę piwną. Ciekawym aspektem jest wykorzystywanie do wypieku produktów będących pozostałościami po warzeniu piwa, dzięki czemu całość jest spójna, prawdziwa i pisze swoją historię.

  • Długosza 2

Pan Kłos

Zawsze na uboczu, zawsze trochę pod prąd, zawsze skromnie, ale z klasą. Tak jawi mi się Pan Kłos, ale jestem fanem. Ceny są umiarkowane, chleb tostowy bardzo smaczny, a ten z sezamem nawet pyszny. Na miejscu traficie jeszcze na słodkie wypieki z cista francuskiego, bagietki oraz chleby żytnie.

  • Gajowa 53
  • pl. Solny, kawiarnia Kofeina by Incognito

Chleboteka

Chleboteka to tak naprawdę największy na ten moment piekarniczy brand w stolicy Dolnego Śląska. Nie pod względem smaku – o tym za chwilę, ale jeśli weźmiemy pod uwagę liczby bezwzględne. W sumie już siedem lokali we Wrocławiu, w dobrych punktach, w tym jeden już połączony ze śniadaniownią na Awicenny, co ma być nowym punktem rozwoju Chleboteki.

Z Chlebotekowymi wypiekami mam problem – z jednej strony nie mogę w podobnym zestawieniu pominąć marki tak mocno istniejącej we wrocławskim światku, z drugiej – nie mam przekonania do większości produktów z piekarni. Owszem – potrafią w pączki, rollsy, zwłaszcza te solidnie napakowane pistacjowym lub owocowym nadzieniem. Po drugiej stronie znajdują się chleby jednak odstające smakiem od wymienionej powyżej czołówki. Najbardziej do gustu przypada mi chleb rustykalny. I żeby nie było, że narzekam tu bardzo mocno na Chlebotekę – doceniam stworzenie mocnej marki, na pewno stojącej jakościowo wyżej od różnych dziwnych sieciowych tworów, które pojawiają się na każdym osiedlu w mieście. Słodkie wypieki – dobry poziom, chleb mógłby wskoczyć na wyższy level.

  • Ruska 64/65
  • Tęczowa 57
  • Zwycięska 20a
  • Wita Stwosza 39
  • Piękna 21
  • Wrocławska 22
  • Awicenny 53

Scandal w Młynie

Piekarnia z najmniejszym stażem w tym towarzystwie, bo otwarta dopiero w końcówce 2023 roku na nowym osiedlu Młyn Różanka. Niewątpliwie nie jest to najbardziej oczywisty kierunek dla miłośników chleba we Wrocławiu, ale zarówno klasyczny chleb, jak i chałkę ustawiam wysoko pod względem smaku i jakości.

  • Młynarska 10 b

Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie

Total 42 Votes
10

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły