2.3 C
Wrocław
czwartek, 16 stycznia, 2025

Menu WROCŁAW RESTAURANT WEEK – Brasserie 27

Podobnie jak w roku poprzednim mam zamiar przedstawić Wam najciekawsze restauracje i propozycje menu tegorocznej edycji Restaurant Week jeszcze przed rozpoczęciem festiwalu, którego początek planowany jest na pierwszy dzień kwietnia. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział weźmie 21 restauracji ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, o której pisałem już wcześniej. Dziś pora na cenioną restaurację Brasserie 27.

12803209_1294998853850785_1136593879927551592_n

MENU RESTAURACJI BRASSERIE 27

Przystawka

Zupa rybna z dorszem, białym winem, porem, selerem naciowym i koperkiem

Danie główne

Wołowe policzki Wellington z siekanymi grzybami podawane z purée ziemniaczanym, pieczonymi warzywami korzeniowymi, sosem z czerwonego wina i szalotek

Deser

Chrupiący tost z borówkami, gruszką, ciemną czekoladą i płatkami migdałów

Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl

Brasserie 27 to elegancka, usytuowana na parterze wrocławskiego Hotelu Europeum restauracja, aspirująca do miana czołowej w całym mieście. Wysokie, przestronne i zaprojektowane w nowoczesnym stylu wnętrze do spółki z wzorowo ubranymi kelnerami, tworzy dość podniosłą atmosferę, którą daje się wyczuć także na talerzach. Standardowa karta Brasserie 27 to mieszanka klasycznych potraw z całego świata, skomponowanych przy użyciu wysokiej jakości produktów. 

Szefem kuchni w Braserie 27 od czterech lat jest Marcin Majka, tworzący unikalne menu w międzynarodowym zespole. W codziennym komponowaniu potraw i szukaniu niebanalnych połączeń
smakowych pomaga mu niezwykła dbałość w dobieraniu najlepszych  produktów oraz skupianie się na szczegółach. Szef kuchni Brasserie 27 stara się, aby każde danie było kulinarną przygodą, jaką przezywa podczas każdej wizyty gość restauracji. Kreatywność, eksperymentowanie i ogromna ciekawość, to klucze do sukcesu, dzięki którym tworzona przez niego kuchnia i sposób jej serwowania, zyskały sobie już spore uznanie wśród klientów, podkreślających jej wyrazistość i świetne zbalansowanie smaków.

Marcin Majka

Inspiracją do stworzenia menu festiwalowego była chęć wyeksponowania sezonowych składników. Zupa z dorszem została oparta na recepturze klasycznej francuskiej zupy rybnej, ale z  mocno zaakcentowanymi polskimi sezonowymi składnikami. Poliki wołowe duszone w niskiej temperaturze, zapiekane w cieście francuskim, powinny dobrze komponować się z opiekanymi polskimi sezonowymi warzywami. Z kolei deser to francuskie tosty z chałki, mające postawić kropkę nad i festiwalowego menu.

LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK

Brasserie 27

ul. Kazimierza Wielkiego 27 a

facebook.com/Brasserie27

Total 2 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

1 KOMENTARZ

  1. Fajnie byłoby przeczytać jakąś relację z Brasserie 27, jestem ciekawa opinii. Polecam sałatkę z grilowanym kozim serem!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły