Ostatnimi czasy przygotowaliśmy dla was sporo konkursów, w których do wygrania było różnego rodzaju jedzenie. Dzisiaj mamy niespodziankę dla pasjonujących się nie tylko spożywaniem, ale także i gotowaniem oraz przygotowywaniem posiłków. Dzięki Szkole Gotowania będziecie mogli wygrać voucher o wartości 180 zł na dowolne warsztaty kulinarne.
Co zrobić, aby zgarnąć voucher wartości 180 zł do wykorzystania na dowolne warsztaty mieszczące się w tej kwocie, do wykorzystania do 1 lutego 2015? Wystarczy polubić facebookowy fanpage Szkoły Gotowania, a w komentarzu na naszym fanpage’u (tutaj) dodać lub wysłać w mailu (wroclawskiejedzenie@wp.pl) zdjęcie wraz z opisem wykonanego przez siebie dania ulubionej kuchni świata.
Konkurs trwa do godziny 12.00 w piątek 5. września. Wśród osób, które wezmą udział w konkursie, wybierzemy najciekawsze zdjęcie i nagrodzimy autora voucherem do Szkoły Gotowania. Czasu macie niewiele, ale myślimy, że warto się spiąć i podesłać fajne zdjęcia. Każda osoba może przesłać tylko jedno zdjęcie.
Zapraszamy do udziału!
Szkoła Gotowania
ul. Krakowska 29 d, Wrocław
facebook.com/Szkola.Gotowania.Wroclaw
www.szkola-gotowania.com/wroclaw
Szkoła gotowania jest pierwszym, działającym od ponad dwóch lat, miejscem we Wrocławiu, w którym zarówno dorośli, jak i dzieci mogą doskonalić swoje umiejętności kulinarne, a jednocześnie dobrze się bawić zdobywając i rozwijając wiedzę o żywności oraz sposobach przygotowywania potraw. Szkoła Gotowania prowadzi kursy gotowania, zarówno od podstaw, ale i także dla bardziej zaawansowanych, chcących doskonalić swoje umiejętności. Przykładowa tematyka zajęć to m.in. techniki przygotowywania mięsa, kulinarna podróż dookoła świata czy kuchnia tematyczna. Dla dzieci przygotowano warsztaty o nazwie Akademia Młodych Kuchcików, podczas których uczestnicy przygotowują dania, jednocześnie bawiąc się smakami.
Zapraszam na meksykańskie chilli con carne ! 😉
Składniki:
300g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka),
1 łyżka oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki grysu z chilli,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki kolendry.
Wykonanie:
Rozgrzej na patelni oliwę i usmaż na niej mięso. Smaż tak długo, aż prawie całkiem pozbędziesz się wody z patelni. Następnie dodaj przyprawy i smaż do całkowitego zredukowania wody.
Sos:
Składniki:
1 świeży pomidor,
1/3 puszki pomidorów w zalewie,
0,5 szkl. wody,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka tymianku,
1 liść laurowy,
20g gorzkiej czekolady,
1/2 puszki czerwonej fasoli.
Wykonanie:
Świeżego pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na 8 części.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i podsmaż na łyżce oliwy na szklisto. Następnie dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną. Następnie dodaj mięso i wodę,
gotuj przez następne 20 minut. Dodaj czekoladę i fasolę. Mieszaj czekając, aż czekolada się rozpuści. Dopraw do smaku.
http://4.bp.blogspot.com/-KsMWu8ZlWjE/UsxN2oesCqI/AAAAAAAAAhM/dH-su2ZLPf0/s1600/chilli2.png