Dotychczas w obrębie moich zainteresowań znajdowały się głównie piwne festiwale, ale kiedy zadzwonił do mnie Marcin z Winnicy Agat, gdzie byłem kilka miesięcy temu, z informacją o organizowanej przez niego oraz Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie imprezie. Wrocławski Festiwal Winiarze i Przyjaciele to pierwsza winna impreza na taką skalę z dolnośląskimi winnicami w rolach głównych. W sumie na terenach przylegających do Toru wyścigów konnych na Partynicach pojawi się kilkudziesięciu wystawców w tym:
- 18 dolnośląskich winnic
- 3 browary rzemieślnicze – Cztery Ściany, Widawa, Profesja
- 7 stoisk restauracyjnych – Mania Smaku, Craftova, SeaFood bar&market, American Food Truck, Paluch Food Truck, Baron The Family, Walenty Kania – kuchnia dla odważnych,
Cała impreza, poza oczywistą, komercyjną częścią, za sprawą organizatorów kładzie spory nacisk na kwestie edukacyjne, aby coraz bardziej popularne w Polsce wino popularyzować jeszcze mocniej, uświadamiać rodaków – w jaki sposób jest wytwarzane, dlaczego warto próbować win z regionalnych winnic, jak rozpoznawać poszczególne rodzaje wina, ale i propagować kulturę picia wina, jako napoju niekoniecznie przeznaczonego do restauracji z obrusami. Wino to przede wszystkim radość, a nie sztywniactwo, jak kojarzone jest przez wielu naszych rodaków. To luźny napój do picia w podobnych sytuacjach, jak piwo. To napój towarzyski, społeczny, pozwalający dobrze się bawić, i po to jest właśnie festiwal Winiarze i Przyjaciele. Po trochę, aby odczarować ten trunek.
Dla mnie podstawową atrakcją jest możliwość skosztowania wszystkich win z okolicznych winnic – a jest ich coraz więcej, w jednym miejscu. To trochę jak z browarami rzemieślniczymi – skala jest niewielka, a za całym przedsięwzięciem stoją ludzie, których będzie można spotkać na Partynicach w weekend. Ludzie z pasją, miłością do wina oraz swojej pracy, będącej niejednokrotnie hobby, bo wielkość produkcji nie pozwala na myślenie o większych zarobkach. Jest w tym wszystkim pewien romantyzm, który mnie kręci, a jednocześnie budzi podziw, że misja tworzenia czegoś – raz lepszego, raz gorszego, ale każdorazowo ciekawego, wypływa z serca, o czym miałem okazję przekonać się poznając już kilku winiarzy.
Jak wygląda rynek winiarski w Polsce. Po latach niebytu budzi się dość wyraźnie, choć w dalszym ciągu raczej w niewielkiej, wręcz mikroskopijnej skali. Widać jednak spory ruch. Według serwisu winogrodnicy.pl jeszcze na początku tego wieku na terenie Polski znajdowały się 34 winnice, w 2009 roku już 250, a obecnie są to 482 winnice na terenie całego kraju. Znacząca ich część, bo aż 42% mieści się w Małopolsce i na Podkarpaciu, ale Dolny Śląsk nie ma się czego wstydzić, bo na bliskich nam terenach znajduje się 41 winnic, a więc 8% wszystkich polskich.
Winiarze i Przyjaciele to świetna okazja do zapoznania się z coraz ciekawszą, bogatszą oraz odważną ofertą regionalnych winnic, których dostępność w szerokiej dystrybucji w dalszym ciągu nie należy do najlepszych. Tutaj przez dwa dni będziemy mieć okazję spotkania ich wszystkich w jednym miejscu obok siebie, a to – podobnie jak na festiwalach piwnych – doskonały pomysł na spędzenie czasu ze znajomymi w luźnej atmosferze z winem w ręce.
