Już za niespełna trzy tygodnie w 21 wrocławskich restauracjach odbędzie się trzecia lokalna edycja największego restauracyjnego festiwalu w kraju – RESTAURANT WEEK. Prawie 200 restauracji w całym kraju, dziewięć miast i mnóstwo wydarzeń towarzyszących, a to wszystko od 1 do 10 kwietnia.
RESTAURANT WEEK to znana i sprawdzona od lat formuła, która przyjęła się m.in. w Nowym Jorku, Londynie i Kopenhadze, a więc centrach światowej gastronomii, a od dwóch lat także w Warszawie oraz pozostałych polskich miastach. Festiwal stanowi doskonałą okazję do poznania najlepszych restauracji zarówno dla ich stałych bywalców, jak i osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gastronomią w formie fine dining. Szef kuchni każdego z biorących udział w RESTAURANT WEEK miejsc przygotuje specjalne trzydaniowe doświadczenie restauracyjne, składające się z przystawki, dania głównego i deseru w cenie 39 zł, prezentując przy tym swoje umiejętności oraz wizję autorskiej kuchni. Będą to dania opracowane specjalnie z okazji RW, nieznajdujące się w standardowym menu, w dużej mierze oparte na lokalnych produktach.
Tematem przewodnim najbliższego Festiwalu najlepszych restauracji jest hasło „Kwitnąca scena restauracyjna„, pod którym kryje się ogromny rozkwit polskiej gastronomii w ostatnich latach – mnogość nowych i zaskakujących konceptów kulinarnych, wielki powrót świeżych i lokalnych składników, a także odwaga Restauratorów i Szefów Kuchni. Przede wszystkim jednak oznacza ono ogromną liczbę nowych Gości, którzy zdecydowali się na odwiedziny w Restauracjach i regularne uczestnictwo w niesamowitym rozwoju polskiej sceny restauracyjnej. Im wszystkim dedykowana jest wiosenna edycja Festiwalu. RESTAURANT WEEK.
REZERWACJE STOLIKÓW NA WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Wrocławska odsłona festiwalu to 21 czołowych wrocławskich restauracji, które przygotowały niepowtarzalne menu specjalnie dla swoich gości. Pośród zaproszonych restauracji znalazło się doskonale znane wszystkim smakoszom Dinette, promowana przez Magdę Gessler Villa Bianco Steak and Lobster, zachwycające pomysłowością kucharza Pappatore czy łączące tradycyjną francuską kuchnię z nowymi trendami La Folie. Coś dla siebie znajdą także weganie, dla których swoje menu przygotowuje restauracja Ahimsa.
PEŁNA LISTA WROCŁAWSKICH RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU RESTAURANT WEEK
Ahimsa / Alyki / Brasserie 27 / Dinette / Dobra Karma 2 / La Folie / La Maddalena / Le Chef / Liberta 7 / Mama Manousch / Mlekiem i Miodem / My Corner / Orient Palace / Pappatore / Patio / PURO Kitchen / Studio Culinary Solutions / Vertigo Jazz Club / Villa Bianco Stek and Lobster / Vivian / Włoszczyzna
Restaurant Week to jednak nie tylko spotkania przy stole. To cała gama wydarzeń towarzyszących, z których na pierwszy plan wybijają się na pewno koncert zespołu The Dumplings. Odbędzie się on w restauracji Vertigo Jazz Club 31 marca. Poza tym organizatorzy przewidzieli mini festiwal filmów o tematyce kulinarnej oraz szereg warsztatów z ekspertami.