Niedawno pisałem Wam o rozpoczynającej się niebawem kolejnej wrocławskiej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce – Restaurant Week. Na chwilę obecną znamy już całą listę biorących udział w festiwalu restauracji. Wrocław Restaurant Week rozpocznie się pierwszego dnia kwietnia i potrwa do dziesiątego, a goście będą mieli okazję spróbować specjalnych trzydaniowych doświadczeń restauracyjnych w cenie 39 zł w aż 21 restauracjach.
Rezerwacji możecie dokonywać na stronie restaurantweek.pl
Jak wspomniałem, Wrocław Restaurant Week to 21 restauracji właściwie we wszystkich zakątkach miasta, a szefowie kuchni każdej z nich przygotowali specjalne trzydaniowe menu, składające się z przystawki, dania głównego i deseru w cenie 39 zł. Myślę, że warto przyglądnąć się, jakie restauracje biorą udział w wiosennej edycji Restaurant Week.
AHIMSA
Menu | relacja na WPK | FB
Jedyna w pełni wegańska restauracja w całym zestawieniu. W dodatku bardzo oryginalna, orientalna, z daniami kuchni indyjskiej.
ALYKI
To właśnie Alyki została jednym z najlepiej ocenionych miejsc w poprzedniej edycji festiwalu Restaurant Week, zarówno pod względem jakości przygotowanego menu, jak i obsługi. Na co dzień kuchnia w Alyki łączy w sobie wszystko co najlepsze w kuchniach świata, a także naszej polskiej. Druga po Dinette restauracja mieszcząca się z Sky Towerze.
BRASSERIE 27
Zlokalizowana w Hotelu Europeum restauracja zachwyca wystrojem, a także wzorową obsługą i klasycznymi daniami w nowoczesnym ujęciu.
DINETTE
Menu | relacja na WPK | FB
Prawdopodobnie pytając dziesięć przypadkowych osób z Wrocławia o najlepszą restaurację we Wrocławiu, 9 na 10 umieści w pierwszej trójce Dinette, które wraz ze swoją młodszą siostrą Di, stanowią najlepszą reklamę restauracji zlokalizowanych w centrach handlowych. Najlepszej jakości produkty, doskonale skomponowane, krótkie i sezonowe menu to wyznaczniki Dinette.
DOBRA KARMA II
Menu | relacja na WPK | FB
Druga restauracja prowadzona przez spółdzielnię kooperatywno-socjalną, w której kuchnią dowodzi utalentowana Monika Szewczuk. W Dobrej Karmie najważniejszy jest jakościowy, sezonowy i najlepiej lokalny produkt. Zmieniające się okresowe menu imponuje dopracowaniem i świetną kompozycją.
LA FOLIE
To tutaj podczas kręcenia filmu we Wrocławiu jedli Steven Spielberg i Tom Hanks, ale La Folie jest znane nie tylko z tej jednorazowej wizyty. To przede wszystkim restauracja czerpiąca najlepsze wzorce z tradycyjnej kuchni francuskiej, a jednocześnie korzystająca z dobrodziejstwa najnowszych kulinarnych trendów.
LA MADDALENA
Genialna lokalizacja w samym centrum Dzielnicy Czterech Wyznań, kuchnia śródziemnomorska i piękny, zachęcający do wejścia wystrój lokalu. To wszystko sprawia, że La Maddalena od kilku lat stała się jedną z ulubionych restauracji gustujących w owocach morza wrocławian.
LE CHEF
Menu | relacja na WPK | FB
Jedno z moich ulubionych miejsc we Wrocławiu. Restauracja z pomysłem, położona w najbardziej urokliwej wrocławskiej uliczce. Lokalne, sezonowe menu łączy się tu z klasycznymi daniami zapożyczonymi z kuchni z różnych stron świata.
LIBERTA 7
Menu | relacja na WPK | FB
Stosunkowo nowe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia, z eleganckim wnętrzem oraz dość klasyczną, ale ciekawie skomponowaną włoską kartą.
