To już ostatnie chwile przed rozpoczęciem festiwalu Restaurant Week, który startuje już pierwszego kwietnia. Od dwóch tygodni przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, La Maddalena, Villa Bianco, Ahimsa, Studio Culinary Solutions, La Folie i Brasserie 27. Te restauracje już Wam przedstawiłem, tym razem czas na Restaurację Spichlerz w Zamku Topacz.
MENU RESTAURACJI SPICHLERZ
Przystawka
Jajka gotowane w niskiej temperaturze z ziemniakami truflowymi, jarmużem i szczawikiem krwistym
lub
Krem z topinamburu z kompresowaną gruszką i białą rzodkwią
Danie główne
Wieprzowina duszona z puree ziemniaczanym, dymką, chrupiącym porem i chrzanem
Deser
Suflet orzechowy z lodami miodowymi i makiem
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
Znajdująca się w Zamku Topacz Restauracja Spichlerz to miejsce, w którym tradycja w idealnych proporcjach łączy się z nowoczesnością. Jej koncepcja opiera się na zaprezentowaniu kuchni polskiej we współczesnej odsłonie. Restauracja mieści się w historycznym budynku, który niegdyś był spichlerzem, a obecnie – całkowicie odnowiona – zachowała dawną nazwę i niezwykły klimat, nawiązując tym samym do historii i tradycji tego miejsca.
W Restauracji serwowane są tradycyjne, polskie dania, tworzone na podstawie historycznych receptur, ale z uwzględnieniem nowoczesnych metod. Gotowanie w niskiej temperaturze, wykorzystywanie wyjątkowych ziół i przypraw oraz serwowanie takich przysmaków jak kaczka, kozi ser czy dorsz to tylko niektóre z wyróżników Restauracji Spichlerz.
W ramach WROCŁAW RESTAURANT WEEK, Restauracja Spichlerz przygotowała festiwalowe menu składające się z lekkiej przystawki lub zupy, dania głównego i deseru.
Na początek jajko gotowane w niskiej temperaturze, serwowane z ziemniakami truflowymi, jarmużem i szczawikiem krwistym. Dla wielbicieli zup przygotowany został krem z topinamburu z kompresowaną gruszką i białą rzodkwią. Z kolei na amatorów tradycyjnie polskich, dań mięsnych czekać będzie wieprzowina duszona z puree ziemniaczanym, dymką, chrupiącym porem i chrzanem. A na wszystkich łasuchów suflet orzechowy z lodami miodowymi i makiem.
Szefem Kuchni w Restauracji Spichlerz jest Krzysztof Obliński, który od blisko 5 lat tworzy wyjątkowe potrawy, zaskakujące podniebienia gości restauracji. Pomimo młodego wieku, posiada duże doświadczenie w pracy w kuchni, cechuje go niezwykła pasja i nieszablonowe podejście do gotowania. W dużej mierze dzięki niemu Restauracja Spichlerz zyskuje uznanie licznych gości z kraju i zagranicy.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Restauracja Spichlerz
Główna 12, Ślęza