3 C
Wrocław
środa, 4 grudnia, 2024

Restauracja Sycylia, czyli śniadania opanowały Wrocław

Można by pomyśleć, że zawarliśmy jakiś pakt z Restauracją Sycylia, bo nie dość, że jedliśmy u nich burgera i wstąpiliśmy na chaczapuri, skusiliśmy się także na ofertę śniadaniową. Coś jest w tym miejscu, że zawierzyliśmy w jakość podawanych tam posiłków. Może i nie jest to najwyższy wrocławski poziom, ale niezwykle przyzwoity i wart odwiedzenia, zwłaszcza, kiedy rano znajdzie się wolną godzinę na rodzinne śniadanie.

Żona jechała akurat w kierunku ulicy Powstańców Śląskich do lekarza, ja musiałem załatwić coś w centrum. Umówiliśmy się w Renomie, na piętrze restauracyjnym, żeby zjeść dostępne tego dnia śniadania.

IMG_8149 IMG_8150Oferta śniadaniowa pojawiła się w Sycylii stosunkowo niedawno, niejako na fali mody śniadaniowej panującej ostatnio we Wrocławiu. Codziennie można zjeść standardowe dania z jajek, a dodatkowo każdego dnia zmienia się podstawowa poranna pozycja. Akurat w czwartek było to croque madame. Nie zastanawiamy się długo – zamawiamy właśnie tę opcję, a także jajecznicę, do której można dobrać trzy składniki w cenie. Wybieram parmezan, pieczarki i cebulkę. Poszczególne dania kosztują 16 zł.

IMG_8151 IMG_8152

Na początek otrzymujemy koszyk ciepłego jeszcze pieczywa i marmoladę truskawkową, stanowiącą dobry wstęp do porannego posiłku. Marmolada nie jest za słodka, z wyczuwalnymi kawałkami owoców, natomiast bagietka przyjemnie chrupie.IMG_8153 IMG_8155Jajecznica, niby totalny standard, ale zaserwowana z wybranymi dodatkami przestaje być pospolitą pozycją śniadaniową, a staje się pełnoprawnym, niezwykle różnorodnym smakowo posiłkiem. W dodatku jest jedynie lekko ścięta, lejąca i dobrze doprawiona. Udaje mi się zjeść jedynie połowę, ponieważ nasz Kazik nie może się oderwać od wciągających smaków.

IMG_8156 IMG_8157 IMG_8158Croque Madame zawodzi mnie jednym – chlebem tostowym. W miejscu, w którym codziennie wypiekane jest świeże pieczywo, wypadałoby nieco lepiej opakować to danie. Całe szczęście, że jajko sadzone po przekrojeniu idealnie rozlewa się na całość, nadając w połączeniu z dużą ilością szynki kanapce odpowiedniego charakteru. Kolejny raz przekonujemy się, że tradycyjna francuska kanapka jest niezwykle sycąca, a po zjedzeniu całej ciężko wcisnąć nawet dodaną w tym wypadku sałatkę.

Sycylia to miejsce o wielu twarzach, w zależności od pory dnia. Rano to ciekawa śniadaniownia, która w kolejnych godzinach przeistacza się w smaczną restaurację. Można tu przyjść o każdej porze dnia, zarówno podczas zakupów w Renomie, jak i specjalnie na obiad lub śniadanie. To ostatnie, jeśli nie macie problemu z dużą ilością jajek, powinno was zdecydowanie zaspokoić.

ranking3

Restauracja Sycylia

Świdnicka 40, Renoma

facebook.com/sycylia

 
Click to add a blog post for Restauracja Sycylia on Zomato

Total 5 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły