Rozpoczynamy powoli weekend, ale nie odpuszczamy ostatniego w tym tygodniu lunchu. Warto zapoznać się z propozycjami restauracji, bo jest w czym wybierać, a królują ryby i dynia.
Do 20 zł
Karavan
Zupa: z soczewicy
Danie główne: schab pieczony ze śliwką i puree z białych warzyw
Cena: 20 | Godziny: | Św. Antoniego 40/1
Szynkarnia
Zupa: krem z cukinii z serkiem ricotta ze Ślubowa
Danie główne: kasza gryczana niepalona, smażona z kurczakiem, papryka i porem
Cena: 20 zł | Godziny: 12-19 | Św. Antoniego 15
Domowe obiady w Times
Zupa: z jarmużem i lanym ciastem
Danie główne: kurczak w ziołach z leczo warzywnym i ziemniakami z koperkiem
Cena: 17 zł | Godziny: 12-16 | Kazimierza Wielkiego 1
Kaczka Dziwaczka
Zupa: chrzanowa
Danie główne: Ryba na risotto szpinakowym
Cena: 18 zł | Godziny: 13-18 | Kiełczowska 58
Wrocławska Gastropub
Zupa: pomidorowa
Danie główne: żeberka pieczone, ziemniaki, surówka z białej kapusty
Cena: 19 zł | Godziny: 12-16 |Szewska 59-60
WineStone Wrocław
Zupa: barszcz ukraiński
Danie główne: makaron penne ze szpinakiem i pieczonym łososiem
Cena: 19,90 zł | Godziny: 12-15 | Pl. Dominikański 1
Tacos Locos
15% zniżki w godz. od 12 do 15 przy okazaniu identyfikatora z pracy. Oferta ważna tylko w lokalu.
Cybulskiego 1
Lot Kury
Zupa: boef strogonow
Danie główne: jajo sadzone z bekonem, ziemniaki, mizeria
Cena: 20 zł | Godziny: 12-16 | Ofiar Oświęcimskich 17
Mania Smaku
- sałatka wyborna – 17 zł
- sałatka rossa – 17 zł
Godziny: 13-19 | Ślężna 217
Do 30 zł
Pappatore
Zupa: Gazpacho z pomidorów/arbuz/jeżyna
Danie główne: kotlety rybne/kurki/pyry
Cena: 30 zł | Godziny: 12.30-16.00 | Wietrzna 24
Mlekiem i Miodem
Danie I: Krem z pieczarki Z boczkiem
Danie II: Karmazyn na puree ziemniaczanym z zielonym groszkiem i kalafiorem
Danie III: Ciasto biszkoptowe z bananem oraz żurawina
Cena: I+II= 23 zł I+II+III= 27 zł | Godziny: 12-16 | Kiełczów, Wrocławska 31
La Scala
Zupa: rybna pomidorowa
Danie główne: leczo wegetariańskie
Cena: 23 zł | Godziny: 12-17 | Rynek 38
PePe pizzeriaristorante
Zupa: krem z kurek z szałwią
Danie główne: camembert w panko, buraki, brzoskwinie, czerwona cebula
Cena: 25 zł | Godziny: 12-16 | Strachowskiego 12
BARBARA
Zupa: krem z marchewki, pestki z dyni – 8,50 zł
Danie główne:
- udko z kurczaka, puree z dyni, buraki – 15,50 zł
- placki gryczane, sos pieczarkowy – 15,50 zł
- spaghetti aglio olio, mule – 20,16 zl
Cena: zupa + danie 20,16 zł | Godziny: 12-16 | Świdnicka 8c
Restaurant Lot Kitchen
Zupa: pomidorowa z creme fraiche
Danie główne: placki ziemniaczane z gulaszem
Danie vege: placki ziemniaczane z jogurtem
Cena: 24 zł | Godziny: 12-16 | Goetla 11
Dobra Karma II
Zupa: Zupa cebulowa z parmezanem
Danie mięsne: Szaszłyki z kurczaka i warzyw, pieczone ziemniaki w ziołach + majonez z pieczonego czosnku
Danie wege: Spaghetti z dynią i gorgonzolą, słonecznik prażony, masło palone natka pietruszki + szpinak baby
Cena – 25 zł, zupa + danie wege – 21 zł | Godziny: 12-16 | Kościuszki 23
Mama Manousch
Przystawka: chłodnik z botwinki z jajkiem i kwaśną śmietaną
Danie główne: (do wyboru)
- sałata z serem korycińskim, suszoną figą, pęczakiem, karmelizowaną cebulą i pieczywem
- pieczony karmazyn z salsą verde, młodymi ziemniakami i sałatą
Cena: 29 zł | Godziny: 12-16 | Świdnicka 4
Vivere Italiano
Danie główne: Bucatini all’amatriciana: pasta typu bucatini, pomodori pelati, guanciale/policzki wieprzowe/, pecorino romano, oliwa EVO, pepe, peperoncino.
Alyki
Zupa: z łososiem i mleczkiem kokosowym
Danie główne: placuszki rybne z warzywami, dip koperkowy, talarki, coleslaw
Danie Szefa Kuchni: łosoś sous-vide, salsa z burczaków, puree z selera, ryż, sałatka z malinami
Cena: zestaw dnia – 24 zł, zestaw szefa kuchni – 31 zł | Godziny: 12-17 | Sky Tower
Browar Stu Mostów
Zupa: z ziemniaków i pieczonego czosnku
Danie główne:dorsz na puree brukwiowym z sałatą
Cena: 22 zł| Godziny: 12-16 | Długosza 2
Restauracja Patio
- Sałatka winiarzy, z grillowanym kurczakiem, serem pleśniowym, winogronami i pestkami dyni
- Spaghetti z małżami w sosie pomidorowym
Cena: 28 zł| Godziny: 12-16 | Kiełbaśnicza 25
Bułka z Masłem
Zupa: krem z pietruszki z pieczoną gruszką i oliwą truflową
Danie główne: konfitowane udko kaczki z puree z dyni i chutneyem z jeżyn
Cena: 31 zł | Godziny: 12-16 | Włodkowica 8a
Sukiennice 7
Zupa: Krem z cukinii z migdałami
Danie główne:
- Roladka z kurczaka faszerowana warzywami, frytki, colesław
- Sałatka z grillowanym kalmarem z warzywami, sos jogurtowy
Deser: szarlotka
Cena: 2 dania – 22 zł, 3 dania – 26 zł | Godziny: 12-16 | Sukiennice 7
Dos Amigas
Zupa: Krem Pomidorowy
Danie główne: Gulasz meksykański z mięsa wołowego na bazie kaktusa z ryżem
Cena: 28 zł | Godziny: 12-16 | Odrzańska 11/12
Do 40 zł
Projekt Wieża
Dania:
- tatar z łososia
- krem z cebuli
- sandacz, puree z dyni, marchew, brukselka, sos szczawiowy
- kruszonka mleczna, coulis z czarnej porzeczki, biała czekolada
Cena: 3 dania – 34 zł, 4 dania – 39 zł | Godziny: | Wiwulskiego 27
Yemsetu
- mule w pomidorach z bagietka
lub
- miso z tofu
- futomaki z pieczonym łososiem
- futomaki z tatarem z łososia
Cena: 35 zł | Godziny: 12-17 |Pl. Piłsudskiego 5
OkWine Bar
- Wonton / tuńczyk / zielony groszek / imbir
- Krem z soczewicy / curry / mleko kokosowe
- Okoń morski / udon / pak choi / palony kalafior / buerre blanc
Cena: 2 dania – 32 zł, 3 dania – 39 zł | Godziny: 12-16 | Ks. Witolda 1
Brylantowa 16
Zupa: a’la minestrone
Danie: risotto nero / schab chilli i imbir / sałatka z glonami wakame / kukurydza
Cena: 32 zł | Godziny: 12-16 | Brylantowa 16
Kiss The Cook
Zupa: szczawiowa
Danie główne: filet z makreli na sałatce z pieczonych buraków z sosem chrzanowym.
Cena: 34 zł | Godziny: 12-16 | Borowska 266
Szajnochy 11
Lunch ciepły:
Zupa: krem z pieczonego czosnku z ośmiornica
Danie: Grillowany dorsz z domowymi frytkami
Deser: sernik z lodami
lub
Zupa: Pikantny chłodnik z pomidorów
Danie: Makaron alkaliczny z kurkami
Deser: Lody z salsą owocową
Cena: 40 zł | Godziny: 12-16 | Szajnochy 11
Powyżej 40 zł
Zamek Topacz
Starter:
- pieczona papryka/mięta/pomidor
- kaczka/cykoria/rabarbar/ogórek/koper włoski
Dania Główne:
- cielęcina/chorizo/puree ziemniaczane/fasolka/kalafior/pomidor
- dorsz/soczewica/pak choi/bakłażan/brokuł/groszek
- risotto/szpinak/kurki
Desery:
- gruszka/pietruszka
- pudding tapioka jeżyna
Cena: 42 zł lub menu degustacyjne z pięciu dań 50 zł | Godziny: 13-16 | Ślęża, Główna 12
Food Art Gallery
Zupa: (do wyboru)
- krem z dyni Hokkaido, krem chantilly z truflą, pestki dyni
- Parfait z foie gras i wątróbek drobiowych z koprem włoskim i galaretką Sauternes.
Danie główne: (do wyboru)
- duszone policzki wieprzowe, fasola mung, cebulka perłowa, marchewka
- risotto z grzybami leśnymi, pędy groszku, grana padano
Deser: (do wyboru)
- mus z jogurtu greckiego, coulis z kukurydzy, pocorn
- sorbet z krwistej pomarańczy
Cena: 2 dania – 45 zł, 3 dania – 49 zł | Godziny: 12-16 | Ks. Witolda 1