5 rzeczy, o których musisz pomyśleć przy projektowaniu restauracji


Jakiś czas temu odezwał się do mnie Maciej z ARCDEKO, aby porozmawiać na temat wystroju wrocławskich restauracji. Z luźnej rozmowy, bardzo owocnej zresztą, wyszedł pomysł – może spróbujemy stworzyć rodzaj poradnika dla osób chcących otworzyć swoją restaurację? Przyznam, że zbierałem się do tego kilka razy, ale zawsze na przeszkodzie stawały opory – no jak to tak, ja mam mówić komuś, jak powinien projektować swoją restaurację? Architektem nie jestem, więc faktycznie dopiero nasze spotkanie natchnęło mnie, że przy wykorzystaniu wiedzy specjalistów, powinno się udać zrobić coś fajnego. Dzisiaj pierwsza część wpisu – dość techniczna, odnosząca się do fazy planowania i raczej ogólna. Kolejne wpisy na blogu będą już traktować o konkretnych problemach, aby faktycznie pomóc tym, którzy coś otwierają, ale nie do końca wiedzą jak się za to zabrać. Zapraszam.

SPÓJNY KONCEPT

Koncept, słowo klucz. Wielu się z niego śmieje, ale to kwestia absolutnie podstawowa, swego rodzaju punkt wyjścia do dalszych działań nad restauracją, lokalem, menu. Rozpoczynając pracę nad aranżowaniem wnętrza restauracji musisz przede wszystkim pamiętać o zachowaniu spójności ze wszystkimi innymi elementami, takimi jak menu, nazwa oraz identyfikacja graficzna oraz o potencjalnych klientach, do których chcemy kierować nasze usługi. Najważniejszym zadaniem architekta nie jest jedynie stworzenie ładnego wnętrza, ale zbudowanie nastroju i wyeksponowanie odpowiednimi zabiegami wszystkich atutów – zarówno przestrzeni, jak i serwowanej kuchni czy ludzi, którzy ją tworzą. Pomysł to nie wszystko. Stworzenie tego swoistego, magicznego klimatu jest największym sukcesem.

WYTRZYMAŁOŚĆ MATERIAŁÓW

Dobrze zaprojektowane wnętrze restauracji gwarantuje nam efekt “wow” – nie tylko na początku działania lokalu, ale i po latach jego eksploatacji. Materiały, których z powodzeniem moglibyśmy użyć w mieszkaniu mogą nie sprawdzić się w lokalu usługowym. Musimy pamiętać, że przez restaurację przewijają się tłumy ludzi, głównie wchodzących do niej bezpośrednio z zewnątrz. Podłogi, blaty, krzesła, bar – elementy, które przede wszystkim narażone są na zniszczenia, należy wybierać z myślą o ich odporności na uszkodzenia mechanicznie, ścieranie czy działanie promieni słonecznych. Istotnym czynnikiem jest również to, by zastosowane we wnętrzu materiały były łatwe w pielęgnacji i utrzymaniu w czystości. Nawet najpiękniejsza podłoga, czy blat, nie obronią się, gdy będzie na nich widoczna każda rysa i drobinka kurzu i, mimo częstego sprzątania, będą wydawać się brudne. Oczywiście wszystko zależy od naszego budżetu przeznaczonego na restaurację, ale musimy pamiętać też, że czasami nie warto oszczędzać na materiałach – podobnie jak na składnikach jedzenia, bo stracimy podwójnie.

  • Stąpaj po ziemi twardo

Rozwiązania z marketu budowlanego z żółto-niebieskim logo wydają się być atrakcyjne, ale tylko i wyłącznie pod względem cenowym i na krótko. Estetyka wykonania, odporność na zużycie i masowość produkcji, to elementy, o których nie zawsze myślimy otwierając restaurację. Zacząć należy już od samego dołu, czyli podłogi. Tradycyjne panele laminowane charakteryzują się niską odpornością na ścieranie, a rozlana ciecz stanowi dla nich zagrożenie w postaci puchnięcia. Chodząc po laminacie, słyszymy charakterystyczny dźwięk „pukania”. Drewno natomiast, to materiał, który ma duże grono zwolenników, ale wymaga szczególnej dbałości. Chcąc zachować wysoką estetykę podłogi drewnianej, niestety musimy co pewien czas poddać ją procesowi cyklinowania. W strefie wejściowej oraz na sali konsumpcyjnej warto wziąć więc pod uwagę coraz bardziej popularne panele winylowe, które świetnie odwzorowują piękno naturalnych materiałów – takich jak drewno czy kamień. Podłogi te nie wymagają szczególnej troski, a ich czyszczenie odbywa się przy pomocy ogólnodostępnych środków. W przypadku uszkodzenia danego elementu, istnieje możliwość jego wymiany, bez konieczności ingerencji w pozostałą część podłogi. LVT (z ang. Luxury Vinyl Tiles) to pokrycia często mylnie kojarzone z gumoleum rodem z ubiegłego wieku i (choć w śród nich znajdziemy i takie) zdziwilibyście się, jak niektórzy producenci dbają o ich realistycznie odwzorowujący – inne, naturalne materiały – wygląd.