Jakie winnice zaprezentują się przez cały weekend na Partynicach? Zerknijcie:
- Agat (Sokołowiec), polecane wino – Cabernet Cortis 2017
- Alvarium (Przemków), Cuvve Solaris Johanniter 2018
- Anna (Krośnice), Solaris 2018
- Bielawska (Bielawa), Riesling 2018 późny zbiór
- Celtica (Sobótka), Sauvignon Blanc 2018
- Jadwiga (Ozorowice), Muscaris 2018
- Jakubów (Jakubów), Solaris 2018
- Jaworek (Miękinia), Pinore 17
- Katarzyna, (Święta Katarzyna), R, wino ze szczepu Rondo i Regent
- Kindler (Uniejowice), Rose 2018 z odmiany Pinot Noir
- L’Opera (Węgrzynów), Triada 2018
- Moderna (Krakowiany), Chardonnay Sur Lie 2018
- Niemczańska (Niemcza), Muscaris 2018
- Otok (Pogorzała), 3 elementy
- Pawłowice (Pawłowice), Johanniteer 2018
- Silesian (Bagieniec), Souvignier Gris 2018
- Świdnicka (Świdnica), Tramin 2018
- Wino spod Ślęży (Michałkowice), Gewürztraminer 2018
Większość producentów przywiezie ze sobą minimum pięć win, a goście będą mieli okazję spróbować ich w pojemnościach po 100 ml oraz kupić całe butelki, a na terenie festiwalu wystawi się również wypożyczalnia szkła, aby móc degustować w możliwie najlepszych warunkach. Cieszy mnie, że na miejscu będzie można zjeść coś interesującego. Swoje owoce morza przywiezie SeaFood, pizzę Mania Smaku, steki usmaży Craftova, burgery American Food Truck, kuchnię dla odważnych zaprezentuje Walenty Kania, a prawdziwą gratką będzie obecność uznanego Szefa Kuchni Aleksandra Barona wraz ze swoim projektem Baron – The Familly. Ze swoimi rzemieślniczymi produktami zawitają producenci z regionu – Wańczykówka, Malinowa Zagroda, Koziołkowo, Agroturystyka Stary Młyn Obrowiec z serami zagrodowymi, Smakowita Wieś z wędlinami z mangalicy, Vroclinki, Słodziej Smaku, Moxi Pops, Fit Oil, a kawę ogarnie MobiCafe.
Jakie inne atrakcje odbywać się będą przez weekend na Partynicach? Przede wszystkim cała masa warsztatów, nie tylko winnych. Poniżej przesyłam Wam cały program, a pod tym linkiem możecie zapisać się na poszczególne warsztaty, tylko zalecam pospiech, bo miejsca szybko się kończą.
KONKURS
Przy okazji mojej współpracy z festiwalem Winiarze i Przyjaciele możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 podwójnych voucherów – każdy na jedną próbkę wina, do wykorzystania podczas weekendowej imprezy (14-15 września 2019).
Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu podwójnych voucherów na wino w jednej z winnic podczas Winiarze i Przyjaciele? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę winnicy spośród tych obecnych na imprezie, w której chciałbyś najchętniej napić się wina oraz napisać z kim, wraz z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.
Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie festiwalu Winiarze i Przyjaciele
Konkurs trwa do godziny 23.59 w piątek 13 września 2019
SOBOTA: 11.00-23.00
NIEDZIELA: 11.00-18.00
14-15 września
ul. Zwycięska 2
Tor Wyścigów Konnych Partynice
Wstęp wolny
PROGRAM FESTIWALU
14.09.2019 SOBOTA (11:00-23:00)
11:30
Otwarcie Festiwalu
12:00-12:45
Wina, sery i inne produkty regionalne Dolnego Śląska. Warsztaty połączeń kulinarnych – Sławomir Sochaj
13:00-13:45
„Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” – co sądzisz? Mariusz Kapczyński
13:30-14:15
Solaris – dolnośląski klasyk o wielu twarzach, Sławomir Sochaj
14:00-14:45
Sprawdź jak starzeją się dolnośląskie wina. Degustacja starszych roczników win. Mariusz Kapczyński
15:15-17:15
Szalona Kuchnia Walentego Kani z udziałem Marcina Janiszewskiego oraz Mariusza Kapczyńskiego
16:45-17:30
Cabernet Cortis – kariera krewniaka cabernet sauvignon na Dolnym Śląsku, Sławomir Sochaj
19:00
Koncert swingowy
20:00
Pokazy konne: Paweł Jachymek, Blanka Satora, Bogusław Linda, Rafał Dolata, Bogdan Czarnik
20:45
Pokaz konny: Gari Zoher
21:15-23:00
cd imprezy swingowej
15.08.2019 NIEDZIELA (11:00-18:00)
11:30-12:30
Niedzielne śniadanie. Na dolnośląskie wino zawsze jest dobry czas! Śniadanie przygotują: Marcin Janiszewski oraz Piotr Andruszko
12:30-13:15
Eksperymentalne połączenia z winem, czy to się może udać? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
14:00-14:45
„Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” – co sądzisz? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
15:00-16:30
Wino i Wołowina. Wspólne grillowanie z publicznością
16:45- 17:30
Dolnośląski Szlak Piwa i Wina. Czy wino idzie w parze z piwem? Prowadzenie: Maciej Nowicki
18:00
Zakończenie festiwalu