Express Pizza, czyli całkiem niezły amerykański placek


W ostatnich latach dużo rzadziej decyduję się na zamawianie pizzy z dowozem, niż miało to miejsce w czasach studenckich, kiedy to właściwie każda zakrapiana impreza musiała zostać zwieńczona pizzą, najlepiej tanią i tłustą. Od tego czasu gusta nieco się pozmieniały, jakość stała się ważniejsza od ilości. Przychodzą jednak chwile, takie jak piłkarskie mistrzostwa świata, że człowiek ma ochotę zjeść do piwa coś nieco grubszego, aniżeli np. pizza w Piecu na Szewskiej. Tak więc konsultując się ze znajomymi, doszliśmy do wniosku, że tym razem odpuścimy sobie Pizzę Station, a wybierzemy działającą głównie w obrębie Biskupina – Express Pizzę.

1017731_553105954803373_609760346_n

Decydujemy się na zamówienie dwóch dużych pizz, tak, aby na każdej znalazły się dwa rodzaje. Prosimy więc o pół Americany i Texas oraz na drugiej po połówce Super Supreme i Hot Pepperoni. Czekamy około 30 minut, po których podjeżdża nasze zamówienie.

american pizza 1

Pierwsze, pozytywne zaskoczenie – pizza nie jest okrągła, a prostokątna. Druga sprawa, ciasto jest mocno wyrośnięte, co nie powinno dziwić, kiedy spojrzymy na logo Express Pizzy, na którym widnieje podpis „American Style”.

Na pierwszy ogień poszła pizza Super Supreme, która okazała się najgorszym punktem. Super Supreme to: kawalki kurczaka, szynka, salami, papryki i czarne oliwki. Jak dla mnie jednak za dużo dodatków, smaki się mieszają, stwarzając wrażenie dziwnego misz-maszu. Szynka nie jest najwyższych lotów, a kurczak przesuszony. Salami lekko ostre i, gdyby było nieco bardziej podpieczone, byłoby mocnym punktem tej pizzy. Podsumowując, najdroższa (23.90 zł) nie okazała się najlepszą.

Była nią natomiast Hot Pepperoni. Dużo marynowanej papryczki jalapeno i kiełbasa salami. Całość dostarcza naprawdę ostrych doznań, co w sumie mnie zdziwiło, ponieważ w 90% przypadków jalapeno ze słoiczka nie ma w sobie żadnej ostrości. Tym razem miała i to ona podniosła poziom tej pizzy na wyższy.

american pizza 2

 

Jednak największym plusem pizzy z Express Pizza, przynajmniej dla mnie, okazało się ciasto. Grube, drożdżowe, mocno wyrośnięte, ale zarazem delikatne i lekkie oraz chrupiące na brzegach. Robiąc domową pizzę, korzystam z takiego samego przepisu na placek. Texas (16,90 zł) i Americana (15,90 zł) smakowały nieźle. Pieczarki był świeże, odsączone z wody, pokrojone w cieniutkie plasterki. Jak dla mnie można by się pokusić o dodanie nieco większej ilości sera, którego uświadczyliśmy śladowe ilości. Sos w każdej pizzy był ten sam, pomidorowy. Nie powalał na kolana, okazał się do bólu standardowy, ale na pewno nie przeszkadzający w jedzeniu.

american pizza 3 american pizza 4 american pizza 5

To, czego mi zabrakło, to na pewno bardzie przypieczonego salami oraz wspomnianego sera. Te dwa elementy zadecydowały, że ciężko uznać mi Pizzę Express za produkt doskonały. Na plus zdecydowanie ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem i dokładnie takimi grubymi plackami przygotowywanymi przez moją babcię. Nie próbuję oczywiście porównywać tej pizzy do chociażby Pieca na Szewskiej. W skrócie – obie pizzerie serwują zupełnie inne dania, co nie oznacza, że nie można lubić obu.

Właściciele mają jeszcze nad czym popracować, ale nie jest źle. Ich pizza wzorowana jest nieco na tej z Pizzy Hut i po części, na niezwykle popularnej we Wrocławiu Pizzy Station. Obecnie to jeszcze niższa półka, ale przy wprowadzeniu kilku ulepszeń, Express Pizza ma szansę zyskać spore grono fanów.

Total 2 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments