18.4 C
Wrocław
piątek, 13 czerwca, 2025

Kulinarny weekend we Wrocławiu (16-18.12.2016)

Ostatni przedświąteczny weekend obfituje w ciekawe wydarzenia. To zarówno ostatnie dni trwania Wrocławskiego Festiwalu Burgerów, jak i weekend zamykający ESK 2016 ze smakiem oraz Piwowarska gwiazdka w Chrząstawie i lepienie pierników w Brylantowej 16.

Wrocławski Festiwal Burgerów z QPONY

15202489_10153918329381510_4492059809718623947_n

Od 5 do 18 grudnia, 26 lokalizacji | FB

Organizowany przez Qpony.pl Wrocławski Festiwal Burgerów trwa już od niemal dwóch tygodniu, do jego końca pozostały już tylko trzy dni. Do akcji przystąpiło 26 lokali, a w każdym z nich możecie liczyć na zniżki dostępne w tym miejscu.

Miejsca biorące udział w festiwalu:

Pasibus Stacja Świdnicka, Pasibus Arkady Wrocławskie, Pasibus Przystanek Kliniki, Pasibus Dziadzio Arkady, ROCK Burger Wrocław, The Winners Pub, Cztery Jelenie Grill Bar, Soczewka, Burger Love, Droga Mleczna, 66 American Burger, Zjedzburgera, Street Burger, Grillburger, The BIG, Bobby Burger Wrocław, Balkan Burger, Najadacze.pl vegan catering, Rodeo Steakhouse & Grill, Kurna Chata, Cegielnia, Yankęs Grill Bar , Palato Cielo

Weekend Zamknięcia ESK 2016: ESK od Kuchni

14 lokali we Wrocławiu, 15-18 grudnia | FB

Od czwartku 15 grudnia do niedzieli 18 grudnia w całym Wrocławiu odbywa się weekend zamknięcia Europejskiej Stolicy Kultury 2016, a jednym z najważniejszych wydarzeń tych dni będzie mini festiwal kulinarny ESK od kuchni. W tym okresie, w 14 różnych lokalizacjach, będziecie mogli spróbować specjalnie przygotowanych na tę okazję dań z Wrocławskiej Książki Kucharskiej. Książka została wydana w połowie 2016 roku, a przepisy znajdujące się wewnątrz zostały nadesłane przez samych wrocławian.

Lokale biorące udział w imprezie wraz z przygotowanym menu:

  • Bema Café (ul. Drobnera 38)
    „Ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami” & „Sernik mojej mamy”
  • Bema Café (ul. Legnicka 56)
    „Ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami” & „Sernik mojej mamy”
  • Cafe Borówka (ul. Świdnicka 38A)
    „Śląskie Makówki”
  • Etno Cafe Okrąglak” (ul. Świdnicka 42)
    „Cesarski przysmak (śląska drożdżówka z cynamonową kruszonką)”
  • ETNO CAFÉ Wrocław Ovo (ul. Podwale 82/91)
    „Bliny gryczane z łososiem i koperkiem” & „Kresowa pasta jajeczna Dziadka Karola” & „Cesarski przysmak (śląska drożdżówka z cynamonową kruszonką)”
  • ETNO CAFÉ Wrocław Pasaż Grunwaldzki (plac Grunwaldzki 22, poziom 0)
    „Kresowa pasta jajeczna Dziadka Karola” & „Cesarski przysmak (śląska drożdżówka z cynamonową kruszonką)”
  • La Maddalena Restauracja (ul. Włodkowica 9)
    „Bliny gryczane/ wędzony łosoś/ bita śmietana/ piklowane buraki/ kawior z koperku/ mus z palonego szczypiorku/ olej rydzowy”
  • Machina Organika (ul. Ruska 19)
    „Pierogi z tofu z białą fasolą”
  • Mama Manousch – Food & Wine (ul. Świdnicka 4A)
    „Bliny gryczane z crème fraîche/ ikra/ karp Milicki (produkt regionalny)/ czarnuszka/ burak/ jabłko/ szczawik”
  • Mleczarnia (ul. Włodkowica 5)
    „Śledź w kożuchu”
  • Nadodrze – Cafe Resto Bar (ul. Drobnera 26A)
    „Żeberka zapiekane z kiszoną kapustą” & „Bliny ziemniaczane”
  • Olszewskiego 128 (ul. Olszewskiego 128)
    „Hubertówka na Trójniaku”
    *w piątek restauracja czynna do godziny 16:00
    *zalecana wcześniejsza rezerwacja (530 530 918)
  • Restauracja Jasna (ul. Włodkowica 18)
    „Kiesełyca z ziemniakami (łemkowski żur owsiany kiszony w domu)”
    * 16.12 impreza zamknięta od 15:00
    * 17.12 impreza zamknięta
  • Szynkarnia – local food & multitap (ul. Św. Antoniego 15)
    „Pomidorowa z Oporowa (z lanymi grahamowymi kluskami)” & „Śląskie Niebo (schab z suską sechlońską, buchty z mąki z grodzkiego młyna)”

Piwowarska Gwiazdka 2016

Browar Widawa, Chrząstawa Mała, Wrocławska 97; 17 grudnia od 16.30 | FB

Coroczna impreza światka piwowarstwa rzemieślniczego, organizowana przez piwowara i właściciela podwrocławskiego Browaru Widawa w Chrząstawie Małej. Dużo dobrego piwa, dobre towarzystwo i kameralna atmosfera. Każdy fan piwa powinien zjawić się w sobotę w Gospodzie pod Czarnym Kurem.

Fabryka Piernika – Rodzinne śniadania

Brylantowa 16, 17 grudnia od 10.30 | FB

Kolejny już raz w restauracji Brylantowa 16 odbędzie się rodzinne śniadanie, połączone z warsztatami dla dzieci. Tym razem edycja świąteczna, z lepieniem pierników w roli głównej. Rodzice mogą w spokoju zasiąść przy kawie i leniwym śniadaniu, a dzieciaki od lat czterech rozpocząć piernikową zabawę.

Total 1 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły