Podobnie jak w roku poprzednim mam zamiar przedstawić Wam najciekawsze restauracje i propozycje menu tegorocznej edycji Restaurant Week jeszcze przed rozpoczęciem festiwalu, którego początek planowany jest na pierwszy dzień kwietnia. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział weźmie 21 restauracji ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, o której pisałem już wcześniej. Dziś pora na cenioną restaurację Brasserie 27.
MENU RESTAURACJI BRASSERIE 27
Przystawka
Zupa rybna z dorszem, białym winem, porem, selerem naciowym i koperkiem
Danie główne
Wołowe policzki Wellington z siekanymi grzybami podawane z purée ziemniaczanym, pieczonymi warzywami korzeniowymi, sosem z czerwonego wina i szalotek
Deser
Chrupiący tost z borówkami, gruszką, ciemną czekoladą i płatkami migdałów
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
Brasserie 27 to elegancka, usytuowana na parterze wrocławskiego Hotelu Europeum restauracja, aspirująca do miana czołowej w całym mieście. Wysokie, przestronne i zaprojektowane w nowoczesnym stylu wnętrze do spółki z wzorowo ubranymi kelnerami, tworzy dość podniosłą atmosferę, którą daje się wyczuć także na talerzach. Standardowa karta Brasserie 27 to mieszanka klasycznych potraw z całego świata, skomponowanych przy użyciu wysokiej jakości produktów.
Szefem kuchni w Braserie 27 od czterech lat jest Marcin Majka, tworzący unikalne menu w międzynarodowym zespole. W codziennym komponowaniu potraw i szukaniu niebanalnych połączeń
smakowych pomaga mu niezwykła dbałość w dobieraniu najlepszych produktów oraz skupianie się na szczegółach. Szef kuchni Brasserie 27 stara się, aby każde danie było kulinarną przygodą, jaką przezywa podczas każdej wizyty gość restauracji. Kreatywność, eksperymentowanie i ogromna ciekawość, to klucze do sukcesu, dzięki którym tworzona przez niego kuchnia i sposób jej serwowania, zyskały sobie już spore uznanie wśród klientów, podkreślających jej wyrazistość i świetne zbalansowanie smaków.
Inspiracją do stworzenia menu festiwalowego była chęć wyeksponowania sezonowych składników. Zupa z dorszem została oparta na recepturze klasycznej francuskiej zupy rybnej, ale z mocno zaakcentowanymi polskimi sezonowymi składnikami. Poliki wołowe duszone w niskiej temperaturze, zapiekane w cieście francuskim, powinny dobrze komponować się z opiekanymi polskimi sezonowymi warzywami. Z kolei deser to francuskie tosty z chałki, mające postawić kropkę nad i festiwalowego menu.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Brasserie 27
ul. Kazimierza Wielkiego 27 a
Fajnie byłoby przeczytać jakąś relację z Brasserie 27, jestem ciekawa opinii. Polecam sałatkę z grilowanym kozim serem!