Już niedługo na Placu Solnym otworzy się pierwsza w Polsce restauracja, w której ceny potraw w menu… będą odpowiadały ich wartości.
Gdzie? pl. Solny 14
JAFFA zamknięta
W październiku zamknęła się działająca od kilku lat restauracja Jaffa bar&market z kuchnią bliskowschodnią. Jej miejsce na placu Solnym zajmie ukraińska sieć True Price, posiadająca bardzo specyficzną i niespotykaną na polskim rynku politykę cenową.
Jak działa restauracja True Price
Jak sama nazwa wskazuje, ceny w karcie odpowiadać mają ich realnej wartości zakupu, a więc bardzo skracając – food costowi. Na czym polega haczyk? Otóż klient przychodząc do restauracji, przed wejściem zobowiązany jest do uiszczenia niewielkiej opłaty – różnej w zależności od pory dnia i tygodnia. W menu trafia już na potrawy w cenach zasadniczo niższych od tych znanych ze standardowych restauracji.
Zacytujmy stronę True Price:
Zazwyczaj restauracje pracują z narzutem 200-300%. Uważa się, że im lepsza kuchnia, obsługa i wnętrze, tym wyższa powinna być cena. Uważamy, że to nie jest słuszne. Dlatego zyski ustalamy przy wejściu.
A wszystkie dania w menu oceniane są według kosztów. Ogólnie wychodzi to znacznie taniej niż w jakiejkolwiek innej restauracji. Klienci są czasem zaskoczeni. Szczególnie dziwi ich cena potraw z owoców morza.
Nie ma żadnych podstępów w systemie TRUE PRICE. Liczy się koszt składników i koszt przygotowania dania. Ani więcej, ani mniej. I ta suma jest wyświetlana w menu.
Pierwsza taka restauracja w Polsce
True Price działa dotychczas na rynku ukraińskim, dokładniej w Kijowie. Sieć posiada już pięć lokali w stolicy Ukrainy, a ten wrocławski ma być pierwszym otwartym poza granicami kraju.
Ile trzeba zapłacić za wejście do restauracji w Kijowie?
Cena za wstęp zależy od pory dnia i dnia tygodnia. Im większy napływ gości, tym wyższa jest opłata. Jednak nawet wieczorem w piątek lub w dniu świątecznym, opłata za wstęp do restauracji jest symboliczna i nieobciążająca.
Po opłaceniu wstępu do restauracji goście otrzymują na rękę małą bransoletkę, taką jaką używa się w klubach nocnych i innych lokalach rozrywkowych. Oznacza to, że można wejść do restauracji bez płatności. Na przykład, jeśli chcesz zobaczyć wnętrze lub zapoznać się z menu. Jednak przed przyjęciem zamówienia kelner sprawdzi, czy masz bransoletkę.
W kijowskich lokalach True Price od poniedziałku do piątku do godziny 14.00 opłata wynosi 50 hrywien, a więc niecałe 5 zł. Później wzrasta aż do 120 hrywien (ok. 12 zł) w godzinach wieczornych. W weekend są to kwoty odpowiednio 80 i 120 hrywien. Nie są jeszcze znane wartości dla wrocławskiej restauracji.
Co zjeść w True Price?
Dobra, a jakie menu obowiązuje w restauracji True Price we Wrocławiu? W menu ukraińskim znaleźć można… niemal wszystko. Owoce morza, proste śniadania, burgery, pizzę, ryby. Prawdopodobnie podobna karta obowiązywać ma w stolicy Dolnego Śląska.
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie
Pomysł… ciekawy, niektórym ludziom może co nieco uświadomić w kwestii kalkulacji cen przez sprzedawców.
Nie skorzystam polskie restauracje wole wspierać a nie znowu ich !!!!!!