Bardzo cieszy mnie pozytywne przyjęcie zapoczątkowanego przed trzema tygodniami cyklu „Kulinarny weekend we Wrocławiu„. Co tydzień w piątek staram się Wam przedstawić najciekawsze wydarzenia okołokulinarne odbywające się w stolicy Dolnego Śląska lub okolicach. Ruszamy z kolejnymi pomysłami na spędzenie kulinarnego weekendu.
Veganmania 2016
Browar Mieszczański, 7 maja, 12.00-18.00 | FB
Veganmania to festiwal wegańskich inicjatyw. Cykliczne wydarzenie organizowane przez największe miasta w Polsce, w tym już trzeci raz we Wrocławiu. Najważniejszym celem eventu jest najlepsze rozpowszechnienie i zareklamowanie kuchni roślinnej. Realizowane jest to poprzez zgromadzonych w Browarze Mieszczańskim wystawców oferujących wegańskie jedzenie, kosmetyki, ubrania, książki, gadżety, usługi i wiele innych. Uzupełnieniem strefy wystawowej jest strefa wykładowo-warsztatowa. Łącząc interesujące tematy, różnorodność oraz ciekawych i fachowych prelegentów druga strefa stanowi świetne źródło informacji na mnóstwo tematów związanych z weganizmem.
PLAN:
12:00 – ROZPOCZĘCIE
13:00 – MAŁGORZATA SZADKOWSKA – WYKŁAD „ETYKA W MODZIE”
14:00 – WEGAN NERD – POKAZ GOTOWANIA
15:30 – GRZEGORZ „GRISZKA” SOBIESZEK – DIETA BEZMIĘSNA W SPORTACH WALKI
16:30 – DARIUSZ GZYRA – ZOOPOLIS, CZYLI O PRZEJŚCIU OD ETYKI DO POLITYKI.
18:00 – ZAKOŃCZENIE.
Pierwsze urodziny Żyznej – tydzień świętowania
Drugie wydarzenie i także związane z kuchnią roślinną. Obchody rocznicowe, ze względu na wielkość lokalu, zostały rozciągnięte na cały tydzień, podczas którego można skosztować menu złożonego z trzech dań głównych, które były już serwowane, a które to skradły serca gości.
W karcie urodzinowej polecają się:
- mac and cheese – makaronowe kolanka w „serowym” sosie ze słonecznika, szpinak, kukurydza, czarna fasolka, awokado i natka,
- gryczane naleśniki z twarożkiem słonecznikowym, porami i zielonym groszkiem, podawane z botwinką i koperkiem,
- gryczane bliny z twarożkiem słonecznikowym, “łososiową” marchewką, roślinnym kawiorem, oliwą estragonową i koperkiem.
Kiermasz Żywności Ekologicznej i Regionalnej oraz Wielki Kiermasz Ogrodniczy
Hala Stulecia, 7-8 maja, 10.00-18.00 | FB
Po ogromnym sukcesie poprzednich edycji Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych, impreza odbędzie się ponownie, na placu pod Iglicą przy wrocławskiej Hali Stulecia, obok Wielkiego Wiosennego Kiermaszu Ogrodniczego.
Wydarzenie jest znakomitą okazją do poznania i przekonania się o wartości produktów ekologicznych i tradycyjnych. W ubiegłym roku liczba odwiedzających sięgnęła blisko 20 tys. osób.
O co chodzi w Kiermaszu?
– promowanie żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych,
– tradycyjnej, regionalnej kuchni i sztuki ludowej,
– kosmetyków naturalnych
– agroturystyki
– lokalnego dziedzictwa kulturowego.
Do udziału w Kiermaszach zaproszeni zostali producenci i dystrybutorzy, samorządy, koła wiejskie i lokalne grupy działania do zaprezentowania smakołyków, takich jak:
– wysokiej jakości miody,
– produkty pszczelarskie,
– przetwory mleczne i jaja,
– pieczywo,
– oleje i oliwy,
– napoje zbożowe,
– herbatki lecznicze,
– soki i napoje,
– syropy,
– piwa,
– wina,
– produkty świeże,
– przetwory z owoców,
– warzyw i grzybów,
– przyprawy, olejki eteryczne,
– rośliny lecznicze,
– ekologiczne wyroby mięsne i wędliny,
– potrawy regionalne i tradycyjne, pochodzących z tradycyjnych kuchni oraz z upraw ekologicznych.
Zwiedzanie Browaru Prost z degustacją piw z fermentotanków
Browar Prost, Paprotna 4, 6 maja, 18.00 | FB
Jeden z najmłodszych wrocławskich browarów restauracyjnych, znajdujący się w dość dziwnej lokalizacji, zaprasza na zwiedzanie browaru z degustacją piw z fermentotanków za jedyne 8 zł od osoby. Podczas zwiedzania każdy gość może poznać historię i dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat warzenia piwa.