Przed nami już tylko dwa dni do rozpoczęcia festiwalu Restaurant Week, który startuje już pierwszego kwietnia. Od dwóch tygodni przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, La Maddalena, Villa Bianco, Ahimsa, La Folie i Brasserie 27. Te restauracje już Wam zaprezentowałem, dzisiaj czas na Studio Culinary Solutions &slow food bistro.
MENU RESTAURACJI STUDIO CULINARY SOLUTIONS
Przystawka
krem z selera / wędzona gruszka
lub
krem z groszku / mięta / rukiew wodna
Danie główne
polędwiczka wieprzowa sous vide / sos casis / kardamonowe pure z pietruszki / blanszowany jarmu
lub
pulpeciki z soczewicy / cytrynowe pesto / pilaw z dzikiego ryżu / salsa z papryki
Deser
rozmarynowa panacotta
lub
sernik czekoladowy / migdały
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
Studio Culinary Solutions & slow food bistro to miejsce wyjątkowe, wyróżniające się spośród reszty funkcjonujących na kulinarnej mapie Wrocławia co najmniej w kilku aspektach. Znajdujące się na Bielanach Wrocławskich studio kulinarne spełnia po części rolę edukacyjną, propaguje zdrowe, ekologiczne oraz lokalne jedzenie, a przy tym proponuje swoim klientom oryginalną, autorską kuchnię Szefa Kuchni Łukasza Terlikowskigo.
Właśnie Łukasz Terlikowski, który wcześniej przez dwanaście lat pracował w szanowanych restauracjach we Wrocławiu i Anglii, jest pomysłodawcą oraz twórcą całego projektu pod hasłem Studio Culinary Solutions. W jego ramach funkcjonuje restauracja Slow Food Bistro, która przyjmie gości podczas festiwalu Restaurant Week oraz szkoła gotowania, w której realizowane są szkolenia zarówno dla osób prywatnych, grup, jak i osób z branży HoReCa.
Ważnym aspektem działalności Studio Culinary Solutions jest szeroko rozumiana lokalność, polegająca na promowaniu producentów zdrowego jedzenia z Dolnego Śląska, co wynika zarówno ze świadomości Szefa Kuchni, jak i jego zamiłowania do kuchni dolnośląskiej. Spora część produktów użytych do przygotowania festiwalowego menu pochodzi z najbliższej okolicy, a zaproponowane przez Szefa Kuchni dania łączą w sobie klasykę z najnowszymi kulinarnymi trendami, pozwalając wyruszyć w podróż do świata ciekawych połączeń smakowych i tekstur.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Studio Culinary Solutions & slow food bistro
Wrocławska 7, Bielany Wrocławskie
facebook.com/StudioCulinarySolutions