Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa to niezmiennie impreza, na którą czekam z wielką niecierpliwością. Od kilku lat uczestniczę jako gość, a teraz już trzeci raz będę współtworzyć kulinarno-sceniczną jego część. Co ważne, pierwszy raz w historii za organizację strefy gastro podczas WFDP zabierają się nie sami organizatorzy, a dobrze znani m.in. z Bazaru Smakoszy Gosia i Tomek, czyli Wrocławscy Ulicożercy, którzy stworzyli dwie strefy jedzeniowe, aby miłośnicy piwa podczas największego polskiego festiwalu nie umarli z głodu. I to jest słuszna koncepcja, bo jak dobrze wiemy, do tej pory kwestie kulinarne na festiwalu wyglądały raz lepiej, raz gorzej, z udziałem KFC włącznie.
Razem z Krystianem Skwierzem pojawiamy się tym razem ze swoimi bułami – ze smażonym serem oraz żebrem, a w sobotę także z krabową niespodzianką. Cieszy mnie, że kulinarna odsłona WFDP w końcu będzie stała na odpowiednim poziomie, co przewidzieć można już na podstawie przynajmniej części wystawców. Nie przedłużając – kto będzie nas karmił podczas jubileuszowego, dziesiątego Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa od 7 do 9 czerwca?
AZJA
Dim Sum Factory
Dim sum spełniają podobną rolę, co piwo, a więc doskonale wpisują się w koncepcję wspólnego spędzania czasu, dzielenia się, więc jak tylko przyjdziecie, bierzcie śmiało azjatyckie pierożki na parze.
Ich koreańskie kubeczki to hit, więc jeśli zgłodniejecie, po prostu szukajcie tego charakterystycznej, pomarańczowej przyczepy i zjedzcie bulgogi oraz koniecznie poproście o dodatkową porcję kimchi.
Pad Thai
Na festiwalu nie może oczywiście zabraknąć najbardziej znanego tajskiego dania – pad thaia.
To prawdopodobnie jeden z najbardziej znanych food trucków w Polsce. Kolejki po ich pierożki tybetańskie stały się niemal legendą, ale zawsze stoją, więc uzbrójcie się w cierpliwość.
PASTRAMI
Pastrami wprost z Poznania ponownie zawita do stolicy Dolnego Śląska.
Pastrami Summer
Kawał dobrego pastrami, zamkniętego w kukurydzianych bułkach.
KAWA
Kawa, kawa, wincyj kawy! Zdecydowanie się przyda podczas ciężkich zmagań z pogodą i trunkami. Że Cafe Rozrusznik robi to dobrze, nikogo nie trzeba przekonywać.
Kawa mrożona, cold brew, a więc wszystko to, czego potrzeba będzie, aby się pobudzić i orzeźwić.
SŁODKIE
Ręcznie robione lody na patyku. Wchodzicie w to?
Zapowiadane są upały, więc lody będą towarem równie poszukiwanym, co piwo. KRASNOLÓD? Co tu dużo mówić – są najlepsi!
AniBabki
Rzemieślnicze słodkości oraz specjalnie na festiwal – lody.
Hiszpański specjał smażony na głębokim tłuszczu, połączony z różnymi nadzieniami, a przede wszystkim w klasycznym wydaniu, a więc z czekoladą. Dzieci będą zadowolone.
Dobrze znana z Bazaru Smakoszy kawa, której aromat unosi się na długo, zanim zobaczycie stoisko.
Sweet Box
NAPOJE
Podczas takiej imprezy nie może zabraknąć także napojów bezalkoholowych, a zapewni je m.n. Lemon Rider ze swoimi lemoniadami.
TEX-MEX
Jest PANCZO, jest impreza. Ich burrito już niejednemu uratowało życie podczas plenerowych imprez i nie inaczej będzie zapewne tym razem.
KLASYCZNY STREETFOOD
Zapiekarnia
W poprzednim roku to właśnie do zapiekanek ustawiały się największe kolejki, więc bądźcie czujni.
Fryty, wiadomo.
Frytki z tytki
Klasyk imprez piwnych – dużo frytek.
PODROBY
Walenty Kania Kuchnia dla Odważnych
Koń po cygańsku, ozór po syberyjsku, flaki po polsku, kanapka z przeponą wołową, a może jedwabniki w maśle – m.in. takie rzeczy potrafi przygotować na piwnych imprezach Walenty Kania. Zdecydowanie miejscówka dla odważnych.
BURGERY
Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Najbardziej popularna burgerownia we Wrocławiu, a pewnie już i w całym kraju.
Bałkański sznyt w ich burgerach to zdecydowanie coś ekstra dla wszystkich szukających odmiany do standardów. Opcję z baraniną bierzcie w ciemno.
Burgerowa klasyka także w wersji wege.
Foodpornowe burgery to zdecydowanie ich domena, dlatego ślinka cieknie już na sam widok tych kanapek z warszawskiego food trucka.
INNE
Dla mnie WFDP to wyjątkowa impreza i z wielką chęcią zjawiam się na niej w roli osoby przygotowującej jedzenie. W tym roku idziemy w nasze klasyki, które najlepiej pasują naszym zdaniem do piwa – kanapka ze smażonym serem, kanapka z żebrem wołowym oraz w sobotę, limitowana ilość porcji kanapki z krabem w panko.
Uśmiechnięci Słowacy przygotują dla nas oczywiście smażony ser, ale i inne miejscowe specjały, w tym Kotlíkový guláš, knedle, bryndzove halušky. Do piwa? W sam raz!
Żebro, pastrami, steki, czyli wszystko to, co miłośnicy piwa lubią najbardziej.
Niewątpliwie podczas całego dnia z piwem w roli głównej, organizm będzie domagał się odpowiedniej ilości tłuszczu i kalorii, a co może się wtedy przydać? Oczywiście, że ser.
Kanapki z matijasami? Jeśli tylko lubicie śledzie i nadbałtyckie klimaty, to będzie coś dla Was.
Amerykański fastfood na patyczku w kilku odsłonach. W menu na Festiwal m.in. corn dog z chorizo oraz z kiełbasą z grilla.
Buffet Truck
Drużyna A
WYSTAWCY BAZARU SMAKOSZY
Hellimpol Sery cypryjskie
Sady Celmerów
Swojskie Domowe Wyroby Arkadiusz Borowicz
Smakowita Wieś
Bacówka
Wrocławscy Ulicożercy na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa
7-9 czerwca