Od 9 czerwca kanał Kuchnia+ wystartował z drugą edycją projektu „Kuchnia+ poleca”. Jest to akcja, mająca na celu wyłonienie najbardziej godnych polecenia restauracji w całym kraju. Każda edycja składa się z dwóch etapów. W pierwszym (od 9.06 do końca sierpnia) każdy z was może głosować na swoją ulubioną restaurację. Także restauracje mogą wykonać pierwszy krok, zgłaszając swoje kandydatury, namawiając jednocześnie do głosowania.
Pierwszy etap, na który składa się zgłaszanie i głosowanie na restauracje, potrwa do 31 sierpnia, a każdy z was ma szansę polecić konkretne miejsce na stronie www.kuchniaplus.pl/poleca. W premierowej edycji certyfikat zdobyła m.in. wrocławska Droga Mleczna, którą osobiście bardzo dobrze wspominam. Polecam zgłaszanie i głosowanie na wrocławskie lokale, abyśmy przez kolejny rok mogli cieszyć się restauracją posiadającą certyfikat Kuchni+.
Do drugiego etapu przejdzie 48 lokali, które zgodnie z metodologią opracowaną przez Kuchnię+ oraz znanych szefów kuchni, odwiedzą eksperci, występujący jako tajemniczy klienci. Sprawdza jakość dań w każdej z restauracji, a na koniec, w oparciu o ocenę tajemniczego klienta, ocenę własną restauracji i liczbę głosów z pierwszego etapu, grono ekspertów wybierze 12 restauracji, którym przyznane zostaną certyfikaty.
Wybrane lokale otrzymają także możliwość zaprezentowania się w reportażu, który zostanie wyemitowany na antenie Kuchni+.
Do pierwszej edycji programu zgłoszonych zostało ponad 1400 miejsc, z których po wspomnianej wcześniej selekcji 13 otrzymało certyfikaty Kuchni+.
Ciekawa akcja, zresztą jak każda promująca dobre restauracje, zmierzająca do zwiększenia standardów obowiązujących w polskich lokalach. Ja swoich faworytów już mam, wpisujcie w komentarzach swoich i glosujcie na stronie Kuchni+. Listę zgłoszonych wrocławskich lokali znajdziecie w tym miejscu.
Żyzna!!! Wegańskie jedzenie w wyszukanej i nowatorskiej formie, coś cudownego!!!!