Trzecia wrocławska edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week rozpocznie się już pierwszego kwietnia, w kolejnych dniach postaram się przedstawić Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział weźmie 21 restauracji ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna i Brasserie 27, o których pisałem już wcześniej. Dzisiaj z kolei zbierająca bardzo dobre noty w poprzedniej edycji restauracja Alyki.
MENU RESTAURACJI ALYKI
Przystawka
Consomme limonkowe / parmezanowa polenta / rostbef na różowo / pianka z kwiatu bzu czarnego / twarożek miętowy
Danie główne
Kaczka sous-vide / żółty pęczak / puree marchewkowo-pomarańczowe / rzepa arbuzowa / wiśnie / kwiaty jadalne
Deser
Ciasteczko / pianka z płatkami róży / biała czekolada / salsa kiwi & mięta
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
Przygotowując menu do wiosennej edycji Restaurant Week Szef Kuchni restauracji Alyki poszukiwał smaków, które kojarzą się nam wszystkim z tak wytęsknioną wiosną i słonecznym latem. Paweł Błaszczyk dołożył wszelkich starań, aby pokazać, że z prostych składników można przygotować smaczne i efektowne dania. Na talerzach królować będą wiosenne barwy – żółty i pomarańczowy, czyli kolory słońca, na które tak wszyscy czekamy, świeża zieleń oraz róż, przywodząca za każdym razem na myśl kwitnące kwiaty. W poszczególne dania wpleciony został również, zgodnie z ideą wiosennego festiwalu Restaurant Week, motyw kwiatowy. Pojawi się zatem pianka z kwiatu bzu czarnego, kwiaty jadane oraz aromatyczne płatki róży.
Ucztę rozpocznie limonkowe consomme, podane z parmezanową polentą i rostbefem na różowo. Danie główne, a więc kaczka, przygotowana zostanie francuską metodą sous-vide, która zapewnia idealną soczystość i strukturę mięsa. Inspirację na deser zaczerpnięto natomiast z kuchni tureckiej i bałkańskiej, w których płatki róży często wykorzystywane są do przygotowywania słodkości.
Szefem kuchni w Restauracji ALYKI jest 27-letni Paweł Błaszczyk, który swoje pierwsze szlify zbierał w poznańskiej restauracji Hugo, aby następnie przenieść się do Wrocławia nabierać doświadczenia kolejno w Pod Papugami i restauracji przy polu golfowym Toya Golf, aby w końcu wylądować w Alyki.
W swojej kuchni stara się do perfekcji opanować metodę sous-vide, wprowadzając do menu dania przygotowane w ten sposób. Swoje dania opiera na sezonowych składnikach, swobodnie poruszając się po daniach zarówno polskich, jak i tych z innych regionów świata. Lubi eksperymentować i łączyć nietypowe składniki, czego odzwierciedleniem są sezonowe karty Restauracji ALYKI. Odkąd pamięta – zawsze chciał gotować. Swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie stawiał pod opieką mamy, dzięki której zabawa stała się pasją, a później… sposobem na życie.
W Alyki mamy możliwość poznawać nowe smaki oraz delektować się nietypowymi połączeniami. Efekt poszukiwań właścicieli oraz Szefa Kuchni, zarówno tych kulinarnych, jak i podróżniczych, znajduje odzwierciedlenie w karcie menu, w której możemy znaleźć dania kuchni polskiej, a także inspirowane licznymi podróżami. Wyznacznikiem pracy Pawła Błaszczyka jest podawanie dań lekkich i zdrowych. Przygotowywanych z naturalnych, sezonowych składników najwyższej jakości.
Wnętrze Alyki sprawia wrażenie kameralnego, utrzymanego w delikatnych, beżowo-kremowych barwach. Już na wejściu wita nas charakterystyczna róża wiatrów oraz nietuzinkowa tapeta ze zdjęciami z podróży właścicieli restauracji. Można tam znaleźć kadry nie tylko z Alyki, ale też z Wysp Kanaryjskich, Stanów Zjednoczonych, czy odległej Indonezji.
Relację z tastingu w restauracji Alyki możecie przeczytać na blogu Łukasza – Food2.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Restauracja Alyki
Sky Tower, Powstańców Śląskich 95