Szybko to wszystko minęło, powoli trzeba pogodzić się z mocno wchodzącą do naszego życia jesienią, ale niejakow na osłodę przychodzi Gastro Miasto. Od 27 do 29 września odbędzie się szósta, ostatnia tegoroczna edycja Gastro Miasto na Placu Społecznym. Ponownie z udziałem kilkunastu restauracji, food trucków oraz oczywiście stoisk z piwem rzemieślniczym, grzanym winem i lodami. Od piątku do soboty na Społecznym rozstawi się mini miasteczko gastronomiczne z miejscem do zabawy i chilloutu, a całość zostanie urozmaicona muzyką na żywo. W taki sposób można spróbować przedłużyć letni okres, zwłaszcza, że aura ma być dość łaskawa, a nad Społecznym podobno pojawi się sporo słońca.
Ciekawie zapowiada się muzyczna strona tego gastro Miasto, ponieważ na scenie pojawi się ponownie, jak w poprzednim roku, dobrze znana Alicja Janosz.
Gdybyście nie mogli się zdecydować, przygotowałem specjalną ściągę dla wszystkich tych, którzy zechcą zjeść podczas ostatniego w tym roku Gastro Miasto.
AZJA
OKAMI
Ramen:
- Ramen Wakayama (kaczkę będzie można wymienić na chrupiący boczek)
- Ramen vege (grzybowo-morski)
Dania:
- satay z kurczakiem
- Sajgonki warzywne z krewetką
Sałatki:
- Kimchi
- Kimchi rzodkiewkowe
Napoje:
- Mango lassi
- Lemoniada
CHINGU KOREAN BBQ
- Kubełek z wołowiną BULGOGI
Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- KUBEŁEK Z WIEPRZOWINĄ JEYUKBOKKEUM
Kubełek z pikantną marynowaną wieprzowiną, grzybami shitake, marchewką i cebulą, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy.
- Kubełek wege
Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
- TTEOKBOKI
Streetfoodowy przysmak Koreańczyków – ryżowe kluski w ostrym sosie gochujang z paskami ciasta rybnego.
- KUBEŁEK Z KURCZAKIEM PO KOREAŃSKU
Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.
THALI
- Butter Masala
- Tikka Masala
- Madras (do wyboru z serem paneer, kurczakiem lub jagnięciną)
- Veg Samosa
- Chicken Samosa
- Lamb Samosa
- Paneer Samosa
- Turkey Samosa
HULTHAI
- Pad Thai (tofu/kura/krewetka)
Makaron ryżowy, jajko, kiełki fasoli mung, marchew, czerwona cebula, sos tamaryndowy, szczypior, kolendra, orzechy, sok z limonki
- Pad Kra Pao z ryżem jaśminowym
Wieprzowina, czerwona cebula, cukinia, kapusta pekińska, grzyby mun, sos ostrygowy, tajska bazylia, szczypior, sezam
IZUMI SUSHI
- zestawy sushi
- dim sum
- zupa tom yum
- onigiri
JUNGLE KUCHNIA AZJATYCKA
- massaman curry – kurczak / krewetka / tofu
- green curry – kurczak / krewetka / tofu
- lumpa
- filipińskie przekąski z kurczakiem lub warzywami
YAKITORI
- Zupa:
Tom Yum - Szaszłyki:
Meatballs
Udko kurczaka
Łosoś
Krewetka
Serca kurczaka
Boczek
Vege (rożne opcje)
OWOCE MORZA
SEAFOOD BAR&MARKET
- grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
- kanapka ze stekiem z tuńczyka
- krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli
KANAPKI
BALKAN BURGER
- KLASYK
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli - GRINGO
mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,
NIEINNA
- Nieinne pieczywo tostowe / wędzona (jabłoń) szarpana wieprzowina / BBQ / biały cheddar
- Nieinne pieczywo żytnio-razowe / peklowany mostek wołowy / wiśniowa musztarda / kapusta kiszona / emmentaler
- Selekcja pieczywa z dodatkami:
- Borodzińskie (żytnie na zakwasie/melasa/kolendra )
- Pszeniczne na zakwasie bez drożdży
- Orkiszowe na zakwasie bez drożdży
- Żytnie na zakwasie bez drożdży
- Żytnio-razowe na zakwasie bez drożdży
- Rogale poznańskie
- Drożdzówki słodkie i wytrawne.
KEBAB LAB
Buły:
- Philly cheesebab – bułka / wół / duszone papryki / ser typu szwajcar / sos serowy / sos spicy majo
Wrapy:
- Okrabab – wrap / topping z okry i groszku / rzepa / pomidor /czerwona cebula / sos curry
- Chilibab – wrap / wół / ogórek marynowany / chilli / jalapeno / szczypior / sos ostry
- Klasyk – wrap / wół lub baran lub halloumi / sałąta lodowa / rzodkiew / kalarepa / czerwona cebula / sos łagodny, czosnkowy, miętowy lub ostry
TEX-MEX
PANCZO
TACOS
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT - KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
- KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA
BIG ASS BURRITO
- WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA
VEGE: QUESADILLA
- BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM
DODATKOWE SALSY:
- HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
- HOT AS FUCK
- JALAPENO PASTA Z AWOKADO
KUCHNIA BAŁKAŃSKA
RESTAURACJA AJVAR
- Tarator
Bułgarski chłodnik ogórkowy - Klepe sa mesom / sa sirom
Bośniackie pierożki nadziewane urnebesem lub farszem wołowo – baranim - Zablji bataci
Grillowane żabie udka w mleczno – ziołowej marynacie - Ovcja corba
Gęsta zupa z szarpaną baraniną i warzywami - Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym
Siekane mięsa wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak - Ćevapčići 100g – 4 szt
CRAFTOVA
STEKI
- Rump Steak
- Ribe Eye
- T-Bone 500 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
- Tomahawk 700 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
- Rumpsteak z kałamarnicą
FRYTEK ŚWIAT
Frytki:
- bataty
- marchewka
- pietruszka
- seler
- burak
Sosy:
- twarożek ze szczypiorkiem
- majo wasabi
- ostry pomidorek
- majo orzechowy
PIWO
Browar wBrew
Piwa na kranach:
- APAnaceum
- Have a Weizen!
- My Dear Witbier
- Berlin-Air Weisse
- Have a Weizen z mango!
- Mon cheri
BAR
Rumbar
Klasycznie w Rumbarze możecie napić się przyrządzanych na miejscu przez barmanów koktajli, Aperolu, rumu, a tym razem również gorącego grzanego wina.
Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.
GASTRO MIASTO
27-29 września
Godziny otwarcia:
- Piątek: 17.00 – 1.00
- Sobota: 12.00 – 1.00
- Niedziela: 12.00 – 21.00
KONKURS
Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas szóstej tegorocznej edycji (27-29 września 2019).
Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.
Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie szóstego weekendu z Gastro Miasto
Konkurs trwa do godziny 12.00 w piątek 27 września 2019
Czy te panie na zdjęciach muszą mieć poobcinane głowy? ?
Tak. Mogą sobie nie życzyć udostępniać swoją twarz na stronie restauracji albo na blogu.