We Wrocławiu dzieje się coraz więcej, dzieje się kulinarnie, i dobrze. W dzisiejszym zestawieniu Kulinarnego weekendu we Wrocławiu wydarzenia o sporym rozstrzale tematycznym, co cieszy tym bardziej. Food trucki, zwiedzanie młyna, urodziny kawiarni, warsztaty kulinarne i Restaurant Day w Parku Tołpy. Zapraszam, udanego i smacznego weekendu!
Wrocław StrEAT vol. 3 – street food truck festiwal
Pl. Grunwaldzki 24a/1, 21-22 maja od 12.00 do 20.00 | FB
Trzecia edycja festiwalu food trucków Wrocław StrEAT na terenach Uniwersytetu Przyrodniczego. Według mnie to najlepsza wrocławska miejscówka, odpowiednie rozłożenie aut, centrum miasta i niezbyt wielki problem z zaparkowaniem auta. Sporo ciekawych, debiutujących aut oraz przyjezdnych ekip, m.in. z Warszawy i Katowic.
Food trucki biorące udział w festiwalu:
AkitaRamen | American Food Truck | Antywegan BUS FoodTruck | Balkan Burger | Berliner House | Budka | CannaHerb | Champions Food | Donut Truck | Easy Rider | Food-Mania | Foodszak | Fragola – Owoce w Czekoladzie | Gofry | Hambshop | Happy Little Truck | KRAM | KRASNOLÓD | Mafiosso Food Truck | mobiCafé – coffee is coming. | pan.puh | Pan Szama | Pasibus | Przystanek SUSHI | Shakewave Truck | Shrimp House | Smoke BBQ Food Truck | Surf Acai | TitiCafe, coffee truck | ToTu Truck | TUK TUK – lody tajskie | zapieksownia | Zupa
O chwastach jadalnych wykłady praktyczne | Wrocław
Zakrzowska 29, 22 maja od 12 do 14 | FB
Podczas spotkania z cyklu “Chwasty jadalne” będziecie mieli okazję porozmawiać na temat najpopularniejszych i niedocenianych w kuchni chwastów.
Pierwsza część warsztatów będzie się składać z części teoretycznej: prowadzący opowiedzą gdzie zbierać kwiaty na syrop, jak suszyć i przechowywać prawidłowo zioła lub o tym, jak każda część rośliny ma swój określony czas zbioru. Jak je konserwować, jak nimi aromatyzować i wykorzystać w domu na co dzień.
Następnie zacznie się degustacja sezonowych chwastów z pól, łąk i lasów. Świeżo zerwanych dzikich roślin jadalnych, które są łatwe do rozpoznania, trudne do pomylenia z innymi roślinami, a przede wszystkim takie, które można znaleźć na łące w lesie i w środku miasta w parku. Skosztujecie ich w towarzystwie domowego, ziołowego chleba, chwastnej oliwy i skromnych, roślinnych dodatków.
Cena: 50 zł
Zapisy obowiązkowe: roslinnezapisy@gmail.com
Ilość miejsc ograniczona
Prowadzi: Sebastian Kulis, twórca strony Roślinne Porady
Restaurant Day w Parku Tołpy
Park Tołpy, 21 maja, 13.00 | FB
Restaurant Day to kulinarne święto współtworzone przez tysiące ludzi, organizujących i odwiedzających jednodniowe restauracje na całym świecie. Główna myśl, która przyświeca temu wydarzeniu to przede wszystkim dobra zabawa, ale istotna jest też wymiana kulinarnych doświadczeń czy radość z życia lokalnej społeczności. Wydarzenie organizowane jest przez zespół wolontariuszy, a wszyscy restauratorzy są osobiście odpowiedzialni za wszelkie działania związane z uruchomieniem ich restauracji.
Uczestnicy:
Sezon Smaku | Martas | NieLubięSłodkiego | ALOHA | PoMaoCzym – wegańskie sushi
II Dzień Otwarty Młyna Skokowa
Młyn Skokowa, 21 maja, 10.00-16.00 | FB
Jeśli chcecie zobaczyć gdzie powstaje prawdziwa mąka i poznać ludzi, którzy zajmują się jej produkcją z pokolenia na pokolenie. Jeśli chcecie zobaczyć wyjątkowe miejsce i doświadczyć jego atmosfery, przyjedźcie do znajdującego się 45 kilometrów od Wrocławia Młyna Skokowa.
W programie:
1) Zwiedzanie Młyna Skokowa z 1901 roku,
2) Możliwość zobaczenia miejsc zwykle niedostępnych klientom,
3) Poznanie procesu produkcji mąki,
4) Możliwość nabycia naszych produktów,
5)Możliwość otrzymania bezpłatnie zakwasu (należy mieć własny pojemnik),
6) Pokaz pieczenia chleba w warunkach domowych,
7) Degustacja wypieków z mąki z Młyna Skokowa,
8) Możliwość zakupu lokalnych produktów od zaprzyjaźnionych producentów i członków Slow Food Dolny Śląsk i Slow Food Wrocław.
1 urodziny BEMA CAFE na Legnickiej 56
Bema Cafe, Legnicka 56, 21 maja, 9.00-21.00 | FB
Bema Cafe na Legnickiej 56 obchodzi swoje pierwsze urodziny. Będzie głośno, słodko, artystycznie i kawowo.
09:00 – 22.00 Wystawa malarstwa Pauli Pająk
14:00 – 16:00 Degustacja kaw zaparzanych alternatywnie /drip/chemex/aeropress/
16:00 – 20.00 Punkt informacyjny Fundacji Dwa Plus Cztery
18:00 – 19.00 Koncert „TAKE KANZ”
20:00 – 22.00 Koncert „Grupy muzycznej BEZ NAZWY”
Słodki poczęstunek | Sangria w promocyjnej cenie 5 zł