fbpx
9 C
Wrocław
poniedziałek, 4 marca, 2024

59 rzeczy, które wydarzyły się we wrocławskiej gastronomii w 2023 roku

Co wydarzyło się we wrocławskiej gastronomii w 2023 roku? Zapraszam na moje subiektywne zestawienie tych najciekawszych, momentami śmiesznych i strasznych wydarzeń. Lecimy!

  1. Od początku roku powstały 24 kebaby.
  2. Zamknęło się osiem.
  3. Prawie każdy z nich był kraftowy.
  4. A jeden nawet polski.
  5. Beata Śniechowska otworzyła swoją drugą restaurację – BABA
  6. I zrobiła to bardzo dobrze, a ten tatar… ten tatar jest świetny.
  7. Do Wrocławia zawitali inspektorzy Michelin
  8. Odwiedzili w sumie 48 wrocławskich knajpek
  9. Nie nagrodzili żadnej z nich.
  10. Nie tylko gwiazdką, ale nawet wyróżnieniem bib.
  11. Rząd Matiego Morawieckiego tak obniżył stawki prądu dla restauratorów, że ci musieli płacić więcej, niż gdyby chcieli kupować prąd na wolnym rynku.
  12. Prawdopodobnie każda restauracja w mieście przygotowała jakieś danie z pistacjami.
  13. Jarmark Bożonarodzeniowy przedłużył się do niemal dwóch miesięcy.
  14. Po 47 latach działania zamknęła się piekarnia Sekuna z Nadodrza
  15. Rok krócej działała zamknięta w drugiej połowie roku cukiernia Wolak.
  16. Wieloletnią działalność zakończył również bar Detes.
  17. Najdłuższe kolejki po pączki w Tłusty czwartek stały oczywiście do Trumienki.
  18. Pomimo planów otwarcia w listopadzie 2022 restauracja Toscanizzazione nie otworzyła się nawet w listopadzie 2023
  19. Kolejne restauracje z innych części Polski przywędrowały do Wrocławia.
  20. Łódzki ato ramen otworzył się na Odrzańskiej
  21. Natomiast na płycie Rynku lubelski pub św. Jan.
  22. Gdzie można zjeść niezłe żebra.
  23. I napić się prawdopodobnie najdroższych kraftów w mieście.
  24. Z jułesej z kolei do stolicy Dolnego Śląska zawitał sieciowy Popeyes
  25. Warszawskie DESEO zapowiedziało otwarcie wrocławskiego lokalu w 2024 roku.
  26. Z kolei krakowska pizzeria Olio ruszyła na Wita Stwosza.
  27. Z opóźnieniem, ale ruszyła druga część Hali Świebodzki.
  28. Niektóre koncepty z Hali już zdążyły się zamknąć, a w ich miejsce powstały nowe.
  29. Pod koniec roku otworzyła się nowa strefa gastronomiczna w Renomie – PEDET.
  30. Póki co bez dwóch zaplanowanych barów – Tajka i Vietnamka.
  31. Za to w drugiej części Renomy otworzyć ma się Dinette
  32. Które zamyka swój lokal przy placu Teatralnym.
  33. Podjęto 173552772 próbę reaktywacji włoskiego pasażu na Więziennej.
  34. Raczej bez wielkich szans na powodzenie.
  35. Gazeta Wrocławska za najlepszą azjatycką knajpkę we Wrocławiu wybrała podły bar.
  36. Łukasz Budzik skończył pracę w restauracji Mennicza Fusion.
  37. I zdecydował się podjąć szefowania w nowym ambitnym projekcie Między Mostami.
  38. Po wielu latach wojaży do Wrocławia powrócił szef kuchni Orson Hejnowicz.
  39. I od razu został głównodowodzącym nowej restauracji w hotelu Grape.
  40. Zjedzenie lunchu za 25 zł stało się właściwie niemożliwe.
  41. W mieście testowo pojawił się pierwszy robot dowożący jedzenie z Pasibusa.
  42. Natomiast w Pizzy Hut robot zaczął dowozić pizzę do stolików w lokalu.
  43. Magda Gessler przeprowadziła dwie rewolucje we Wrocławiu.
  44. W sumie w ciągu roku zamknęły się dwie restauracje po Kuchennych Rewolucjach.
  45. A w kolejnej nie są już serwowane potrawy przygotowane przez panią Magdę.
  46. Na Rynku otworzyła się pierwsza węgierska restauracja.
  47. A na stadionie Śląska – po 11 latach, w końcu ruszył klubowy pub.
  48. I nic to, że bez biletu na mecz w dniu meczowym nie można w nim zjeść.
  49. Poziom gastronomii na stadionie nie uległ zmianie.
  50. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku meczów Sparty na Olimpijskim.
  51. Po kilku latach nieobecność powrócił pan.pot, rozgaszczając się ze swoim malatangiem przy ul św. Mikołaja.
  52. Ukraińska mniejszość na początku roku wyspecjalizowała się w otwieraniu pierogarni.
  53. Aby w drugiej części 2023 rozpocząć ekspansję lokali z czeburekami.
  54. Bar Mały przy Kołłątaja najpierw zamknął się po ponad 30 latach działalności.
  55. Aby po kilku miesiącach otworzyć się na nowo już z innymi właścicielami.
  56. Ktoś w końcu podjął się wyzwania restauracji nawiązującej do kryminałów Marka Krajewskiego.
  57. Niestety zrobił to fatalnie.
  58. Przez chwilę działała suszarnia w… salonie kosmetycznym.
  59. Autor Wrocławskich Podróży Kulinarnych ogłosił wydanie własnego przewodnika kulinarnego po Wrocławiu w 2024 roku.

Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie

Total 11 Votes
2

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły