Przed nami ostatnia prosta do rozpoczęcia festiwalu Restaurant Week, który startuje już pierwszego kwietnia. Od jakiegoś czasu przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, La Maddalena, Villa Bianco, La Folie i Brasserie 27. Dzisiaj jedyna w pełni wegańska restauracja w gronie biorących udział w festiwalu – Ahimsa.
MENU RESTAURACJI AHIMSA
Przystawka
Zupa Tom Kha
lub
Carpaccio z buraka
Danie główne
Massaman curry z makaronem udon i birmańskim tofu
lub
5 falafeli, mirza ghasemi, ryż lub chlebek arabski
Deser
Ciasto pomarańczowe z bitą śmietaną z mleka kokosowego
lub
Dwie słodkie kulki daktylowo-kokosowo-sezamowe
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
Ahimsa jest drugim lokalem właścicieli baru Najadacze.pl, który w bardzo szybkim tempie zdobył sobie popularność wśród wrocławskich wegan, głównie ze względu na ciekawe połączenia smakowe, a także bardzo przystępne ceny oraz szybkość obsługi. Słowo Ahimsa pochodzi z Sanskrytu i w hinduizmie, buddyzmie oraz dżinizmie opisuję zasadę niekrzywdzenia ludzi i zwierząt.
Ahimsa to w 100% roślinna i orientalna kuchnia, którą zachwalają nie tylko weganie, ale cenią sobie również miłośnicy mięsa, dla których spotkania z restauracją ze Świętego Antoniego stanowi często pierwszy kontakt z wegańskimi potrawami. W standardowej karcie znajdują się min. indyjskie Thali i dosa, tajskie curry, arabskie falafele i hummus, owocowe smoothies, szejki oraz wegańskie organiczne wina.
Pomysł na restaurację Ahimsa jest prosty, oparty 100% na roślinnych produktach, komponowanych w orientalny sposób. Wziął się z miłości właścicieli do dalekich podróży, a w szczególności na Bliski i Daleki Wschodu. Podróże okazały się w tym wypadku najlepszymi kulinarnymi inspiracjami.
Festiwalowe menu zgadza się od A do Z z filozofią prezentowaną w Ahimsie od początku działalności. Wegańskie klasyki w azjatycko-arabskim wydaniu. Mamy więc i aromatyczną, pełną dodatków, ostrą zupę Tom Kha, irański przysmak z bakłażanów mirza ghasemi, podany z falafelami, a także tradycyjne massaman curry, serwowane nietypowo, bo z makaronem udon.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Ahimsa
Św. Antoniego 23