Przefarma – manufaktura dobrych wrażeń


Pierwsze informacje o tym, że w budynku Starter na placu Grunwaldzkim ma się otworzyć restauracja, pojawiły się grubo rok wcześniej. Najpierw powstała tam restauracja Grana Food, potem Buduar Cafe – padł po niespełna rocznej działalności, aż w końcu dość niespodziewanie pod koniec 2019 roku pojawiła się restauracja Przefarma. Restauracja, o której mogę powiedzieć jedno – w pewnym momencie przestałem wierzyć, że się otworzy. Tyle czasu to trwało. A jednak.

W taki oto sposób, z przygodami, otwarta została restauracja Przefarma. Dość mocno powiązana ze wspomnianym Buduarem, a przede wszystkim z gospodarstwem Manufaktura Dobra, co jest o tyle ważne, że produkty właśnie stamtąd trafiają wprost do restauracji. Stąd też oznaczenia na temat ekologicznych produktów w menu, które stanowi dość interesującą, indywidualną interpretację kuchni polskiej przez miejscowego Szefa Kuchni.

Pierwsze wow wypowiedzieć można zaraz po wejściu. Dlaczego? Wnętrze jest piękne, przemyślane, jasne i z elementami roślinnymi. Naprawdę przyjemnie spędza się tu czas, tym bardziej, że obsługa sprawia wrażenie, jakby nie znalazła się tu z kompletnego przypadku. Pięknym rozwiązaniem dla młodszych gości jest zlokalizowany na antresoli kącik dla dzieci, do którego nie dostaną się… dorośli. Dzieciaki jednak, kiedy już wdrapią się na pięterko, mogą bawić się do woli oraz obserwować rodziców z góry. Jak dla mnie – hit.

Na początek, jeszcze przed przystawkami, na stole pojawia się słonina i surowa wołowina w towarzystwie wypiekanego na miejscu chleba oraz świetnego masła z cebulką. Pierwszy starter pozostawia jednak niedosyt, a właściwie to zwyczajnie wypada blado pomimo swojego krwistoczerwonego koloru. Tatar (35 zł) z prażynką z gotowanego orkiszu oraz galaretką z kiszonego ogórka, to w moim mniemaniu solowy występ dobrej, odpowiednio kruchej, wołowiny, do której jednak ktoś jakby zapomniał dołożyć spoiwa – teksturowego, jak i smakowego. Na przemian gryzł się tu kwas ogórków oraz mięsna delikatność rozczłonkowanej wołowiny. Zabrakło jednak trochę balansu.

Bardzo szanuję za to pierogi z ciasta makaronowego z twarogiem, pstrągiem wędzonym i ziemniakami (22 zł). Tutaj smaku było wystarczająco, w dodatku bardzo dobrego smaku, łączącego w sobie lekkość twarogu i wyrazistość pstrąga. Odświeżenie przyniósł z kolei jogurt z oliwą szczypiorkową, podany tuż obok. Pyszne!

Choć nie było łatwo go stamtąd ściągnąć, nasz młody opuścił na chwilę plac zabaw na pięterku, aby skonsumować do bólu domowy zestaw, składający się z delikatnej piersi z kurczaka w panko, z kremowym puree oraz marchewką z ziemniakami. Co tu dużo mówić – dziecięca klasyka, ale na poziomie. Do mnie trafiają kluski kładzione (35 zł) z podgrzybkami, i jest to strzał w dziesiątkę. Cudownie miękkie, niewielkie kluseczki taplają się tu rozkosznie w powstałym ze smażenia grzybów sosikiem. Wiecie – grzyby, kluski, dojrzewający ser, leśny klimat. To nie mogło się nie udać, to nie mogło nie być smaczne. Zalecam zdecydowanie. Żona wybiera mięso i jak się okazało, wycelowała całkiem nieźle. Karkówka z sous vide (38 zł) zachowuje charakterystyczną, mięsistą, mocno przerośniętą strukturę, a jednocześnie nie sprawia zbyt wielkiego oporu, jest soczysta i bez problemu ulega naciskowi noża. Demi glace, który trafił na talerz nie należy do najbardziej esencjonalnych, choć lekko podbija jeszcze smak karkówki. Przeciwwagę stanowi w tym wypadku z kolei fermentowana, muśnięta kwasem, ciekawa kapusta. Konkretne danie, ciężko zaprzeczyć.

Czy Przefarma nas zaskoczyła? Mnie osobiście tak, i to bardzo pozytywnie. Podchodziłem do tego miejsca ze sporym dystansem, powodowanym prawdopodobnie wspomnianymi na wstępie perturbacjami związanymi z otwarciem. Moja zachowawczość okazała się jednak niczym nieusprawiedliwioną, ponieważ zjedzony przez nas obiad był po prostu smaczny, co poczytuję sobie za przyjemny prognostyk na przyszłość. Obsługa jest na poziomie, jedzenie powyżej naszej wrocławskiej średniej, koncept jest spójny, a wystrój robi wrażenie. Jak dla mnie – zdecydowanie warte odwiedzenia miejsce!

Przefarma

pl. Grunwaldzki 59

FB

Total 15 Votes
2

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments