Po miesiącu przerwy, na Plac Społeczny powraca najsmaczniejsza impreza plenerowa tego lata – Gastro Miasto. Majowa edycja okazała się wielkim hitem – pogodowym, jedzeniowym, rozrywkowym. Od 21 do 23 czerwca na zielonych terenach Placu Społecznego ponownie pojawi się kilkanaście namiotów oraz aut z jedzeniem najlepszej próby. Obecność tak uznanych marek jak Yemsetu, Krasnolód, Thali, Mania Smaku, Petits Fours czy Balkan Burger i PANCZO, świadczy o jakości gastronomicznej strony imprezy.
Całości kulinarnych doświadczeń towarzyszyć będzie muzyka uznanych DJ-ów, kino plenerowe z moimi ukochanymi filmami – Rejsem i Wodzirejem, a także strefy chilloutowe z leżakami, dobre piwo, miejsce do zabawy dla dzieciaków, winko, a także słodkości. Jednym słowem – szykuje się smaczny i kolorowy weekend na Społecznym. Społecznym, co do którego wiele osób miało zastrzeżenia, że nie doskoczy do poprzeczki ustawionej wysoko przez Browar Mieszczański. Okazało się jednak, że zielona oaza pośrodku miasta, spełnia swoją rolę doskonale dla imprezy współtworzonej przez Impart i Strefę Kultury Wrocław, eliminując jednocześnie takie utrudnienia, jak brak parkingu czy problem z dojazdem.
Podczas drugiej tegorocznej odsłony Gastro Miasto, będącej jednym z elementów Święta Wrocławia, pojawię się także i ja na wspólnym stanowisku z Krystianem Skwierzem. Podejmiemy próbę zrobienia prawdziwego kebabu z baraniny, chcąc pokazać, że da się to zrobić uczciwie, bez kombinowania z mieszankami wołowiny i barana. Kto chętny, zapraszam na Plac Społeczny do 21 do 23 czerwca – będzie pogoda, smaczne jedzenie i sporo fajnej zabawy.
CHINGU KOREAN BBQ
- Kubełek z wołowiną BULGOGI
Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Kubełek z kurczakiem à la YANGNYEOM
Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie z nutką truskawek. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- Kubełek wege
Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
SEAFOOD BAR&MARKET
- grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
- grillowana dorada z frytkami, coleslaw, sos tatarski
- krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli
JAFFA BAR&MARKET
- hummus z bobem i harissą
- pita z długo pieczoną jagnięciną
- pieczony batat z długo pieczoną jagnięciną
PETITS FOURS CAFE
- PASTRAMI W BUŁCE MAŚLANEJ
buła maślana / pastrami / kimchi / cheddar / pieczarka duszona z szalotką / serek philadelphia z musztardą / ogórek - REUBEN W BAJGLU
bajgiel / pastrami / kapusta kiszona / ogórek
MANIA SMAKU
- MARGHERITA
sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia - PEPPERONI
sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni - PATATA PICCANTE
sos czosnkowy / mozzarella fior di latte / pieczone ziemniaki / nduja / pieczarka champignon
YEMSETU
- Banh mi z boczkiem
bagietka / pate drobiowo-wieprzowe / boczek / pikle / ogórek / kolendra
- Banh mi wege
bagietka / pate grzybowo-orzechowe / marynowane tofu / pikle / ogórek / kolendra
- Tori Paitan ramen
bulion drobiowy / makaron ramen / boczek chashu / marynowane jajko / menma / szpinak / por
MO’JO SANDWICHES
- Żeberko
żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji - Kreweta
grillowane krewetki, marynowany imbir, glony wakame, cukinia, chilli majo, maślana buła - Cubana
cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez - Poboi
Wołowina duszona w burbonie, sos serowy, sałata, pomidor, karmelizowana cebula, majo
BALKAN BURGER
- KLASYK
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli - GRINGO
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,
WARTBURGER
- Serburg
mięcho, cheddar, pomidor, cebula, korniszon, sałata lodowa, keczup, majonez - Mixol BBQ
mięcho, cheddar, boczek, pomidor, czerwona cebula, sałata lodowa, sos BBQ - Hotneker
mięcho, cheddar, pomidor, czerwona cebula, jalapeño, roszponka, salsa pomidorowa - Cyburg
mięcho, ser mimolette, czerwona cebula duszona z tymiankiem, roszponka, sos chipo - Baca Wege
grillowany wędzony ser, piklowana czerwona cebula, rukola, szpinak, konfitura z żurawiny, sos musztardowo-miodowy
PANCZO
TACOS
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT - KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
- KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA
BIG ASS BURRITO
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA
VEGE: QUESADILLA
- BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM
DODATKOWE SALSY:
- HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
- HOT AS FUCK
- JALAPENO PASTA Z AWOKADO
RESTAURACJA AJVAR
- Pečeni krompir
Ziemniak pieczony w folii z czosnkiem i rozmarynem z dodatkiem kajmaku
- Kozij sir
Roladki z koziego sera grillowane w marynowanej cukinii
- Jagnieća čorba
Zupa z kawałkami jagnięciny, pieczonymi warzywami i kolendrą
- Jagnieći bujon
Bulion jagnięcy z domowym makaronem (serwis tylko w niedzielę)
- Jagnjeći kotlet na kosti
Grillowany comber jagnięcy z lepinją, małą sałatką szopską i ajvarem/ljutenicą
- Ćevapčići 100 g – 4 szt
- Pljeskavica 150 g – faszerowana marynowaną cebulą
- Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym
Siekane mięso wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak
- Baklava
Tradycyjny bałkański deser na bazie syropu cukrowo – cytrynowego z orzechami
CRAFTOVA
STEKI
- Sirloin (Argentyna)
- Ribe Eye (Argentyna)
- Skirt (Australia)
- Polędwica (Argentyna)
- Polędwica jagnięca (Nowa Zelandia)
- Szaszłyk (sirloin + 3 krewetki), chimichurri, grzanka
Dodatki w cenie:
- coleslaw z czerwonej kapusty
- pieczony ziemniak
Sosy płatne do wyboru:
- bbq
- chimichurri
- pieprzowy
WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE & KRYSTIAN SKWIERZ
- KEBAB Z BARANA
Kebab z barana (baranina z beskidzkich hal), hummus (a’la Gładczak), bukiet surówek (kalarepa, ogórek, czerwona cebula, mięta, szczypiorek), creme fraiche, odrobina jalapeno
GRAB TO GO
- Panini:
1. Pieczona kura
wolno pieczona pierś z kurczaka / autorski majo z natką / chrupiący bekon / ser szwajcar / parmezan / zielenina
2. Wędzony oscypek (wege)
wędzony oscypek / domowy chutney z czerwonej cebuli / masełko czosnkowe / żurawina / mozzarella / zielenina
3. Szarpane żebra na piwie karmelowym
duszone żeberka w piwie karmelowym / sos ranch / domowa prażona cebulka / krótko marynowany ogórek / salsa z chilli
- Piadiny:
1. Marinara
sos marinara / salami picante / bekon / czarne oliwki / świeża bazylia / mozzarella / parmezan2. Halloumi (wege)
grillowany ser halloumi / sos z pieczonej papryki / chrupiąca sałata z vinegrette / prażone w miodzie orzeszki ziemne / świeża rzodkiewka
THALI
- Chicken Tandoor
- Chat Samosa
- Butter Masala
- Tikka Masala
- MadrasPodawane z ryżem lub chlebkiem Naan
Mango Lassi
IZUMI SUSHI
- zestawy sushi
- onigiri
- zupa miso
- udon z owocami morza w tempurze
DARK KITCHEN
- dim sum
- zupa won ton
- sałatka kimchi
- sałatka z trawy morskiej
KRASNOLÓD
Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.
PIWO
Browar wBrew
Piwa na kranach:
- Amerykański Lager
- Pils
- berliner weisse
- Porter kawowy
- APA
BAR
Rumbar
Koktajle, dużo rumu, napoje.
WINO
Skarbiec Bachusa
Spory wybór francuskich win białych i czerwonych.
GASTRO MIASTO
21-23 czerwca
Godziny otwarcia:
- Piątek: 17.00 – 1.00
- Sobota: 12.00 – 1.00
- Niedziela: 12.00 – 20.00
KONKURS
Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas pierwszej tegorocznej edycji (21-23 czerwca 2019).
Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.
Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie ostatniego weekendu z Gastro Miasto
Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 21 czerwca 2019
Foto: Just her foto oraz Oliwia Papatansis