MAMA MANOUSCH
Menu | relacja na WPK | FB
Najmłodszy z uczestników wiosennej edycji Restaurant Week. To miejsce mające docelowo tętnić życiem od rana do wieczora, od śniadania, poprzez obiad, aż po wieczorne wino z przyjaciółmi. Autorskie menu nie ma wyróżniającego się motywu przewodniego. Jest ciekawie, kolorowo, różnorodnie i dobrze jakościowo.
MLEKIEM I MIODEM
Menu | relacja na WPK | FB
Dowodzona przez kucharza Łukasza Sochę restauracja z podwrocławskiego Kiełczowa w krótkim czasie zrobiła spore zamieszanie na wrocławskim rynku gastronomicznym, uaktywniając w końcu południowo-wschodnią część miasta. Może bez wielkich fajerwerków, ale niewiele jest restauracji trzymających tak równy, wysoki poziom od dłuższego czasu.
MY CORNER
Niezobowiązujące miejsce w hotely Scandic w samym sercu miasta. Restauracja w sam raz na luźną kolację, ale z zapewnioną jakością przygotowywanych przez szefa kuchni potraw.
ORIENT PALACE
Spore pozytywne zaskoczenie, restauracja nieco na uboczu, ale z oryginalną indyjską kuchnią dowodzoną przez doświadczonego kucharza.
PAPPATORE
Menu | relacja na WPK | FB
Na pierwszy rzut oka – niepozorna pizzeria na Krzykach. Przy bliższym poznaniu – kulinarne odkrycie, miłość od pierwszego dania. W końcu, to tutaj szef kuchni Krystian Skwierz używa do przygotowywania swojego menu jedynie sezonowych składników najwyższej jakości. Niewiele jest restauracji posiadających własny ogród warzywny i małą hodowlę zwierząt domowych. Już choćby to powoduje, że Pappatore warto odwiedzić.
PATIO
Hotelowa restauracja znana z wyśmienitych potraw kuchni polskiej i europejskiej, przygotowywanych wyłącznie na bazie naturalnych składników najwyższej jakości. Zdaniem gości – najlepsza restauracja poprzedniej edycji festiwalu Restaurant Week.
PURO KITCHEN
PURO Kitchen to smaki tradycyjnej kuchni polskiej oraz europejskiej kuchni fusion, które w otoczeniu awangardowego wnętrza zachęcają do spędzenia miłego czasu w nieformalnej atmosferze.
STUDIO CULINARY SOLUTIONS
Studio kulinarne, przeprowadzające warsztaty kulinarne, a przy tym bistro z sezonowym menu, opartym wyłącznie na naturalnych produktach.
VERTIGO
Połączenie świetnej muzyki i jedzenia – to musiało się udać. Zlokalizowana w samym centrum miasta restauracja opiera się na zasadach kuchni slow food – dania kuchni europejskiej przygotowywane są tu z najlepszych, wyselekcjonowanych składników.
VILLA BIANCO STEAK AND LOBSTER
Hasło klucz – Magda Gessler. To właśnie ekscentryczna prowadząca Kuchenne rewolucje wymyśliła, że położona na peryferiach miasta restauracja będzie specjalizowac sie podawaniu najwyższej jakości steków i homarów. Jedno z najciekawszych i najbardziej obleganych miejsc w trzeciej edycji festiwalu.
VIVIAN
W menu Vivian króluje prostota, ale taka w najlepszym wydaniu. Klasyczne składniki, makarony, drób, aromatyczne zupy, a do tego przyjemny, drewniany wystrój. A to wszystko w restauracji w samym środku Magnolii.
WŁOSZCZYZNA
Menu | relacja na WPK | FB
Połączenie kuchni włoskiej i polskiej tylko z pozoru wydaje się ciężkie. Restauracja Włoszczyzna udowadnia od dłuższego czasu, że jest to możliwe z dobrym skutkiem, a podawaniu odpowiedniej jakości jedzenia nie przeszkadza lokalizacja w centrum handlowym Renoma.