Jeszcze przed kilkoma miesiącami mignęła tu niby amerykańska restauracja Sharp Change, w międzyczasie zamknięto umiejscowioną naprzeciwko Korbę, a od października w budynku Times na Kazimierza Wielkiego działa nowa pizzeria. Via Romana Pizza&Pub to jednak miejsce niestandardowe, przynajmniej jak na warunki wrocławskie. Otóż nikt nie sili się tu na przygotowywanie tak popularnej ostatnio pizzy w stylu neapolitańskiej. Właściciele postanowili przenieść do Wrocławia styl popularny głównie w Rzymie, choć występujący również w innych częściach Italii, w tym m.in. Mediolanie.
Na czym polega jej wyjÄ…tkowość? Otóż w Via Romana zjecie pizzÄ™ w stylu alla romana czy też rustica. Proces jej wypieku znaczÄ…co różni siÄ™ od klasycznej pizzy, bo podawana jest na upieczonej już wczeÅ›niej focacci, na którÄ… nakÅ‚ada siÄ™ skÅ‚adniki i zapieka raz jeszcze. JeÅ›li byliÅ›cie w Rzymie, pewnie spotkaliÅ›cie stoiska z podobnymi sprzedawanymi na kawaÅ‚ki. W Via Romana pizzy na kawaÅ‚ki nie ma, bo też i ruch póki co nie ten. Przychodzicie, zamawiacie opcjÄ™ z menu i po jakimÅ› czasie otrzymujecie tutejsze specjaÅ‚y. W Å›wiecie pizzy wyznacznikiem podobnych pizzerii sÄ… dwa miejsca – Bonci Pizzarium oraz Sancho.
Poza przystawkami i saÅ‚atkami, w karcie znalazÅ‚y siÄ™ dwa rodzaje pizzy – prostokÄ…tna w dwóch rozmiarach oraz gourmet – okrÄ…gÅ‚a, z topowymi produktami i oryginalnymi połączeniami smakowymi. Musicie pamiÄ™tać, że pizza w rozmiarze 55 cm nie jest przeznaczona dla jednej osoby, bo to potężny kawaÅ‚ek ciasta. To raczej opcja dla trójki.
Przestronny lokal pozwoli zmieÅ›cić sporÄ… liczbÄ™ goÅ›ci, choć niewÄ…tpliwie sama lokalizacja nie należy do najszczęśliwszych, bo główny ruch pieszy odbywa siÄ™ raczej równoległą ulicÄ…, aniżeli przechodzÄ…cÄ… przed drzwiami Via Romana. To jednak nie moje zmartwienie. Ja musiaÅ‚em zastanowić siÄ™, w jaki sposób zmieÅ›cić w żołądku 55-centymetrowego potwora.Â
Diavola (34 zÅ‚) wyglÄ…da monstrualnie, a na nieźle wyroÅ›niÄ™tej focacci umieszczono mozzarellÄ™, bazyliÄ™, sos pomidorowy oraz salami spianata. Pierwsze gryzy oraz łączÄ…cy siÄ™ z nimi uÅ›miech na naszej twarzy sprawiajÄ…, że mamy swoje wnioski – jest dobrze, ciasto z piÄ™knÄ… strukturÄ… wewnÄ…trz, choć pewnie mogÅ‚oby być jeszcze mocniej wyroÅ›niÄ™te. OsobiÅ›cie czerpiÄ™ dużo radoÅ›ci z jedzenia tej pizzy. Z jednej strony oko cieszy grube – choć nie w pojÄ™ciu znanym np. z Biggy – ciasto, z drugiej przyjemność sprawia lekkość caÅ‚oÅ›ci i brak uczucia napychania siÄ™ tÅ‚uszczem. Jeszcze bardziej moje cieszy oko Piazza (36 zÅ‚). Mortadela z pistacjami to połączenie oczywiste, do tego kremowa, lejÄ…ca siÄ™ burrata oraz cytrusowa ricotta, która sprawia, że caÅ‚ość ma zÅ‚ożony, ciekawie zbalansowany smak. Tutaj gra wszystko, a jedynÄ… uwagÄ™ mam co do suchoÅ›ci okrÄ…gÅ‚ej pizzy. Wszystkie skÅ‚adniki uÅ‚ożono na focacci już po upieczeniu, bez sosu, przez co jednak brak tu jakiegoÅ› elementu oliwy lub sosu.
Czy pizza alla romana ma szansę na zaistnienie we Wrocławiu? Obstawiam, że zdecydowanie tak, a poza Via Romana ogłoszono już także planowane otwarcie podobnego przybytku na Hubskiej, gdzie w listopadzie wystartować ma Gruba Focca. Ten styl pizzy ma spory potencjał, pokazuje nieco inną twarz pizzy. Można umiejscowić go się gdzieś pomiędzy grubymi, kluchowatymi plackami z Biggy, a pizzą neapolitańską, i zdecydowanie jest dla niej miejsce, a poziom w Via Romana to potwierdza. Ja przyklaskuję, trzymam kciuki za rozwój i życzę powodzenia.
Via Romana Pizza&Pub
Kazimierza Wielkiego 1