O ile estetyka wizualna wykończenia kuchni może pozostać sprawą drugorzędną, tak w tym obszarze bezwzględnie należy zadbać o bezpieczeństwo. Problemem z jakim borykają się restauratorzy jest wysokie narażenie na poślizgnięcie. Posadzka kuchni bywa permanentnie narażona na zachlapania olejem czy rozsypaną mąkę. Decydując się na płytki ceramiczne, niestety musimy liczyć się z ryzykiem jakie niesie za sobą brak odpowiedniej klasy antypoślizgowej (Przynajmniej R11 lub R12). Tu warto zastosować antypoślizgową wykładzinę PCV.

  • Nie odbijaj się od ściany

Są w restauracji miejsca, które bywają bardziej narażone na zabrudzenia i uszkodzenia. Z pewnością należą do nich ciągi komunikacyjne, bar, strefy WC, przestrzenie bezpośrednio przy stołach lub za krzesłami. Nie chcąc walczyć z ich ciągłym odświeżaniem, warto rozważyć zastosowanie tapet obiektowych. Te, oprócz spełniania roli dekoracyjnej, stanowią dodatkowo dobre zabezpieczenie przed zabrudzeniami, a nawet uszkodzeniami.
Podsumowując powyższe i myśląc ekonomicznie, to na samym początku warto zainwestować w wykończenie nieco więcej. To się zwróci, gdy tylko okaże się, że nie trzeba wymieniać podłogi, tynkować i malować ścian, a co najważniejsze – wypłacać odszkodowania pracownikom, których naraziliśmy na niebezpieczeństwo. Pamiętacie, że oprócz pierwszego wrażania, które zwykle zawdzięczamy pięknie zaaranżowanemu wnętrzu liczy się też trwałość zastosowanych materiałów… Zwłaszcza dla naszej kieszeni.

FUNKCJONALNOŚĆ / KOMUNIKACJA / ODPOWIEDNI DOBÓR OŚWIETLENIA

Projektując restaurację musimy zadbać zarówno o jej wygląd, jak i funkcjonalność. Kluczowy jest podział lokalu na odpowiednie strefy oraz wyznaczenie głównych ścieżek komunikacji. To bardzo ważne by projektowana przestrzeń umilała i ułatwiała funkcjonowanie w niej zarówno gościom, jak i obsłudze. Podział funkcjonalny wpływa również na odbiór wizualny lokalu oraz jego charakter – odpowiednie rozlokowanie stolików i innych elementów wnętrza pozwoli w pełni wykorzystać potencjał lokalu przy równoczesnym braku wrażenia, że jest w nim ciasno. Ogromnie istotnym aspektem jest też kwestia oświetlenia. Oświetlenia tak ważnego w czasach social mediów i wszechobecnego robienia zdjęć. Przy projektowaniu przestrzeni musimy wziąć pod uwagę zarówno sposób wykorzystania światła dziennego, jak i sposób oświetlenia lokalu po zmroku. Światło jest kluczowe przy budowaniu nastroju (jego rodzaj, barwa, natężenie), dlatego projekt musi być nie tylko poprawny, ale również spójny z koncepcją lokalu. Dobrze jest, gdy projektowane oświetlenie jest na tyle zróżnicowane by zależnie od sytuacji/pogody/pory dnia i roku móc sterować nastrojem panującym we wnętrzu.

ODWAGA / INNOWACYJNOŚĆ / CHARAKTER

Wyróżnij się! Mapa większości miast obfituje w najróżniejsze lokale gastronomiczne, ale tylko niektóre potrafią przetrwać więcej niż kilka sezonów. Dlaczego? Często powodem upadłości nie jest wcale niski poziom serwowanych potraw, ale brak unikalnego pomysłu na restaurację, promocję, ale i wnętrze lokalu. Mamy już przykłady instagramowych restauracji, powstających z założeniem zwrócenia uwagi właśnie osoby lubujące się w robieniu zdjęć. Gdy nie kopiujemy, tylko kreujemy, a przy tym robimy to dobrze – zostanie to na pewno docenione przez potencjalnych klientów. Nie powinniśmy się bać unikatowych rozwiązań i wychodzenia poza panujące schematy. Klienci lubią niebanalne i ciekawe pomysły. Do tego jednak warto użyć doświadczenia projektantów z doświadczeniem, a także indywidualnego podejścia do lokalu.

ZACHOWANIE RÓWNOWAGI MIĘDZY TYM, CO MODNE A TYM, CO PONADCZASOWE

Projektując lokal gastronomiczny musimy pamiętać, by jego design nie odbiegał zupełnie od panujących trendów, przy równoczesnym zachowanie umiaru i nie podążaniem ślepo za modą. Zbyt intensywna chęć “bycia na czasie” może się skończyć stworzeniem przestrzeni, która będzie mało przyjazna, niespójna i “na jeden sezon”. Naszym głównym założeniem w budowaniu przestrzeni powinno być konsekwentne trzymanie się stworzonego konceptu i przemyślany wybór spośród aktualnych trendów i tych funkcjonujących od wielu już lat. Nawet najodważniejsze rozwiązania, kolory, czy materiały, będą interesujące i uznawane za gustowne przez długie lata, jeśli zostaną zastosowane mądrze i w zgodzie z resztą założeń.

Materiał opracowany we współpracy z:

Natalią Kucharską – Architektką wnętrz, właścicielką pracowni Formea Studio,
Maciejem Arciszewskim – specjalistą ds. produktów do wykańczania wnętrz komercyjnych, współwłaścicielem ARCDEKO showroom.

Total 5 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments